قوله تعالی: وَ ما کانَ اللَّهُ لِیُعَذِّبَهُمْ وَ أَنْتَ فِیهِمْ سیاق و مساق این آیت بیان شرف مصطفی ص است و اجلال قدر او و اظهار عزّ وی. میگوید ای مهتر خافقین و ای سید ثقلین، تا تو در اصلاب ایشان بودی، اسلاف ایشان را عذاب نکردیم و امروز که در میان ایشانی، عذاب از ایشان برداشتهایم، و فردا که از میان ایشان بشوی و خادمان و چاکران تو در میان ایشان باشند و استغفار کنند عذاب نکنیم، تا جهانیان عزّ و جاه و حرمت و پایگاه تو بر درگاه ما بشناسند و بدانند که تویی بر ما بنده عزیز، اذا کان کون الرسول ص فی الکفار یمنع العذاب عنهم فیکون المعرفة فی القلوب اولی ان یدفع العذاب عنهم. آن روز که مصطفی ص را خبر دادند که رفتن بسرای آخرت نزدیک است و مرکب بشریت وی را بحضرت الهیت نقل فرمودند. عزرائیل حاضر بود، رسول خدا وی را گفت: جبرئیل را کجا ماندی، گفت: بآسمان نخستین مقدسان ملاء اعلی او را تعزیت میدهند، عزرائیل بحرمت بایستاد تا خود چه فرماید، جبرئیل در آمد، سید گفت: یا جبرئیل ما حال امتی؟ حال امت من چیست، و کار ایشان گوی بچه رسید، جبرئیل گفت: یا سید چه دل مشغول داری و چه اندیشهبری، نه حق میگوید، وَ ما کانَ اللَّهُ لِیُعَذِّبَهُمْ وَ أَنْتَ فِیهِمْ، گفت: یا جبرئیل چون من از میان ایشان بیرون شوم گوی حال ایشان چون بود؟ جبرئیل بحضرت عزت باز رفت و آخر آیت آورد، وَ ما کانَ اللَّهُ مُعَذِّبَهُمْ وَ هُمْ یَسْتَغْفِرُونَ، یا سید! ملک جل جلاله میگوید: که تا استغفار کنند در زینهاراند از عذاب، گفت: یا جبرئیل ازان میترسم که اگر در استغفار تقصیر کنند؟ جبرئیل بحضرت عزت باز رفت و باز آمد و گفت: ملک تعالی و تقدس ترا سلام میکند و میگوید، هر که پیش از مرگ بیک سال عذر خواهد عذرش بپذیرم که من پذیرنده عذر خواهانم، نیوشنده آواز سائلانم، پوشنده عیب عیبیانم. سید گفت: یا جبرئیل یک سال در عمر امت من بسیار بود مسامحتی بخواه، جبرئیل رفت و باز آمد گفت، میگوید: عز جلاله که یک سال با یک ماه آوردم، اگر یک ماه پیش از مرک توبه کنند بپذیرم، گفت: یا جبرئیل نیز خواهم که یک ماه بسیار است، جبرئیل آمد و یک ماه با یک هفته آورد و یک هفته با یک ساعت آورد، پس جبرئیل گفت: یا سید، ملک میگوید: جل جلاله در آن ساعت که جان بنده بغرغره رسد اگر توبه کند بپذیرم و گناهش درگذارم، سید گفت: یا جبرئیل ازان میترسم که آن ساعت که هول مطلع تلخی جان کندن گرد وی در آید زبانش کار نکند و عذر نتواند خواست.
جبرئیل رفت و باز آمد و گفت: الندم توبة، چون پشیمانی در دلش آمد بپذیرم اگر چه زبان کار نکند، گفت: یا جبرئیل آن بیچاره درمانده در آن سکرات مرگ، بعید نباشد اگر پشیمانی نیز فراموش کند و با آن نپردازد، جبرئیل رفت و باز آمد و گفت: الرب یقرئک السلام و یقول ان لم یکن هذا کله فاین رحمتی و این شفاعتک؟ ای مهتر عالم و سید ولد آدم اگر این همه نبودی رحمت من و شفاعت تو چه بودی، آن مهتر صلوات اللَّه و سلامه علیه با آنکه مقصود موجودات بود و نقطه دائره حادثات بود، گنج فضل و خزینه رحمت بود، هر چه او را بایست، از برای امت بایست، و هر شربتی که بقهر نوش کرد از بهر غم و تیمار امت کرد، و هر بلائی که کشید از بهر آسایش امت کشید، ازین جهان که رفت در غم امت رفت و فردا که سر از خاک دولت بر آرد در غم و تیمار امت بر آرد، میگوید و احشرنی فی زمرة المساکین
با یاد تو زیر خاک در خواهم شد
با درد تو سر ز خاک بر خواهم کرد
و از حضرت ذو الجلال بنعت منّت این نواخت و اعزاز روان که یا سید، ما عیسی مریم را بآسمان بردیم، تا هیچ کس ازان صنم پرستان موکب دولت او در نیابند، و روضه موسی کلیم در زمین پنهان کردیم تا جهودان روی زینهار نبینند، اما شخص عزیز تو و نهاد کریم تو بخاک مدینه فرو آوردیم و بآسمان نبردیم تا امت تو تا قیامت از عذاب گور ایمن شوند که ما در قرآن مجید خبر چنان دادیم که وَ ما کانَ اللَّهُ لِیُعَذِّبَهُمْ وَ أَنْتَ فِیهِمْ، یا محمد ما مدینه را سراپرده امن امت تو ساختیم، هر که بزیارت تو آید در پرده عنایت تو آمد، و هر که درین خاک فرو شد در حمایت رحمت تو آمد، وَ ما أَرْسَلْناکَ إِلَّا رَحْمَةً لِلْعالَمِینَ.
لِیَمِیزَ اللَّهُ الْخَبِیثَ مِنَ الطَّیِّبِ، الخبیث ما حکم الشرع بقبحه و فساده، و الطیب ما شهد العلم بحسنه و صلاحه، و قیل: الخبیث عمل الکافر یصوّر له و یعذب بالقائه علیه، و الطیب عمل المؤمن فیصوّر له فی صورة جهله فیحمل المؤمن علیه، و قیل: الخبیث ما لم یخرج منها حقوق اللَّه، و الطیب ما اخرج منها الحقوق، و قیل: الخبیث ما یأخذه المرء ینفقه لحظ نفسه و الطیب ما ینفقه بامر ربه.
قُلْ لِلَّذِینَ کَفَرُوا إِنْ یَنْتَهُوا یُغْفَرْ لَهُمْ ما قَدْ سَلَفَ... الایه، درین آیت اظهار کرم خویش میکند جل جلاله، و مهربانی خود به بندگان مینماید، بنده را بر ناسزای بیند و بعقوبت مینشتابد، از بنده کفر میشنود و نعمت از وی باز نگیرد، و توبه و عفو بر وی عرضه میکند و اگر باز آید مغفرت وعده میدهد، إِنْ یَنْتَهُوا یُغْفَرْ لَهُمْ ما قَدْ سَلَفَ، در خبر است که مردی کافر از این متمردی و طاغیی تیغ انکار کشیده از در مسجد مصطفی درآمد گفت: «ما علی وجه الارض احد ابغض الیّ منک» بر روی زمین هیچکس را دشمنتر ازین محمد که دعوی پیغامبری میکند ندارم. سید چون چهره او بدید، دریای رحمت در صدر مطهر او بموج آمد، کمند دعوت درانداخت، مرد هنوز روی گرفتاری ندیده بود، گفت: بلات و عزی که ایمان نیارم تا این تیغ که در دست دارم بتو ایمان آرد، پیش سید فرو نهاد نگاه کرد، تیغ را دید که در خود میجنبید و بزبانی فصیح میگفت: «اشهد ان لا اله الّا اللَّه و انّک رسول اللَّه» آن مرد سرکش حال بر وی بگشت، کمین عنایت برو گشادند، اسیر کمند توفیق گشت، کلمه شهادت بگفت، سید مهر اسلام بر دل وی نهاد، عشق محمدی از درون دل وی سر بر زد گفت: ما علی وجه الارض احد احب الی منک چون در آمدم بر روی زمین کس را از تو دشمنتر نداشتم اکنون که میروم بر روی زمین کس را از تو دوستتر ندارم. آن مرد کافروار در آمد با دلی تاریک و نشان کفر، پس بازگشت همان ساعت دوست با دلی روشن، و رقم دوستی اینست که خدا میگوید عز جلاله: إِنْ یَنْتَهُوا یُغْفَرْ لَهُمْ ما قَدْ سَلَفَ. اشارت است از درگاه عزت از نعت کرم که بندگان و رهیگان من، اگر شما آن کردید که از شما آید من آن کنم که از من آید! باز آئید، بهیچ درگاهی گناه نیامرزند مگر اینجا، باز گردید چون میدانید که جز من مجیب ندارید، مرا خوانید، از نامهربانان بمهربانان آیید، از درد نومیدی بامید پیوندید، هیچ جای بگزاف نیامرزند مگر اینجا، چرا نیائید؟ از گناه آمرزیدن و معیوب پذیرفتن برین درگاه عار نیست! بشتابید! بنده من، گر قصد درست کنی ترا بر سر را هم، گر از من آمرزش خواهی از اندیشه دل تو آگاهم، در دنیا و آخرت چون من ترا آمرزگارم، تو بگو بدل اینک باز آمدم، با دو دست تهی، چه باشد اگر مرهمی برین خسته نهی؟! ثم قال تعالی: إِنْ یَعُودُوا فَقَدْ مَضَتْ سُنَّتُ الْأَوَّلِینَ ای ان عادوا الی التفضّل ابحنا لهم حسن التفضل و ان جنحوا للاعتذار لبسنا علیهم لباس الاغتفار.
اناس اعرضوا عنّا بلا جرم و لا معنی فان کانوا لنا کنّا و ان عادوا لنا عدنا
أساؤا ظنّهم فینا فهل لا احسنوا الظنّا
و ان کانوا قد استغنوا فانّا عنهم اغنی
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این متن به بیان مقام و عظمت پیامبر اسلام حضرت محمد (ص) و رحمت الهی نسبت به بشریت میپردازد. آیهای از قرآن نقل میشود که میگوید خداوند تا زمانی که پیامبر در میان بنیامین (کافران) بوده، عذاب را از آنان برمیدارد. پیامبر (ص) در گفتگو با جبرئیل نگران وضعیت امت خویش بوده و مسأله توبه و آمرزش در زمان مرگ را مطرح میکند. جبرئیل به او میگوید که اگر بندگان قبل از مرگ توبه کنند، خداوند آنان را میبخشد.
سپس اشاره میشود که خداوند حتی در ساعات سخت مرگ، پشیمانی در دل را نیز مورد قبول قرار میدهد. متن به رحمت و شفقت پیامبر نسبت به امت خویش و عذابی که در غیاب آن بزرگوار بر امت میآید، تأکید میکند. نهایتاً به آیههای دیگری از قرآن اشاره میشود که نشان میدهد خداوند حتی در برابر کفر و نافرمانی، فرصت توبه و عفو را به بندگان خود میدهد و هر کسی اگر به درگاه او بازگردد، مورد آمرزش قرار میگیرد.
در کل، این متن بیانگر رحمت الهی، مقام والای پیامبر (ص) و اهمیت توبه و آمرزش در دین اسلام است.
هوش مصنوعی: این آیه به تعظیم و بزرگداشت مقام پیامبر اسلام اشاره دارد. خداوند میفرماید که تا زمانی که پیامبر در میان امت خود بود، عذابی بر آنها نازل نکرد و اگر هم اکنون در میان آنها باشد و در آینده نیز، عذاب از آنان برداشته میشود، تا دیگران به عظمتی که پیامبر در درگاه خداوند دارد، واقف شوند. وقتی پیامبر به نزدیک مرگ رسید، از جبرئیل درباره حال امت خود سوال کرد. جبرئیل به او اطلاع داد که خداوند تا زمانی که امت مشغول استغفار باشند، عذابی نازل نخواهد کرد. پیامبر نگرانی خود را از این موضوع ابراز کرد که مبادا امت در استغفار قصور کنند. جبرئیل در پاسخ گفت که خداوند وعده داده است که هرکس قبل از مرگ توبه کند، توبهاش پذیرفته خواهد شد. پیامبر از شرایط مختلف توبه و زمانهای مختلف برای آن پرسید و در نهایت، بر ترس خود از شرایط سخت مرگ و عدم توانایی در بیان عذر تأکید کرد.
هوش مصنوعی: جبرئیل رفت و دوباره بازگشت و گفت: «پشیمانی نشانه توبه است.» اگرچه او نمیتواند این را با زبانش بیان کند، اما این تغییر در دلش وجود دارد. او گفت: «ای جبرئیل، آن بیچاره که در حال مرگ است، ممکن است پشیمانی را فراموش کند و به آن توجهی نکند.» جبرئیل دوباره رفت و برگشت و گفت: «ربّ تو سلام میفرستد و میگوید اگر این وضعیت نباشد، رحمت من کجاست و شفاعت تو چه خواهد شد؟ ای بزرگواری که سرور عالم و بزرگ فرزندان آدم هستی، اگر این همه رحمت نبود، شفاعت تو چه معنایی داشت؟ آن بزرگوار که مورد توجه موجودات بود و محور تمامی حوادث، منبع فضل و انبوه رحمت بود، همه چیز را برای امت خود طلب میکرد. هر رنجی که تحمل کرد به خاطر غم و درد امت بود و هر بلایی که متحمل شد برای آسایش آنها بود. از این دنیا که رفت، با غم امت رفت و روزی که از خاک برمیخیزد، با غم و اندوه آنان برمیخیزد و میگوید مرا در زمره مساکین محشور کن.»
هوش مصنوعی: با یاد تو در زیر خاک آرام میگیرم و با احساس درد تو دوباره سر از خاک برمیدارم.
هوش مصنوعی: خداوند به بزرگی خود اشاره میکند که حضرت عیسی را به آسمان برده تا پیروان او نتوانند از اقتدار وی بهرهمند شوند و همچنین مکان حضرت موسی را در زمین پنهان کرده تا یهودیان نتوانند آن را ببینند. اما شخص عزیز و مقام محترم تو، یعنی محمد، را در مدینه قرار دادیم و او را به آسمان نبردیم تا امت تو تا روز قیامت از عذاب قبر در امان باشند، چنانکه در قرآن گفتهایم: «و خداوند آنها را عذاب نخواهد کرد در حالی که تو در میان آنها هستی». خداوند مدینه را مکانی امن برای امت تو قرار داد و هر کسی که به دیدارت بیاید، در پناه رحمت تو قرار میگیرد و هر کسی که در این خاک بمیرد، در حمایت رحمت تو خواهد بود، زیرا ما تو را به عنوان رحمت برای جهانیان فرستادیم.
هوش مصنوعی: خداوند، چیزهای ناپاک را از چیزهای پاک جدا میکند. چیزهای ناپاک آن چیزهایی هستند که از نظر شرع به زشتی و فساد معروف شدهاند، در حالی که چیزهای پاک آنهایی هستند که علم به خوبی و صلاح آنها گواهی داده است. برخی گفتهاند کار ناپاک عمل کافر است که برای او تجسم مییابد و به خاطر آن عذاب میشود، در حالی که کار پاک عمل مؤمن است که به صورت جهل او تجسم مییابد و او را به سمت آن میکشد. همچنین گفته شده که چیزهای ناپاک چیزهایی هستند که حقوق الهی را از آنها خارج نکردهاند، و چیزهای پاک آنهایی هستند که حقوق را از آنها خارج کردهاند. در نهایت، چیزهای ناپاک آنهایی هستند که شخص برای منفعت شخصی خود به دست میآورد و خرج میکند، در حالی که چیزهای پاک آنهایی هستند که به امر خداوند خرج میشوند.
هوش مصنوعی: در این آیه، خداوند به بندگان خود نشان میدهد که با وجود کفر و نافرمانیشان، همچنان رحمت و مهربانی خود را به آنها عرضه میکند. او میفرماید اگر این بندگان از کارهای نادرست خود دست بکشند، تمام گناهان گذشتهشان بخشیده خواهد شد. داستانی درباره یک مرد کافر بیان میشود که با نیت خصمانهای به مسجد میآید و از محمد (ص) نفرت دارد. ولی زمانی که او با رحمت و دعوت پیامبر مواجه میشود، قلبش تغییر میکند و ایمان میآورد. او از حالت کفر و تاریکی به نور ایمان و محبت نسبت به محمد (ص) تغییر مییابد. در اینجا این پیام به بندگان داده میشود که اگر قصد بازگشت و توبه داشته باشند، خداوند آنان را میپذیرد و گناهانشان را میبخشد. خداوند از بندگان میخواهد که از ناامیدی و گناه بازگردند و به رحمت او امیدوار باشند، زیرا در درگاه او هیچگونه عذری پذیرفته نیست. با این دعوت امیدوارکننده، خداوند به بندگانش میگوید اگر بازگردند و درخواست آمرزش کنند، او آنها را خواهد بخشید و درهای رحمتش را به رویشان میگشاید.
هوش مصنوعی: افراد بدون هیچ دلیلی و معنایی از ما رویگردان شدهاند. اگر آنها به ما نزدیک شوند، ما نیز به آنها نزدیک خواهیم بود و اگر از ما دور شوند، ما نیز دور میشویم.
هوش مصنوعی: آنها درباره ما بدگمان شدند، پس چرا نمیتوانستند خوشباور باشند؟ اگرچه خود را بینیاز میدانستند، اما ما از آنها بینیازتریم.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.