قالَ اللّهُ تَعالی قُلْ اَعُوذُ بِرَبِّ الْفَلَقِ پس گفت وَمِنْ شَرِّ حَاسِدٍ اِذا حَسَدَ. این سورة را که پناهی کرد از شرّها، مهر کرد بذکر حسد.
ابن مسعود گوید رَضِیَ اللّهُ عَنْهُ که پیغامبر گفت صَلَواتُ اللّهِ وَسَلامُهُ عَلَیْهِ سه چیز است که اصل همه گناهانست از آن حذر کنید و بترسید و دور باشید از کبر که ابلیس را کبر بر آن داشت که آدم را سجود نکرد و دور باشید از حرص که آدم را حرص بر آن داشت تا گندم بخورد و دور باشید از حسد که پسران آدم از حسد دیگری را بکشت.
گفته اند که حاسد با خدای تَعالی ستیزه کند از آنک بقضای خدای رضا ندهد و گفته اند حاسد هرگز مهتر نشود.
واندرین معنی قول خدای تَعالی گفته اند قَلْ اِنَّما حَرَم رَبِّیَ الفَواحِشَ ماظَهَرَ مِنْها و مابَطَنَ خدای فواحش را حرام کرد ظاهر و باطن، فاحشۀ باطن حسد است.
واندر بعضی از کتابهاست که حاسد دشمن نعمت من است.
و گفته اند اثر حسد اندر تو پیدا آید بیش از آنک اندر دشمنت.
اصمعی گوید اعرابیی را دیدم صد و بیست سال عمر او بود، گفتم چه درازست عمر تو گفت حسد دست بداشتم چندین سال بزیستم.
ابن المبارک گوید اَلْحَمْدُلِلّهِ که خدای اندر دل امیر من آن ننهادست که اندر دل حاسد من.
واندر اثر همی آید که اندر آسمان پنجم فریشتۀ هست که عمل بندۀ بروی بگذرانند، نور او همچون نور آفتاب، گوید بباش که من فریشتۀ حسدم، این عمل ببرید و بروی خداوندش باز زنید که او حاسدست معاویه گوید همه کس را خشنود توانم کرد مگر حاسد را که جز زوال نعمت، او را خشنود نکند.
و گفته اند حسد ظالمی بود سخن بیدادگر که نه دست بدارد و نه هیچ بگذارد.
عمر عبدالعزیز گوید حاسد ستمگاری بود چون ستم رسیدۀ دائم اندوهگن بود، نعمت مردم بیند و باد سرد می کشد، و از نشان حاسد آنست که چون حاضر آید چرب و نرم بود و چون غائب بود غیبت کند و چون مصیبتی افتد، شادکامی کند.
خداوند تعالی وحی فرستاد بسلیمان علیه السّلام که وصیّت کنم ترا بهفت چیز بندگان نیک را غیبت مکن و هیچکس را از بندگان من حسد مکن. سلیمان علیه السّلام گفت یارب مرا ازین بس.
و گفته اند از خویهای پنهانی، هیچ خوی نیست راستگارتر از حسد. نخست حاسد را بکشد بغم پیش از محسود.
گویند موسی علیه السّلام مردی را دید نزدیک عرش، خواست که بجای او بود گفت صفت این مرد چیست گفتند حسد نکردی مردم را بدانچه خدای ایشانرا دادی.
و گفته اند حاسد چون نعمتی بیند منقطع شود و چون عثرتی بیند شادکامی کند. و گفته اند اگر خواهی که رسته باشی کار خویش از حاسد پوشیده دار.
و گفته اند که حاسد بخشم بود بر مردمان بی آنک گناهی کرده باشند و بخیل بود بر آنچه بر دست او نبود.
وگفته اند اندر کار حاسد رنج نبری بدوستی کردن که نیکوئی ترا نزدیک او قبول نباشد.
و گفته اند چون خدای تعالی خواهد که مسلّط کند بر بندۀ دشمنی که برو رحمت نکند حسد برو مسلّط کند. و اندرین معنی گفته اند.
شعر:
کُلُّ العَداوَةِ قد تُرْجی اِزالَتُها
اِلّا عَداوةَ مَنْعاداکَ مِنَ حَسَدٍ
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این متن درباره حسد و آثار منفی آن صحبت میکند. در ابتدا، از آیات و احادیث نقل میشود که حسد یکی از ریشههای گناهان بزرگ است و برخلاف رضایت الهی است. حسد نه تنها موجب دوری از خداوند میشود، بلکه باعث رنج و اندوه خود شخص نیز میگردد. همچنین اشاره میشود که حاسد هرگز نمیتواند در زندگی خود به موفقیت دست یابد.
نقل میشود که ابلیس به دلیل کبر از سجده کردن به آدم امتناع کرد و حسد موجب قتل یکی از پسران آدم توسط دیگری شد. حسد به عنوان یک خوی پنهانی و مخرب معرفی میشود که فرد حاسد را به نابودی میکشاند. متن توصیه میکند که برای فرار از حسد، باید از حسد کردن نسبت به دیگران پرهیز کرد.
در نهایت، اشاره میشود که حسد به روابط انسانی آسیب میزند و باعث خلق و خوی منفی فرد میشود. از این رو، پیشنهاد میشود که اعمال خوب و نیک مردم را مورد تحسین قرار دهیم و حسد را از دل خود دور کنیم.
هوش مصنوعی: خداوند متعال فرمود: بگو به پناه میبرم از پروردگار سپیدهدم و از شر حسود زمانی که حسد میورزد. این سوره به عنوان پناهگاهی از شرور مختلف نازل شده و به ذکر حسد نیز اشاره دارد.
هوش مصنوعی: ابن مسعود نقل میکند که پیامبر(ص) فرمودند سه چیز وجود دارد که ریشه تمام گناهان هستند و باید از آنها پرهیز کرد. اولین مورد کبر است که باعث شد ابلیس به آدم سجده نکند. دومین مورد حرص است که آدم را به خوردن میوه forbidden گندم واداشت. و سومین مورد حسد است که باعث شد پسران آدم یکی از دیگری را به قتل برساند.
هوش مصنوعی: ناگزیر از حسادت، انسان با خداوند به مخالفت میپردازد زیرا نمیتواند با تقدیر خداوند کنار بیاید و از آن راضی نباشد. همچنین گفتهاند که حسود هرگز به مقام بالایی نخواهد رسید.
هوش مصنوعی: در بیان معنای آیهای از قرآن آمده است که خداوند به صراحت فواحش، چه آنهایی که آشکارند و چه آنهایی که پنهاناند، را حرام کرده است. در اینجا به این نکته اشاره شده که حسد در زمره فواحش باطن قرار دارد و این نوع فاحشه نیز ممنوع است.
هوش مصنوعی: در برخی از کتابها آمده است که حسود، دشمن نعمت من است.
هوش مصنوعی: گفته شده است که تاثیر حسد در وجود تو بیشتر از آن است که در دشمنانت وجود داشته باشد.
هوش مصنوعی: اصمعی میگوید: مردی اعرابی را دیدم که عمرش به صد و بیست سال رسیده بود. از او پرسیدم چرا اینقدر عمر طولانی داشتهای؟ او پاسخ داد که به خاطر حسد، توانستهام این همه سال زندگی کنم.
هوش مصنوعی: ابن المبارک میگوید؛ سپاس خداوندی را که او در دل امیر من چیزی قرار نداده است که در دل حاسد من وجود دارد.
هوش مصنوعی: در آسمان پنجم فرشتهای وجود دارد که اعمال بندگان را از نظر میگذرانَد. این فرشته که نورش به مانند نور خورشید است، به دیگران میگوید که من فرشته حسد هستم. او از بندگان میخواهد که اعمالشان را کنار بگذارند و به خدا عرضه کنند. او به حسادت خود اشاره میکند و میگوید که میتواند همه را راضی کند، اما حسادتورزان را نمیتواند راضی نگه دارد، زیرا آنها تنها با از بین رفتن نعمت دیگران خوشحال میشوند.
هوش مصنوعی: حسادت، رفتاری ناپسند و ستمگرانه است که نه تنها از عمل آن دست برداشته نمیشود، بلکه اجازه نمیدهد چیزی از بین برود یا نادیده گرفته شود.
هوش مصنوعی: عمر عبدالعزیز میگوید که حسود فردی ستمگر است. او دائماً در رنج و اندوه به سر میبرد زیرا به نعمتهای دیگران نگاه میکند و حسرت میخورد. از نشانههای حسادت این است که وقتی او در جمع باشد، رفتاری نرم و خوشایند دارد، اما وقتی غایب است، به غیبت و بدگویی میپردازد. همچنین، زمانی که مصیبتی برای دیگران پیش میآید، او به نوعی شاد میشود و از آن خوشحال میشود.
هوش مصنوعی: خداوند به حضرت سلیمان علیهالسلام وحی فرستاد که به او وصیت کند در مورد هفت چیز، از جمله اینکه غیبت نکند و به هیچکس از بندگان خدا حسد نورزد. حضرت سلیمان در پاسخ گفت: خدایا، از این نصیحت کافیست.
هوش مصنوعی: گفته شده است که از میان ویژگیهای ناپسند، هیچ ویژگیای مانند حسد قابل اعتمادتر نیست. در واقع، حاسد قبل از اینکه آسیبی به کسی برساند، خود را از درون نابود میکند.
هوش مصنوعی: موسی علیه السلام مردی را در نزد عرش مشاهده کرد و آرزو کرد که او به جای آن مرد باشد. از او پرسیدند که ویژگی این مرد چیست و پاسخ دادند که او به دیگران به خاطر نعمتی که خدا به آنها داده، حسد نورزیده است.
هوش مصنوعی: گفته شده است که حسود وقتی نعمتی را ببیند، ناراحت و آزرده میشود و وقتی به اشتباهی از دیگران پی ببرد، خوشحال میشود. همچنین گفتهاند اگر میخواهی از چشم حسودان در امان باشی، باید کارهایت را از آنها پنهان کنی.
هوش مصنوعی: گفته شده است که حسود به دیگران آسیب میزند بدون اینکه آنها گناهی کرده باشند و همچنین بخیل به چیزی است که در دست خودش نیست.
هوش مصنوعی: گفتهاند که در ارتباط با حسود، بهتر است زحمت نکشید و دوستی کنید، زیرا خوبی و نیکی شما در نظر او پذیرفته نخواهد بود.
هوش مصنوعی: اگر خداوند بخواهد که بر بندهای که نسبت به او رحم نمیکند، دشمنی را مسلط کند، حسد به او را مسلط میگرداند. در این باره نیز سخنانی گفته شده است.
هوش مصنوعی: همه دشمنیها ممکن است برطرف شوند، جز دشمنی کسی که به خاطر حسادت با تو دشمنی میکند.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.