عمره جعرانه. به چهارفرسنگی مکه از جانب شمال جایی است آن را جعرانه گویند مصطفی صلی الله علیه و سلم آن جا بوده است با لشکری. شانزدهم ذی القعده از آن جا احرام گرفته است و به مکه آمده و عمره کرده. و آن جا دو چاه است یکی را بئر الرسول گویند و یکی را بئر علی بی ابی طالب صلوات الله علیهما و هر دو چاه را آب تمام خوش باشد و میان هردو چاه ده گز باشد و آن سنت برجا دارند و بدان موسم آن عمره بکنند. و نزدیک آن چاهها کوه پاره ای است که بدان موضع گوها در سنگ افتاده است همچو کاسه ها. گویند پیغمبر علیه الصلوة و السلام به دست خود در آن گوها آرد سرشته است. خلق که آن جا روند در آن گوها آرد سرشند با آب آن چاه ها، و همان جا درختان بسیاری است هیزم بکنند و نان پزند و به تبرک به ولایتها برند، و همان جا کوه پاره ای بلند است که گویند بلال حبشی بر آن جا بانگ نماز گفته است. مردم بر آن جا روند و بانگ نماز گویند و در آن وقت که من آن جا رفتم غلبه ای بود که زیادت از هزار شتر عماری در آن جا بود تا به دیگر چه رسد. و از مصر تا مکه بدین راه که این نوبت آمدم سیصد فرسنگ بود و از مکه تا یمن دوازده سنگ است در دو فرسنگ، در آن دشت مسجدی بوده است که ابراهیم علیه السلام کرده است و این ساعت منبری خواب از خشت مانده است و چون وقت نماز پیشین شود خطیب بر آن جا رود و خطبه جاری کند پس بانگ نماز بگویند و دو رکعت نماز به جماعت به رسم مسافران بکنند و همه در آن وقت قامتی نماز بگویند و دو رکعت دیگر نماز به جماعت بکنند. پس خطیب بر شتر نشیند و سوی مشرق بروند به یک فرسنگی آن جا کوهی خرد سنگین است که آن را جبل الرحمة گویند بر آن جا بایستند و دعا کنند تا آن وقت که آفتاب فرو رود. و پسر شاددل که امیر عدن بود آب آورده بود از جای دور و مال بسیار بر آن خرج کرده و آب را از آن کوه آورده و به دشت عرفات برده و آن جا حوضها ساخته که در ایام حج پر آب کنند تا حاج را آب باشد. و هم این شاددل بر سر جبل الرحمة چهارطاقی ساخته عظیم که روز و شب عرفات بر گنبد آن خانه چراغها و شمع های بسیار نهند که از دو فرسنگ بتوان دید، چنین گفتند که امیر مکه از او هزار دینار بستید که اجازت داد تا آن خانه بساخت.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: محل جعرانه، چهار فرسنگی مکه و در شمال آن واقع شده است. پیامبر اسلام، حضرت محمد (ص)، در سفر به مکه از این مکان احرام گرفت و عمرهای انجام داد. در جعرانه دو چاه به نامهای «بیر الرسول» و «بیر علی» وجود دارد که آب آنها بسیار خوب است. در این منطقه، سنگهای بزرگی وجود دارد که گفته میشود پیامبر در آنها آرد کردهاست و مردم از آب چاهها با تبرک استفاده میکنند. همچنین، بلال حبشی بر بالای کوهی در این ناحیه اذان گفته است.
در این سفر، یک راه از مصر تا مکه پیموده شد که ۳۰۰ فرسنگ طول داشت و از مکه تا یمن ۱۲ فرسنگ بود. در دشت بین مکه و یمن مسجدی وجود دارد که گفته میشود ابراهیم (ع) آن را ساخته است. در ایام حج، یک حوض آب در دشت عرفات برای مسلمانان ایجاد شده و در بالای کوه جبل الرحمة یک چهارطاقی ساخته شده که در ایام حج چراغهای بسیاری بر آن قرار میدهند.
هوش مصنوعی: جعرانه جایی است در چهار فرسنگی مکه که در شمال قرار دارد و پیامبر (ص) در آنجا با سپاهیانش حضور داشته است. در شانزدهم ذیالقعده از آنجا احرام بسته و به مکه رفته و عمره انجام داده است. در این مکان دو چاه وجود دارد که یکی را بئر الرسول و دیگری را بئر علی بن ابیطالب مینامند. آب هر دو چاه بسیار خوشمزه است و فاصله بین آنها حدود ده گز است. این مکان سنتهایی دارد که در مواسم خاص عمره انجام میشود. نزدیک این چاهها کوهی قرار دارد که در آن سنگهایی به شکل کاسه هستند و گفته میشود پیامبر (ص) خود آنها را به وجود آورد. مردم برای آبیاری خود به این چاهها مراجعه میکنند و در آنجا درختان زیادی نیز وجود دارد که برای تهیه هیزم و نان به کار میروند. همچنین در این مکان کوه بلندی است که بلال حبشی در آنجا اذان گفته است. مردم به آنجا میروند و اذان را میشنوند و من تجربه کردهام که در آن زمان بیش از هزار شتر در آنجا بود. فاصله من از مصر تا مکه اینگونه بود که حدود سیصد فرسنگ را طی کردم. از مکه تا یمن هم دوازده سنگی بود که در دو فرسنگ قرار داشت. در دشت، مسجدی وجود دارد که حضرت ابراهیم (ع) ساخته و الآن منبری از خشت در آنجا باقی مانده است. وقتی وقت نماز میرسد، خطیب به آنجا میرود و خطبه میخواند و سپس اذان نماز را اعلام میکند و دو رکعت نماز جماعتی به عنوان مسافر برگزار میکنند. بعد از آن خطیب بر شتر سوار شده و به سمت مشرق میروند تا به کوهی کوچک به نام جبل الرحمة برسند و در آنجا دعا میکنند تا خورشید غروب کند. امیر عدن، شخصی خوشرو، آبی از مکان دوری آورده و برای آن هزینه زیادی صرف کرده و آب را از آن کوه به دشت عرفات منتقل کرده و حوضهایی در آنجا ساخته که در ایام حج پر از آب میشوند تا حاجیان از آن استفاده کنند. همچنین این امیر بر سر جبل الرحمة ساختمانی عظیم ساخته که روز و شب چراغهای زیادی بر گنبد آن روشن میشود و از فاصله دو فرسنگ قابل دیدن است. گفته میشود امیر مکه برای ساخت این بنا از او هزار دینار درخواست کرده است.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.