گوئیم بتوفیق خدایتعالی که رسول مصطفی صلی الله علیه و آله و سلم این قول را بسیار خوش فرمود گفتن مومنان را بهر وقت که شدت و رنجی پیش آید و خبر است از و علیه السلام که مرین قول را گفت: کنز من کنوز الجنه علموها صبیانکم و امیطوا عنهم و ساوس الشیطان و هو اجسه گفت این گفتار لاحول و لا قوه الا بالله العلی العظیمگنجی است از گنجهای بهشت بیاموزانید این گفتار را مرکودکان خود را و پاک کنید وسواسهای دیو را و فریب او را و تفسیر این قول آنست که گوئیم هم از امر و توانائی نیست مر ما را مگر خدایراست که او بلند و بزرگ است و حول اندر لغت تازی گرفته است از سال از بهر آنکه چون سال بر چیزی بگذرد بردرستی و راستی آنچیز مردم لختی ایمنی یابند و حول نیز گردانیدن باشد و تاویل اینقول آنست که گوینده چون این بگوید آن خواهد که گشتن است و جدا افتادن مرشک و شبهت را از نفس مومن و بدان فریبها و مکر مخالفان دین نگنجند بمیان خلق و نیز گوید توانایی نیست مرا اندر دور کردن آن از نفس خویش و پرهیز داشتن از بی باکی و دلیری مگر بخداوند تالیف و تاویل که ایشان بفرمان خدایتعالی ایستاده اند در دین بدانچه خدایتعالی حدود او را صفت کرد که العلی العظیم و بدان مر عقل کل را خواهد که برتر از همه حدود است و صفت او برتر از همه صفات است و اندر نماز تسبیح سجود گفته شود که سبحان ربی الاعلی و بحمده از بهر آن گفت که او برتر است از همه حدود و صفت دیگر عظیم است و آن نفس کل است چون شدت نفسانی (و) عقلانی پیش از رسته شدن معانی کتاب و شریعت است و مشکل شدن طریق حق بوقت نایافتن مر حدود دین را چون مومن این سخن بگوید معنی آنست که مرین شدت و نادانی را گردانیدن ما را طاقت نیست مگر بصاحب جزیرت من که مرو را اندر زمین محل خداوند تاویل است که صفت او عظیم است بتائید خداوند زمان علیه السلام که او را اندر زمان خویش محل خداوند دور است که صفت او علی است این است تاویل این قول که یاد کرده شد .
تمام کردیم مرین کتاب را و تمام کردن این گفتار پنجاه و یکم که عدد آن درست کردیم بر عدد رکعات فریضه و سنت نماز (است ) که اندر شبانه روزی است تا مومن را گزاردن فریضه و سنت و دانستن معانی این گفتارها برضای خدایتعالی باشد اگر جهد کند نفس شهوانی را نفس ناطقی مسخر بگیرد و آنچه اندر این کتاب است صواب (باز) نمودیم بتائید خداوند زمان علیه السلام و بر آن ثواب از خدایتعالی بمیانجی خداوند حق چشم داریم و آنچه خطا و زلت و نسیان است ما را اندر آن قصد و مراد خیر و صلاح بود و بضعیفی و ناتوانی نفس ما بیفتاد عفو آن از ولی خدای جوئیم و شفاعت اندر گذشتن آن (از ) ما بروز حساب ازو خواهیم و مومنان مخلص را وصیت آنست که چون این کتاب را بخوانند بر خواندن این راضی نشوند .
بلکه بر موجب تاویلات این بروند و شریعت را بدانش کار بندند تا نفس جزوی پای بند عالم طبیعت باشد افعال خویش را از کالبدها تواند نمودن و شریعت را بسزا کار بندد که اینعالم طبیعت سرای کاریست و سرای جزا و آسایش نیست که اندرین سرای آسایش بجوید و هرکه جز این کند و جزاین گوید مرو را دجال فریبنده دانند و مومنان را بایدکه بدانش کار کنند تا سر انجام کار ایشان خدایتعالی و رسول صلی الله علیه و آله و سلم بینند تا فردا خجل نمانند الحمدلله رب العالمین حمدالشاکرین و الصلوه و السلام علی رسوله محمد النبی الامین و علی آله الطاهرین و الائمه الصادقین.
تمت کتاب وجه الدین در غره ماه رجب المرجب تاریخ هجریه عالیه مقدسه النبویه سنه 1324 بدست حقیرالفقیر سرا پا تقصیر سید شهزاده محمد .
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این متن به بیان اهمیت یادگیری و تلاوت یک جمله خاص از نبی اکرم (ص) میپردازد که به مومنان توصیه میکند در مواقع سختی بگویند "لاحول ولاقوه الا بالله العلی العظیم". این جمله به عنوان گنجی از گنجینههای بهشت معرفی شده و بر آموزش آن به کودکان تأکید میشود. نویسنده بیان میکند که این جمله نماد نامیدی از تواناییهای فردی و توکل بر قدرت خداوند است. در ادامه، اهمیت عمل به دستورات دین و فهم معانی آنها مطرح میشود و توصیه میکند که مومنان باید در زندگی خود به شریعت پایبند باشند و از فریبهای دنیا دوری کنند. در پایان، نویسنده به دعا و طلب عفو از خداوند اشاره میکند و خواستار شفاعت برای خطاها میشود. این متن به عنوان نتیجهی کتاب "وجه الدین" نوشته شده است.
هوش مصنوعی: با کمک و عنایت خدا، پیامبر اسلام، حضرت مصطفی (ص)، جملهای را بسیار خوشایند بیان کردهاند که مؤمنان باید در هنگام بروز مشکلات و سختیها آن را بگویند. این جمله به معنای گنجی از گنجینههای بهشت است که باید به بچهها آموزش داده شود و وسوسههای شیطانی را از آنها دور کنیم. این گفتار نشاندهنده این است که هیچ قدرت و توانایی جز از خداوند بزرگ وجود ندارد. در زبان عربی، "حول" به معنای قدرت و توان است و به همین دلیل چنین تعبیراتی به کار رفته است تا نشان دهد که انسان، پس از گذشت زمان از شدت وقایع، احساس امنیت میکند. معنای این گفتار این است که گوینده خواستار جدا کردن شک و شبهات از روح مؤمن است و میخواهد که فریب و مکر مخالفان دین در میان مردم نفوذ نکند. این بیان اشاره دارد به اینکه فرد نمیتواند به تنهایی از وسوسهها و ترسها فرار کند مگر با کمک خداوند. در اسلام، خداوند توصیفهایی دارد که او را از هر صفتی بزرگتر و بالاتر میسازد. در نماز نیز به این عظمت اشاره شده است که خداوند همواره برتر از تمام محدودیتهاست. وقتی مؤمن این کلمات را بگوید، به نوعی به خداوند توسل جسته و قدرت او را در حل مشکلات خود به یاد میآورد. این بیان در واقع یادآور این است که از خداوند یاری جوییم و از عظمت و علم او مدد بگیریم تا در برابر سختیها و مشکلات، به راه راست هدایت شویم.
هوش مصنوعی: ما این کتاب را به پایان رساندیم و اکنون فصل پنجاه و یکم را که مربوط به تعداد رکعات نمازهای واجب و مستحب در طول شبانهروز است، به اتمام رساندیم. هدف ما این است که مومن با انجام فریضه و سنت و فهم معنای این نوشتهها، رضایت خداوند تعالی را جلب کند. اگر فردی تلاش کند، نفس اماره خود را زیر سلطه عقلش درآورد. مطالب این کتاب را با تأیید خداوند، صحیح و درست بیان کردیم و به لطف خداوند حق امید داریم که ثواب آن را دریافت کنیم. ما از خداوند میطلبیم که در امور خطا، اشتباهات و فراموشیها که ناشی از ضعف و ناتوانی نفس ماست، ما را ببخشد و شفاعت کند. همچنین به مومنان خالص توصیه میکنیم که تنها به خواندن این کتاب اکتفا نکنند.
هوش مصنوعی: انسانها باید تلاش کنند که تعالیم دینی را درک کنند و به آنها عمل نمایند تا زندگی دنیوی خود را با رفتارهای مناسب در طبیعت بگذرانند. در این دنیا، که مملو از کار و تلاش است، نباید به دنبال آسایش و راحتی دائمی بود. اگر کسی بخواهد به چیز دیگری توجه کند یا سخن دیگری بگوید، باید او را به عنوان کسی که فریب میدهد بشناسند. مومنان باید به دستورهای الهی در زندگی خود توجه کنند تا در پایان کارشان، خدایشان و پیامبرش را ملاقات کنند و در روز قیامت دچار شرمندگی نشوند. در پایان، باید از خداوند به خاطر نعمتهایش سپاسگزاری کرد و درود فرستاد بر پیامبر اسلام و خانواده و امامان راستین او.
هوش مصنوعی: کتاب وجه الدین در ابتدای ماه رجب سال 1324 هجری قمری توسط حقیر، سید شهزاده محمد، نوشته شده است.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.