شیخ را پرسیدند که ای شیخ اصل ارادت چیست؟ شیخ گفت آنکه خاستش خواست گردد و فرقست میان خواست و خاست، درخواست تردد درآید خواهد کند و خواهدنکند، و درخاست مویی را راه نبود. خواست جزوی بود و خاست کلی، حدیثی درآید برقی بجهد کششی پدید آید پس کوششی پدید آید آنگاه حُرّ مملکت گردد.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: شیخ در پاسخ به پرسش دربارهی اصل ارادت بیان میکند که "خاست" به خواستهای اشاره دارد که به تحقق میرسد، در حالی که "خواست" به آرزوهایی اشاره دارد که ممکن است انجام شوند یا نشوند. خواست، جزئی و محدود است، ولی خاست کلی و جامع است. در واقع، خاست باعث میشود که نیرویی به وجود آید و تلاش و کوششی شکل بگیرد و در نتیجه، آن شخص در سرزمین وجود خود به مقام والایی دست یابد.
هوش مصنوعی: از شیخ پرسیدند که اصل ارادت چیست؟ شیخ پاسخ داد: ارادت زمانی به وجود میآید که خواسته به همت تبدیل شود. بین خواسته و همت تفاوت وجود دارد. خواسته ممکن است با تردید همراه باشد و ممکن است که انجام شود یا نشود، اما همت به مانند مویی راهی ندارد. خواسته، جزئی و موقتی است، در حالی که همت کلی و جامع است. اگر در این باره حدیثی بیاید و نوعی کشش ایجاد شود، آنگاه تلاشی شکل میگیرد و در نتیجه فردی آزاد و مستقل خواهد شد.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.