بسم، اتّفاق مفسّران است که اینجا مُضمَری هست، که عرب به حرف «با» ابتدا نکنند، اما اختلاف است میان مفسّران که آن مضمر چیست.
گویند که: آن مضمر، امر است از حق تعالی که ای بندهٔ من، چون پناه میگیری از شیطان، به نام من آغاز کن این چیز را، تا از شر او پناه یابی و بعضی مفسران گویند که: آن مضمر اخبار است از بنده، که ای خدا! فریاد میکنم از شیطان به تو، و پناه میگیرم و پناه گرفتن به تو، جز این نمیدانم که آغاز کار خود به نام تو کنم و در نام تو گریزم و عمل خود را و کار خود را در نام تو گریزانم که هر کاری که آغاز آن به نام مبارک تو نبود، آن کار ناقص و ابتر بماند و ثمرهای حاصل نباشد.
قال النبی علیه السلام: «کل امر ذی بال لم یبدأ باسم الله فهو ابتر»
می فرماید مصطفی علیه السلام که: هرکاری که در او خطری باشد و عزتی باشد و فایدهای باشد، چون به نام خدا پناه نگیرد در آغاز آن کار، هر چند که جهد کنند، آن کار تمام نشود و عاقبت سر به پشیمانی و خسارت بیرون کند و اگر باورت نمیآید درنگر در فرعون و شداد و نمرود که با چندان هزار آلت و عدت و لشکر و ملک و بازو بکوشیدند و اندیشدند و خزینههای عالم خرج کردند تا ایشان را از آن ملک برخورداری باشد و نام نیکو بماند تا سالهای دراز ایشان را به نیکی و بزرگی یاد کنند و دوست دارند، چون به نام خدا پناه نگرفتند در آن کار خویش آن همه کارهاشان باژگونه شد و همه امیدهاشان نگوسار شد.
دوستی خواستند، دشمن روی عالم گشتند. نیکنامی خواستند، بدنام عالم شدند. در دلها عظمت و حرمت خواستند، از پشه و مگس حقیرتر و ننگینتر شدند و اگر خواهی که این سخن روشنتر شود در حال انبیا نظر کن که ایشان هرکار که کردند، آغاز به این کردند و پناه به این نام گرفتند و خدمت این نام کردند و این نام را در میان جان و دل جا کردند و مال خود فدای این نام کردند و در بند قبول خلق نبودند که خلق ایشان را بد گویند، یا نیک گویند؛ در بند آن بودند تا خلق را به خدمت این نام کشند و در پناه این نام کشند و دربند آن نبودند که میان خلق، نیک نام باشند و نام ایشان بماند، بلکه دربند آن بودند تا این نام حق عزیز و معظم باشد و تعظیم این نام بماند و اگر نام خود را خواستند، هم از بهر این نام خواستند تا خلقان بشنوند که این نام بزرگ نامشان را چون بزرگ کرد و چون عزیز کرد، تا دیدههای خلق را بگشایند که راه غلط مکنید و اگر نام خود را میخواهید، نام خود را بهلید، این نام را بگیرد و اگر حرمت خود میخواهید، حرمت این نام را نگاه دارید و نام خود را فراموش کنید و این نام را یاد دارید که هرکه نام خود جست، نام خود را گم کرد و هر که نام خود را در این نام گم کرد، نیکنامی یافت تا ابد و از انبیا علیهم السلام مصطفی صلی الله علیه و سلم چست تر بود. در این خدمت نیکنامی او از دیگران افزون تر شد. چون دست در این نام زدند، مرغکان ضعیف ابابیل دمار از دماغ پیلان مست برآوردند.
برخوان: «الم ترکیف فعل ربک باصحاب الفیل» کوری آن کسانی که منکرند حرمت این نام را و چون پناه به این نام گرفتند، پشهای دمار از دماغ شهنشاه نمرود برآورد و لشکر زیور او را برهم زد. چون حرمت این نام را امتحان کردند، قرص ماه چهارده شبه بشکافت از بهر خدمت این نام و چون این نام را نوح پناه خود ساخت، از مشرق تا مغرب موجهای طوفان برخاست و صدهزار لشکر و قبیله را بر هم زد که میگویند که عالم هرگز چنین معمور نشده بود که در عهد نوح بود. هرگز چنان نامدار نشده بودند در عالم که در آن عهد بودند. هر کس به نام و حرمت خود مینازیدند و مست میشدند و هر چند نوح، این نام را بر ایشان عرضه میکرد، قبول نمیکردند و در این نام به خواری نظر میکردند، زیرا صورت پرست بودند و این نام، موجی است که از دریای معنی برآمده است. چشمهای صورت پرستان را زهره نباشد که در اینجا نگرند تا خود را به هفتاد آب نشویند که: «لایمسه الا المطهرون».
نوح میگفت: اگر شما این نام را نمیبینید که چه عظیم است و چه بزرگ است، دیدهها را به اشک بشویید و زار زار بگریید و بر نابینایی و محرومی خویش واقف شوید و اگر شما نوحه نمیکنید، من تا میتوانم بر شما نوحه میکنم خدا مرا خود نام نوح کرد برای آنکه نوحه گر شما خواهم بودن. این ساعت که حقیقتهای شما در غرقاب هلاکت است، نوحه میکنم، امیدوارانه، چنانکه رنجور را چون مرگ نزدیک آید نوحهای میکنند اما هم امید میدارند و چون این غرقاب هلاکت است، من میبینم شما نمیبینید. پیشتر آید و دست در صورتهای شما زند. من بر بالای کشتی باشم هم نوحه میکنم اما نوحهٔ ناامیدانه که: «اغرقوا فادخلوا ناراً فلم یجدوا لهم من دون الله انصاراً» یعنی: چون این نام را خوار داشتند و تعظیم این نام نکردند و نوح را که دلال دولت این نام بود، التفات نکردند، عاقبت عزت این نام ایشان را بگرفت و نامهای ایشان را نگوسار کرد: «فقطع دابر القوم الذین ظلموا» و الحمدلله رب العالمین.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این متن درباره اهمیت آغاز هر کار با نام خداوند و تأثیر آن بر نتیجه کارها است. نویسنده به اختلاف نظر مفسران درباره مفهوم "مضمر" اشاره میکند و میگوید که بهتر است کارهای خود را با نام خدا آغاز کنیم تا از شر شیطان در امان باشیم. بر اساس حدیثی از پیامبر، هر کاری که با نام خدا شروع نشود، ناقص و بدون ثمر خواهد بود. مثالهایی از فرعون، شداد و نمرود آورده میشود که با وجود قدرت زیاد ولی به دلیل عدم توجه به نام خدا، عاقبت بدی داشتند.
همچنین به انبیا و رفتار آنها اشاره میکند که تمام کارهای خود را با نام خدا آغاز کردند و برای بزرگداشت این نام تلاش کردند. نویسنده معتقد است که هر کسی که در جستجوی نام خود باشد، آن را گم خواهد کرد و باید به نام خدا پناه ببرد تا نیکنامی را برای خود بیابد. در نهایت، متن تأکید دارد که تعظیم نام خدا مهمترین شرط برای موفقیت است و بیاحترامی به این نام افراد را به هلاکت میرساند.
هوش مصنوعی: به نام خدا، مفسران بر این نکته توافق دارند که در این مورد نکتهای پنهان وجود دارد، به این معنا که عربها با حرف «با» شروع نمیکنند. اما در این باره میان مفسران اختلاف وجود دارد که آن نکته پنهان چیست.
هوش مصنوعی: میگویند که خداوند به بندگانش میفرماید: وقتی که از شیطان پناه میخواهی، هر کاری را با نام من آغاز کن تا از شر او در امان باشی. برخی مفسران نیز بیان کردهاند که این امر نشاندهندهی دعا و درخواست بندگان از خداوند است؛ یعنی ای خدا! من از شیطان فریاد کمک میزنم و به تو پناه میآورم. من جز این نمیدانم که کارهایم را با نام تو آغاز کنم و به سوی تو پناه ببرم. زیرا هر عملی که بدون نام مبارک تو آغاز شود، ناقص و بینتیجه خواهد ماند.
هوش مصنوعی: پیامبر اسلام فرمودند: «هر کاری که اهمیت دارد و با نام خدا آغاز نشود، ناقص و بیدوام است.»
هوش مصنوعی: مصطفی علیه السلام میفرماید که هر کاری که خطر و عزت و فایدهای در آن باشد، اگر در آغاز نام خدا را در نظر نگیریم و به او توکل نکنیم، هرچند تلاش کنیم، آن کار به نتیجه نخواهد رسید و در نهایت ما را به پشیمانی و خسارت میکشاند. اگر به این امر باور ندارید، به سرنوشت فرعون، شداد و نمرود نگاه کنید که با آن همه قدرت، لشکر و منابع مالی کوشش کردند تا از سلطنت و نام نیک بهرهمند شوند، ولی چون نام خدا را در کار خود در نظر نگرفتند، تمام تلاشهایشان به بربادی رفت و آرزوهایشان نقش بر آب شد.
هوش مصنوعی: تلاش برای داشتن دوستی منجر به تبدیل شدن به دشمن شد. کسانی که به دنبال نیکنامی بودند، به بدنامی دچار شدند. افرادی که در جستجوی عظمت و احترام بودند، از مگس و پشه هم حقیرتر و خفتبارتر شدند. اگر میخواهی این موضوع روشنتر شود، به حال انبیا توجه کن. آنها هر کاری که انجام دادند با تکیه بر یک نام مقدس آغاز کردند و تمام خدمات خود را به این نام اختصاص دادند. این نام را در دل و جان خود نشاندند و حتی مال خود را به خاطر آن فدای کردند. آنها به این فکر نمیکردند که آیا مردم دربارهشان بد میگویند یا نیک، بلکه دغدغهشان این بود که مردم را به خدمت آن نام خوب دعوت کنند و زیر سایه آن زندگی کنند. هدفشان این بود که این نام حق و بزرگ باقی بماند و مورد احترام قرار گیرد. اگر به دنبال نام خود بودند، فقط به خاطر این بود که مردم ببینند که آن نام بزرگ چگونه حرمتشان را به وجود آورده و آنها را عزیز کرده است، تا چشمهای مردم باز شود و از راه نادرست دور شوند. اگر میخواهید که به نام خود برسید، آن را فراموش کنید و به دنبال این نام باشید. اگر حرمت میخواهید، حرمت این نام را نگه دارید و نام خود را فراموش کنید. زیرا هر کس به دنبال نام خود باشد، آن را گم میکند، اما هر کس نام خود را در این نام گم کند، تا ابد نیکنامی خواهد یافت. انبیا، به ویژه پیامبر اکرم، در این راه از دیگران پرقدرتتر و موفقتر بودند. چون به این نام متصل شدند، حتی موجودات ضعیف هم قادر به انجام کارهای شگفتانگیز شدند.
هوش مصنوعی: آیا ندانستهای که خداوند با اصحاب فیل چه کرد؟ این نشانی است برای کسانی که به حرمت این نام بیاعتنا هستند. وقتی کسانی به این نام پناه بردند، پشهای بود که سلطنت نمرود را به هم ریخت. این نام آزمایش شد و ماه کامل برای خدمت به آن شکافته شد. نوح نیز به این نام پناه برد و طوفانی به راه افتاد که از مشرق تا مغرب همه جا را فرا گرفت و لشکر و قبیلهای را به هم زد، به گونهای که گفته میشود در زمان نوح، جهان هیچگاه چنین پرجمعیت نبود. در آن زمان مردم به این نام افتخار میکردند و شیارهای آن را قدردانی میکردند. با این حال، هرچقدر نوح هم تلاش میکرد تا این نام را به آنها معرفی کند، آنها آن را نمیپذیرفتند و به آن با بیاحترامی نگاه میکردند؛ زیرا آنها در دنیای ظواهر گرفتار بودند. این نام، به مثابه موجی است که از دریای معنا برمیخیزد و چشمان پرستندگان صورت، توان دیدن آن را ندارند، مگر اینکه خود را به پاکی درآورند.
هوش مصنوعی: نوح میگفت: اگر شما عظمت و بزرگی این نام را نمیبینید، باید اشک بریزید و از نابینایی و محرومیت خود آگاه شوید. اگر شما نمینوازی، من برای شما نواختن را ادامه میدهم، زیرا خدا نام "نوح" را بر من گذاشته تا پیامآور شما باشم. در این زمانی که حقیقتهای شما در خطر نابودی است، من با امید نوحه میکنم، همانطور که هنگامی که مرگ به کسی نزدیک میشود، نوحهای میخوانند اما هنوز امیدوارند. من میبینم شما نمیبینید و باید به نزدیکی واقعیتها بیایید. حتی اگر بر بالای کشتی باشم، هنوز نوحه میکنم به شکلی ناامید که میگوید: "آنها غرق خواهند شد و هیچ یاری از جانب خدا برایشان نخواهد بود." زیرا زمانی که این نام را خوار شمردند و به نوح، که نماینده عظمت این نام بود، بیتوجهی کردند، در نهایت عزت این نام از آنها گرفته شد و آنها نابود شدند. سپاس خداوندی که پروردگار جهانیان است.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال یک حاشیه برای این شعر نوشته شده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
reply flag link
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.