صفت مد و جزر بصره و جوی های آن : دریای عمان را عادت است که در شبان روزی دو باره مد برآورد چنان که مقدار ده گز آب ارتفاع گیرد و چون تمام ارتفاع گیرد به تدریج جزر کند و فرو نشستن گیرد تا ده دوازده گز و آن ده گز که ذکر میرود به بصره بر عمودی با دید آید که آن را قایم کرده باشند پای دیواری و الا اگر زمین هامون بود و نه بلندی بود، عظیم دور برود. چنان است که دجله و فرات که نرم میروند چنان که بعضی مواضع محسوس نیست که به کدام طرف میروند چون دریا مد کند قرب چهل فرسنگ آب ایشان مد کند و چنان شوند که پندارند بازگشته است و به بالا بر میرود اما به مواضع دیگر از کنارهای دریا به نسبت بلندی و هامونی زمین باشد، هر کجا هامون باشد بسیار آب بگیرد و هرجا بلند باشد کم تر گیرد، و این مد و جزر گویند تعلق به قمر دارد که به هر وقت قمر بر سمت راس و رجل باشد و آن عاشر و رابع است آب در غایت مد باشد و چون قمر بر دو افق یعنی مشرق و مغرب باشد غایت جزر باشد، دیگر آن که چون قمر در اجتماع و استقبال شمس باشد آب در زیادت باشد یعنی مد در این اوقات بیش تر باشد و ارتفاع بیش گیرد و چون در تربیعات باشد آب در نقصان باشد یعنی به وقت مد علوّش چندان نباشد و ارتفاع نگیرد که به وقت اجتماع و استقبال بود و جزرش از آن فروتر نشیند که به وقت اجتماع و استقبال مینشست، پس بدین دلایل گویند که تعلق این مد و جزر از قمر است و الله تعالی اعلم.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: مد و جزر در بصره و جویهای آن به دریای عمان وابسته است و در طول شبانهروز دو بار رخ میدهد. در زمان مد، آب تا حدود ده گز بالا میرود و سپس به تدریج پایین میآید تا حدود ده دوازده گز. این تغییرات به ارتفاع زمین بستگی دارد؛ در زمینهای هموار آب بیشتری جمع میشود، در حالی که در نواحی بلندتر آب کمتری تجمع مییابد.
تأثیر قمر بر این پدیدهها نیز مطرح است. زمانی که قمر در موقعیتهای خاصی قرار میگیرد، مانند رأس و رجل، آب در بیشترین حال خود (مد) قرار میگیرد. به عکس، زمانی که قمر در افقهای مشرق و مغرب باشد، امکان جزر و پایین آمدن آب بیشتر میشود. همچنین، وضعیت قمر هنگام ملاقات با خورشید باعث افزایش سطح آب میشود، در حالی که در حالتهای دیگر مانند تربیعات (فاصلههای خاص بین قمر و خورشید) سطح آب کمتر میشود. بنابراین، تغییرات مد و جزر به ماه و موقعیت آن نسبت به زمین و خورشید مرتبط است.
هوش مصنوعی: دریای عمان در طول روز دو بار بالا میآید و به اندازه ده گز ارتفاع میگیرد. وقتی آب به اوج خود میرسد، به تدریج فرو میرود تا به حد ده یا دوازده گز کاهش یابد. ارتفاع آبی که در بصره دیده میشود به گونهای است که انگار دیواری کشیده شده و اگر زمین همواری وجود داشت، آب به عمدتاً دورتر میرفت. جریانهای دجله و فرات به آرامی حرکت میکنند و در برخی نقاط قابل تشخیص نیست که در کدام سمت میروند. زمانی که دریا بالا میآید، ممکن است این رودخانهها به اندازۀ چهل فرسنگ آب بگیرند و به نظر برسد که به سمت بالا حرکت میکنند. اما در مکانهای دیگر به نسبت بلندی زمین، میزان آب متفاوت است؛ هرجا که زمین هموار باشد، آب بیشتری جمع میشود و در جاهایی که ارتفاع دارد، کمتر. این پدیدههای مد و جزر به تأثیر ماه نسبت داده میشود؛ به طوری که هنگام قرار گرفتن ماه در راس و سوس در چهارمین و دهمین روز، آب به بالاترین حد خود میرسد. و زمانی که ماه در دو افق مشرق و مغرب قرار دارد، آب در کمترین حالت خود است. همچنین، زمانی که ماه در موقعیت همراستا با خورشید قرار دارد، میزان آب زیاد است و در زمانهای دیگر به میزان کمتری بالا میآید و جزر نیز کمتر میشود. به همین دلایل، ارتباط این پدیدهها با ماه مطرح میشود.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.