برآوردند طوفان از جهان دیوان سلیمان کو
ز سحرِ سامری پر شد همه آفاق ثعبان کو
طبیبان عاجز و مضطر فرو ماندند از این علّت
بلی دردِ فراوان هست اندک مایه درمان کو
زبان با دل چو نبود راست، ایمان کی بود صادق
شهادت گوی بسیارند امّا اهلِ ایمان کو
تو دعوی می کنی با من که من در عالم رتبت
مطیع حکم سلطانم و لیکن حکمِ سلطان کو
اگر من با تو برگویم که حجّت نیست بی فرمان
تو خواهی گفت اگر از حکمِ سلطان است فرمان کو
منت گویم که کشفی می رود در عالمِ باطن
تو خواهی حجّت آوردن که حجّت کیست برهان کو
مسلمانی اگر گویم به تسلیم است خواهی گفت
درست است این سخن آری مقرّر شد مسلمان کو
مرا الزام خواهی کرد بر شرطِ مسلمانی
سخن خود با سخن دان است امّا آن سخن دان کو
نزاری پیشِ پا بنگر مگو اسرار پنهانی
سخن خود با سخن دان است سخن دانی چو سلمان کو
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این شعر به نقد و بررسی اعتقادات و رفتارهای افراد میپردازد که به ظاهر بر اساس ایمان و اطاعت از قوانین هستند، اما در عمل تناقضهایی در گفتار و کردارشان مشاهده میشود. شاعر به طور خاص به دعوای اطاعت از قوانین (سلطان) اشاره میکند و از عدم وجود تقوا و ایمان واقعی در میان مردم گلایه میکند. او میپرسد که اگر کسی خود را مسلمان میداند، باید به تسلیم و یقین بر اساس ایمان عمل کند، ولی در حقیقت، افراد از انجام این عمل ناتوانند. بنابراین او به دنبال حقیقت و به دنبال اهل ایمان واقعی است و بر این نکته تأکید میکند که اگر در گفتار راستینی باشد، باید با عمل و باور قلبی نیز همخوانی داشته باشد. در نهایت، شاعر به شدت بر انتقاد از دوگانگی در گفتار و کردار تأکید میکند و میخواهد از تفکر superficial distancing کند.
هوش مصنوعی: طوفانی بهپا شد که از دیوان سلیمان برمیخیزد، همانطور که همهجا از جادوگری سامری پر شده و به شکل مار درآمده است.
هوش مصنوعی: پزشکان از درمان این بیماری ناتوان و ناچار ماندهاند. در حالی که درد بسیار زیاد است، ولی تنها دارویی کم و ناچیزی برای درمان وجود دارد.
هوش مصنوعی: وقتی زبان و دل با هم سازگار نباشند، هیچ ایمانی نمیتواند راستین و صادق باشد. افرادی که زیاد ادعای ایمان و شهادت میکنند فراوانند، اما در واقع کسانی که ایمان واقعی دارند، کم هستند.
هوش مصنوعی: تو ادعا میکنی که من در این دنیا در مرتبهای هستم که از دستورات سلطان پیروی میکنم، اما آیا واقعاً حکم سلطان چه بوده است؟
هوش مصنوعی: اگر من بگویم که هیچ دلیلی بر این موضوع نیست، تو به من خواهی گفت که اگر این حکم از طرف حاکم است، پس آن فرمان کجاست؟
هوش مصنوعی: من از تو میخواهم که به درون خود نگاهی بیندازی و از کشفی که در آنجا داری سخن بگویی. اگر بخواهی شاهدی برای این حقیقت بیاوری، بدان که گزینهها و دلایل مرتبط با آن کجا هستند.
هوش مصنوعی: اگر بگویم که مسلمان واقعی کسی است که تسلیم فرمان خدا باشد، ممکن است بگویی که این حرف درستی است. اما حالا بگو که مسلمان واقعی کیست؟
هوش مصنوعی: اگر میخواهی مرا مجبور کنی که بر اساس اصول مسلمانی صحبت کنم، باید بدان که حرف من با کسی است که فهم و دانش دارد. ولی آن شخص علم و درک کجا است؟
هوش مصنوعی: به زیر پایت نگاه کن و اسرار پنهان را نگو. گفتارش با سخن گفتن دانا یکی است. آیا دانای سخن، مانند سلمان نیست؟
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.