قوله تعالی: کُلُّ نَفْسٍ ذائِقَةُ الْمَوْتِ ای کلّ نفس منفوسة تعالج غصص الموت. میگوید: هر نفسی منفوسه بر ممرّ انفاس بگذشته مرگ بچشد، و سکرات مرگ ببیند، یعنی اهل زمین. فانّ من فی الجنّة و النّار لا یموتون، خزنه بهشت و حور و غلمان و خزنه دوزخ نمیرند چنان که جای دیگر گفت: فَصَعِقَ مَنْ فِی السَّماواتِ وَ مَنْ فِی الْأَرْضِ إِلَّا مَنْ شاءَ اللَّهُ و هم من فی الجنّة و النّار من الخزنة. فریشتگان آسمان نیز طمع کردند که نمیرند که از حضرت عزّت این آیت آمده بود: کلّ من علیها فان هر چه بر زمین است بسر آمدنی است و مردنی، ایشان گفتند: ما نمیریم که ما آسمانیانیم نه زمینیان. ربّ العالمین آیت فرستاد: کُلُّ شَیْءٍ هالِکٌ إِلَّا وَجْهَهُ یقین شد ایشان را که مردنیاند. و فی ذلک ما
روی عن النبیّ (ص) قال: «عش ما شئت فانّک میّت، و احبب من احببت فانّک مفارقه، و اعمل ما شئت فانّک مجزیّ به.
و قال: کن فی الدنیا کأنک غریب او عابر سبیل، و عد نفسک من اصحاب القبور.
و قال (ص) فی بعض خطبه: ایّها النّاس انّ اکیسکم اکثرکم للموت ذکرا، و احزمکم احسنکم له استعدادا. الا و انّ من علامات العقل التّجافی عن دار الغرور، و الانابة الی دار الخلود، و التّزوّد لسکنی القبور، و التّأهّب لیوم النّشور.
و عن ابن عمر قال: اذا قبض ملک الموت روح العبد، قام علی عتبة الباب، و لأهل البیت الضّجّة، فمنهم الصّاکّة وجهها، و منهم النّاشرة شعرها، و منهم الدّاعیة ویلها، فیقول ملک الموت فیم الجزع؟ فو اللَّه ما انتقصت لأحد منکم عمرا، و لا اذهبت لکم رزقا، و لا ظلمت احدا منکم شیئا. فان کانت شکایتکم و سخطکم علیّ فانّی و اللَّه مأمور، و ان کان ذلک علی میّتکم فهو فی ذلک مقهور و ان کان ذلک علی ربّکم فأنتم به کفرة، و انّ لی فیکم عودة ثم عودة. قال: فلو أنّهم یرون مکانه و یسمعون کلامه، لذهلوا عن میّتهم، و لبکوا علی انفسهم.
وَ إِنَّما تُوَفَّوْنَ أُجُورَکُمْ یَوْمَ الْقِیامَةِ این تهنیت مؤمنانست بمرگ، میگوید: آن روز رستاخیز است که مؤمنان بمراد خویش رسند و مزد کردار خویش بینند. پس مرگ تحفه مؤمن است، و سبب رسیدن وی بسعادت و کرامت خویش است.
مصطفی (ص) از اینجا گفت: «تحفه المؤمن الموت».
و جماعتی بزرگان سلف آرزوی مرگ کردهاند، چنان که حذیفه (رض) بوقت مرگ گفت: دوست آمد و بر وقت حاجت آمد، و گفت: بار خدایا اگر دانی که درویشی دوستتر دارم از توانگری، و بیماری دوستتر دارم از تندرستی، و مرگ دوستتر دارم از زندگانی، مرگ بر من آسان کن، تا بدیدار تو بر آسایم. «فَمَنْ زُحْزِحَ عَنِ النَّارِ وَ أُدْخِلَ الْجَنَّةَ فَقَدْ فازَ»، یعنی: ظفر بالخیر، و نجا من الشّر، قال رسول اللَّه (ص): «من سرّه ان یزحزح عن النّار و ان یدخل الجنّة فلیأته منیّته و هو یشهد أن لا اله الّا اللَّه، و أنّ محمّدا رسول اللَّه، و یأت الی النّاس ما یحبّ ان یؤتی الیه»، و قال (ص): «موضغ سوط فی الجنّة خیر من الدّنیا و ما فیها، فاقرءوا ان شئتم: «فَمَنْ زُحْزِحَ عَنِ النَّارِ وَ أُدْخِلَ
الْجَنَّةَ فَقَدْ فازَ، وَ مَا الْحَیاةُ الدُّنْیا إِلَّا مَتاعُ الْغُرُورِ» لأنّه یغرّ الانسان بما یمنّیه من طول البقاء، و هو ینقطع عن قریب. میگوید: نیست زندگانی درین دنیای فانی الّا متاع الغرور که مردم فرهیب میدهد، یعنی امل دراز در پیش مینهد، تا اومید در عمر دراز میبندد، و آن گه ناگاه مرگ در رسد و امید بریده گردد. مصطفی (ص) گفت: امل کوتاه کنید و مرگ پیوسته در پیش چشم خویش دارید، و از خدا شرم دارید، چنان که حق و سزای ویست، و گفت: نترسم بر شما از هیچیز چنان که از دو خصلت ترسم: یکی بر هوای خویش ایستادن، و دوم امید عمر دراز در پیش داشتن. بآن خدای که جانم درید اوست که هرگز چشم خویش بر هم نزدهام که نپنداشتم پیش از آن که از هم بر گیرم برید مرگ در آید، که چشم از هم بر نگرفتم که نپنداشتم پیش از آنکه بر هم نهم مرگ در رسد. عبد اللَّه مسعود گفت: رسول خدا (ص) خطی مربع بر کشید، و آن گه در میان آن مربع خطی راست، و از هر دو جانب آن خطهای خرد بر کشید. پس بیرون مربع خطی دیگر کشید، گفت: آن خط راست در درون مربع آدمی است، و آن مربع أجل وی، گرد وی در آمده، که از آن راه ببیرون نه، و آن خطهای خرد از هر دو جانب آفات و عاهاتست، و انواع بلیّات براه وی در آمده، ناچار آن همه بوی رسد یا بعضی رسد، تا آن گه که سر ببالین مرگ باز نهد. و آن خط که بیرون مربع کشید خود امل دراز است که فرا پیش گرفته، و دل در زندگانی بسته! همیشه اندیشه کاری کند که در علم خداوند سبحانه چنانست که آن کار پس از أجل وی خواهد بود.
لَتُبْلَوُنَّ فِی أَمْوالِکُمْ وَ أَنْفُسِکُمْ این آیت در شأن مهاجران فرود آمد که مشرکان دست در مال ایشان بردند، و ضیاع ایشان بفروختند، و چون ایشان را میدریافتند، بانواع تعذیب تنهای ایشان میرنجانیدند، و گفتهاند: آزمون ایشان در اموال بخسران است و نقصان از جائحه سماوی، و آزمون ایشان در تنها به بیماری است و مرگ خویشان.
قال النّبی (ص): «یقول اللَّه تعالی: اذا وجّهت الی عبد من عبیدی مصیبة فی بدنه او ماله او ولده، ثمّ استقبل ذلک بصبر جمیل، استحییت له یوم القیامة ان أنصب له میزانا او انشر له دیوانا».
و عن ثوبان قال قال رسول اللَّه (ص): «ما اصاب عبدا مصیبة الّا باحدی خلّتین: امّا بذنب لم یکن اللَّه لیغفر له الّا بتلک المصیبة، او بدرجة لم یکن اللَّه لیبلّغه ایّاها الّا بتلک المصیبة».
و قال: «ما من مصیبة یصاب بها المؤمن الّا کفّر بها عنه حتّی الشّوکة یشاکّها».
و قال (ص): یقول اللَّه تعالی: اذا ابتلیت عبدی ببلاء فصبر، و لم یشکنی الی عوّاده، أبدلته لحما خیرا من لحمه، و دما خیرا من دمه. فان ابرأته ابرأته، و لا ذنب له، و ان توفّیته فالی رحمتی.
گفتهاند: آزمایش در مال و نفس فرائض طاعاتست که بریشان نهادند، از نماز و روزه و زکاة و حج و جهاد.
قوله تعالی: وَ لَتَسْمَعُنَّ مِنَ الَّذِینَ أُوتُوا الْکِتابَ مِنْ قَبْلِکُمْ جهودان و ترسایاناند، وَ مِنَ الَّذِینَ أَشْرَکُوا مشرکان عرباند، أَذیً کَثِیراً میگوید: ازیشان رنج و ناخوشی فراوان خواهید شنید و دید، هم از گفتار و هم از کردار، اذای جهودان آن گفت ایشانست که: إِنَّ اللَّهَ فَقِیرٌ وَ نَحْنُ أَغْنِیاءُ، و نیز گفتند: «عُزَیْرٌ ابْنُ اللَّهِ» و اذای ترسایان از آنست که گفتند: إِنَّ اللَّهَ ثالِثُ ثَلاثَةٍ و انّ عیسی هو اللَّه و ابن اللَّه، «تعالی اللَّه عن ذلک علوّا کبیرا» و اذای مشرکان آن بود که رسول خدا را (ص) سب میکردند و هجو میگفتند و قتال و حرب با وی میساختند. و قومی از ایشان ملائکه را بنات اللَّه میگفتند، و قومی بت میپرستیدند.
ربّ العزّة گفت: وَ إِنْ تَصْبِرُوا یعنی علی الأذی، اگر شکیبایی کنید باین رنج و ناخوشی که بشما میرسد، و تَتَّقُوا ای تتّقوا معاصیه، از معصیت او بپرهیزید، فَإِنَّ ذلِکَ مِنْ عَزْمِ الْأُمُورِ این صبر و این تقوی از حقائق ایمانست و از کارهای محکم که اللَّه فرمود. و قیل معناه: انّ ذلک من اخلاق المؤمن الصّادق الایمان المتین الیقین. عزم الامور ما لا یشوبه شبهة و لا یدافعه ریبة، و أصله الجدّ. یقال: عزمت علیک ای امرتک امرا جدّا، و عزمت علی الأمر اذا اجتمعت علیه جدّک، و صدق له قصدک، و العزیمة و الصّریمة الرّأی الجدّ. قال اللَّه عزّ و جلّ: فَإِذا عَزَمَ الْأَمْرُ ای جدّ الامر. و منه
قوله (ص): عزمة من عزمات ربّی.
و قال (ص): من صلّی قبل العصر أربعا غفر اللَّه له مغفرة عزما، ای هذا الوعد صادق عظیم وثیق.
و فی دعائه (ص): اسئلک عزائم مغفرتک، ای اسئلک أن توفّقنی للأعمال الّتی تغفر لصاحبها لا محالة.
وَ إِذْ أَخَذَ اللَّهُ مِیثاقَ الَّذِینَ أُوتُوا الْکِتابَ جهودان را میگوید، و این کتاب تورات است. «لَتُبَیِّنُنَّهُ لِلنَّاسِ وَ لا تَکْتُمُونَهُ» بیا قراءت مکی و بو عمرو و عاصم است، و اینها با شأن نبوت محمد (ص) شود، و لام لام عزم است در موضع قسم تحقیق را در آورد یعنی که اللَّه پیمان گرفت از ایشان که لا بد پیدا کنند مردمان را شأن و نعت و صفت محمد (ص)، و آن را پنهان نکنند.
فَنَبَذُوهُ وَراءَ ظُهُورِهِمْ پس آن را پس پشت انداختند، یعنی فرا پیش نگرفتند و در آن نگاه نکردند، و منه قوله تعالی: وَ اتَّخَذْتُمُوهُ وَراءَکُمْ ظِهْرِیًّا تقول العرب: جعل فلان حاجتی بظهر یعنی لم یقضها، و لم یلتفت الیها. قتاده گفت: این آیت در شأن اهل علم آمد که اللَّه پیمان ستد از ایشان تا علم پنهان ندارند، و از اهل خویش دریغ ندارند، و باز نگیرند. و به
قال النبی (ص). العلم لا یحل منعه.
و قال: من کتم علما عن اهله الجم یوم القیامة بلجام من نار.
و قال علی بن ابی طالب (ع): ما أخذ اللَّه علی اهل الجهل أن یتعلّموا حتّی اخذ علی اهل العلم أن یعلّموا لانّ العلم کان قبل الجهل.
و قال محمد بن کعب: لا یحلّ لعالم ان یسکت علی علمه، فانّ اللَّه تعالی یقول: وَ إِذْ أَخَذَ اللَّهُ مِیثاقَ الَّذِینَ أُوتُوا الْکِتابَ
الآیة. و لا یحلّ لجاهل ان یسکت علی جهله فانّ اللَّه تعالی یقول: فَسْئَلُوا أَهْلَ الذِّکْرِ إِنْ کُنْتُمْ لا تَعْلَمُونَ.
لا تَحْسَبَنَّ الَّذِینَ یَفْرَحُونَ... فرح در قرآن بر سه قسم است: یکی حرام، دیگر مکروه، سدیگر واجب. آنچه حرام است فرح بمعصیت است، و آن آنست که رب العالمین گفت: لا تَفْرَحْ إِنَّ اللَّهَ لا یُحِبُّ الْفَرِحِینَ. جای دیگر گفت: إِنَّهُ لَفَرِحٌ فَخُورٌ. و آنچه مکروه است بدنیا شاد بودن است، و آن آنست که اللَّه گفت تعالی و تقدّس: وَ فَرِحُوا بِالْحَیاةِ الدُّنْیا. جای دیگر گفت: وَ لا تَفْرَحُوا بِما آتاکُمْ و آنچه واجبست شادی بحقّ است، و ذلک فی قوله تعالی: فَبِذلِکَ فَلْیَفْرَحُوا و قال تعالی: فَاسْتَبْشِرُوا بِبَیْعِکُمُ الَّذِی بایَعْتُمْ بِهِ.
لا تَحْسَبَنَّ الَّذِینَ یَفْرَحُونَ بِما أَتَوْا بیان اختلاف قراءت و وجوه آن درین آیت همان است که در وَ لا یَحْسَبَنَّ الَّذِینَ یَبْخَلُونَ و شرح آن رفت. وَ یُحِبُّونَ أَنْ یُحْمَدُوا بِما لَمْ یَفْعَلُوا، اینجا سخن تمام شد و جواب مضمر است. یعنی: لا تحسبن أنهم ینجون من النار. قتاده و مقاتل گفتند: این آیت در شأن جهودان فرو آمد که بر مصطفی (ص) شدند و گفتند: «نحن نعرفک و نصدّقک» این بزبان میگفتند و در دل خلاف آن داشتند چون از نزدیک مصطفی (ص) بیرون آمدند، مسلمانان ایشان را پرسیدند که چه کردید؟ ایشان گفتند: شناختیم وی را و تصدیق کردیم، مسلمانان این گفت از ایشان بپسندیدند و دعا گفتند و سپاس داری کردند و ندانستند که ایشان با این گفت در دل کفر دارند، و ایشان در آنچه میکردند شاد میبودند، رب العالمین گفت: یا محمد مپندار که این شادی ایشان بآنچه کردند از اظهار ایمان و اعتقاد کفر، ایشان را از آتش برهاند، و آن ثنا و حمد مؤمنان که دوست میدارند بآنچه نکردند یعنی بتصدیق که گفتند کردیم و نکرده بودند، مپندار که ایشان باین از آتش و عذاب برهند. اینست که رب العالمین گفت: فَلا تَحْسَبَنَّهُمْ بِمَفازَةٍ مِنَ الْعَذابِ ای منجاة من العذاب، مفازة نجات بود و موضع نجات بود، همچون مرحمت. و سمّیت المفازة مفازة لأنّ من قطعها فاز.
وَ لِلَّهِ مُلْکُ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ ای: خزائن السّماوات و الأرض، و هی المطر و النّبات و ما بینهما من الخلق عبیده و فی ملکه. و اللَّه علی کلّ شیء قدیر.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این متن به موضوع مرگ و وضعیت انسانها در زمان مرگ میپردازد و اشاره میکند که همه انسانها مرگ را تجربه میکنند و این موضوع جزو حقایق زندگی است. آیات و احادیثی از قرآن و سنی رسول خدا (ص) آورده شده است که بر اهمیت یادآوری مرگ و آمادگی برای آن تأکید دارد. در عین حال، مرگ برای مؤمنان یک تحفه و فرصت برای رسیدن به سعادت و کرامت است. متن همچنین به آزمایشهای الهی، صبر در برابر مصایب و اهمیت علم اشاره میکند و میگوید که علم نمیتواند پنهان بماند و باید به دیگران منتقل شود. در نهایت، تأکید میکند که شادیهای دنیوی نباید انسان را از خطر عذاب الهی غافل کند و همه چیز در دست قدرت خداوند است.
هوش مصنوعی: در این متن بیان شده است که هر انسانی چارهای جز تجربه مرگ ندارد و به همین دلیل باید با سختیهای آن روبرو شود. تمامی انسانها، چه در این دنیا و چه در آخرت، به نوعی در معرض مرگ و دشواریهای آن هستند. به طور خاص، افرادی که در بهشت یا جهنم هستند، به این معنا که در آنجا نمیمیرند، اما نگهبانان بهشت و جهنم نیز از مرگ مستثنی نیستند. حتی فرشتگان آسمان که تصور میکردند از مرگ مصون هستند، به یادآوری این واقعیت پی بردند که همه موجودات سرنوشت مرگ را خواهند داشت. در نهایت، این پیام به همه ارائه میشود که هر مخلوقی، چه در زمین و چه در آسمان، به نوعی با مفهوم زوال و ناپایداری روبرو است.
هوش مصنوعی: زندگی کن هرطور که میخواهی، زیرا در نهایت مرگ تو حتمی است. هر کسی را که دوست داری، دوست داشته باش، زیرا روزی از او جدا خواهی شد. هر کار که میخواهی انجام بده، زیرا بر اساس آنچه انجام دادهای پاداش خواهی گرفت.
هوش مصنوعی: او گفت: در دنیا به گونهای زندگی کن که گویی غریبهای هستی یا در حال گذر. خود را از جمله افرادی بدان که در قبرستانها هستند.
هوش مصنوعی: امام (ص) در یکی از خطبههای خود فرمودند: ای مردم، از میان شما هوشمندترین کسانی که بیشتر به یاد مرگ هستند، بهترین آمادگی را دارند. توجه داشته باشید که از نشانههای عقل، بیتوجهی به دنیای فانی و روی آوردن به زندگی ابدی است و آمادگی برای ساکن شدن در قبرها و آماده شدن برای روز قیامت الزامی است.
هوش مصنوعی: حضرت ابن عمر میگوید: زمانی که ملکالموت روح یک بندۀ خدا را میگیرد، در آستانۀ درب خانه میایستد و اهل خانه به شدت ناله و فریاد میکنند. برخی از آنها صورت خود را میزنند، برخی موهای خود را میکَنند و برخی دیگر به یکدیگر ناله و فغان میکنند. در این حال، ملکالموت میگوید: این همه غم و اندوه برای چیست؟ به خدا قسم من هیچ چیزی از عمر شما کم نکردهام، هیچ روزی از شما نگیریدهام و به کسی ظلم نکردهام. اگر شکایت و نارضایتی شما متوجه من است، من تنها مأمور هستم. اگر این نارضایتی به خاطر میت شما باشد، او در این موضوع تحت تسلط است و اگر این نارضایتی به خاطر پروردگارتان باشد، در این صورت شما کافر هستید. من در میان شما بازگشتی و بارها بازگشتی دارم. حضرت ادامه میدهد: اگر آنها میتوانستند جای ملکالموت را ببینند و صدای او را بشنوند، از مرده خود غافل میشدند و به حال خودشان گریه میکردند.
هوش مصنوعی: در روز قیامت، شما به پاداش اعمالتان خواهید رسید. این جمله نویددهندهای برای مؤمنان است که در زمان مرگ به هدف نهایی خود خواهند رسید و پاداش تلاشهایشان را دریافت خواهند کرد. به همین دلیل، مرگ برای مؤمنان یک هدیه است و عاملی است که آنها را به سعادت و مقامهای عالیشان نزدیک میکند.
هوش مصنوعی: مصطفی (ص) از اینجا بیان کرد: «هدیه مؤمن مرگ است».
هوش مصنوعی: بعضی از بزرگان اسلام آرزوی مرگ کردهاند. حذیفه (رض) در لحظه مرگش گفت: وقتی وقت نیازم پیش آمد، دوست آمد و گفت: خدایا! اگر میدانی که من درویشی را بیشتر از ثروتمند دوست دارم، و بیماری را بیشتر از تندرستی، و مرگ را بیشتر از زندگی، پس مرگ را بر من آسان کن تا به ملاقات تو برسم. همچنین آیهای وجود دارد که میگوید: کسی که از آتش دور شود و وارد بهشت شود، به موفقیت رسیده است؛ یعنی بر خیر پیروز شده و از شر نجات یافته است. پیامبر (ص) فرمود: «کسی که دوست دارد از آتش دور شود و به بهشت وارد گردد، باید در زمان مرگ گواهی شهادت بدهد که هیچ خدایی جز الله نیست و محمد (ص) پیامبر اوست، و به مردم چگونه باید برخورد کند که دوست دارد با او برخورد شود». همچنین پیامبر (ص) فرمود: «یک شلاق در بهشت بهتر از دنیا و آنچه در آن هست».
هوش مصنوعی: بهشت جایگاه کسی است که به پیروزی دست یافته و زندگی دنیاست جز یک ابزار فریب برای انسانها که به آنها وعده طول عمر میدهد، در حالی که این عمر به زودی به پایان میرسد. زندگی دنیوی، مملو از آرزوهای درازمدت است که امید به عمر طولانی را در دلها مینهد. اما ناگهان مرگ فرامیرسد و آن امید ناگهان از بین میرود. پیامبر (ص) فرمود که باید آرزوها را کوتاه کنیم و همیشه مرگ را در نظر داشته باشیم و در برابر خداوند شرم کنیم، همانطور که سزاوار است. او همچنین تأکید کرد که از دو چیز باید بسیار بترسیم: یکی پیروی از هوای نفس و دیگری امید به عمر دراز. عبدالله مسعود گفت که پیامبر (ص) یک مربع کشید و در وسط آن یک خط راست ترسیم کرد و از دو طرف آن خطوط کوچکی کشید. سپس خارج از مربع یک خط دیگر کشید و گفت: آن خط راست، نماینده فرد است و مربع نماد اجل اوست که او را احاطه کرده است و از آن راه نمیتواند خارج شود. خطوط کوچک نمایانگر آفات و مشکلاتی هستند که در مسیر فرد قرار دارند و حتماً یکی از آنها به او خواهد رسید، تا زمانی که سر بر بالین مرگ نهد. و آن خطی که خارج از مربع کشیده شده، نشاندهنده آرزوهای دراز است که فرد در پی آن است و دلش را به زندگی دنیا بسته است. همواره باید به این نکته توجه داشت که هرچه انجام دهیم، در علم خداوند متعال، آنها پس از اجل ما خواهد بود.
هوش مصنوعی: شما در مال و جان خود آزمایش خواهید شد. این آیه در مورد مهاجران نازل شده است که مشرکان به اموال آنها آسیب رساندند و املاکشان را فروختند. زمانی که آنها متوجه میشدند، با انواع شکنجهها به آنها آزار میدادند. گفته شده است که آزمایش آنها در اموالشان به خاطر ضرر و زیان ناشی از بلایای طبیعی است و آزمایش آنها در تنهایی به خاطر بیماری و مرگ نزدیکانشان اتفاق میافتد.
هوش مصنوعی: پیامبر (ص) فرمودند: خداوند متعال میفرماید: زمانی که مصیبت یا سختیای برای یکی از بندگانم در بدن، مال یا فرزندانش پیش میآورم، و او آن را با صبر و تحمل خوب روبهرو میشود، من در روز قیامت خجالت میکشم که برای او ترازو بر پا کنم یا نامه عملش را منتشر سازم.
هوش مصنوعی: ثوبان نقل میکند که پیامبر (ص) فرمودند: «هیچ بندهای به مصيبتی دچار نمیشود مگر اینکه یکی از دو حالت وجود دارد: یا به خاطر گناهی است که خداوند قرار نیست آن را ببخشد مگر از طریق آن مصیبت، و یا اینکه به درجهای از پاداش نیکو نمیرسد مگر از طریق آن مصیبت».
هوش مصنوعی: و او گفت: «هیچ مصیبتی که برای مؤمن پیش آید، نیست جز آنکه به وسیله آن، گناهانش بخشیده میشود، حتی اگر خار کوچکی هم او را刺 کند».
هوش مصنوعی: خداوند میفرماید: زمانی که بندهام دچار بلایی میشود و صبر میکند و به شکایت نزد درمانگران نمیرود، من او را با گوشتی بهتر از گوشتش و خونی بهتر از خونش عوض میکنم. اگر به او شفا دهم، او را شفا میبخشم و گناهی ندارد، و اگر او را به رحمت خود ببرم، به سوی رحمت من خواهد رفت.
هوش مصنوعی: گفتهاند که آزمایش در اموال و جانها جزو وظایف دینی است که بر عهده مردم گذاشته شده است، مانند نماز، روزه، زکات، حج و جهاد.
هوش مصنوعی: این آیه میفرماید که شما از افرادی که قبل از شما کتاب آسمانی دریافت کردهاند، یهودیان و مسیحیان و همچنین از مشرکان عرب، سخنان و رفتارهای آزاردهندهای خواهید شنید. یهودیان میگویند که خدا فقیر است و خود را ثروتمند میدانند و بعضی از آنان ادعا کردند که عزیر پسر خداست. مسیحیان نیز معتقدند که خدا سومین نفر از سهگانه است و عیسی را خدا و پسر خدا میدانند که این عقیده از نظر الهی بسیار نادرست و ناپسند است. مشرکان نیز پیامبر اسلام را مورد توهین قرار میدهند و با او در جنگ هستند. برخی از آنها ملائکه را دختران خدا مینامند و گروهی دیگر به پرستش بتها میپردازند.
هوش مصنوعی: خداوند فرمود: اگر در برابر آزارها و رنجهایی که به شما میرسد، صبر کنید و از اعمال نادرست دوری کنید، این صبر و پاکدامنی از مسائل مهم و اصولی دین است. به گفته دیگر، این ویژگیها نشاندهنده صداقت و ایمان محکم مؤمنان واقعی است. عزم بر انجام امور، به معنای جدیت و جدی بودن در کارهاست، به طوری که هیچ شکی در آن نباشد. عزم به این معناست که بهطور جدی بر روی موضوعی تمرکز کنید و نیت شما در آن راستا خالص و صادق باشد. خداوند فرموده است که وقتی تصمیمی جدی گرفته شود، نشاندهنده اهمیت آن موضوع است.
هوش مصنوعی: این جمله به معنای "قدرت و ارادهای از ارادههای پروردگار من است." است.
هوش مصنوعی: پیامبر (ص) فرمودند: کسی که قبل از نماز عصر چهار رکعت نماز بخواند، خداوند او را با بخشش بزرگی میآمرزد. این وعده، وعدهای صادق و بسیار محکم است.
هوش مصنوعی: در دعاهای ایشان (ص)، درخواست میشود که از خداوند عزت و بزرگی مغفرت را خواسته شود، به این معنا که درخواست میشود که موفق به انجام کارهایی شوم که قطعاً بخشیده خواهند شد.
هوش مصنوعی: خداوند از کسانی که به ایشان کتاب داده شده، پیمان گرفت که این کتاب را برای مردم توضیح دهند و آن را پنهان نکنند. این کتاب، تورات است و باید ویژگیها و خصوصیات پیامبر آخرالزمان، محمد (ص)، را به مردم نشان دهند. خداوند با تأکید بر این پیمان، خواستار این است که آنها ویژگیهای محمد (ص) را به وضوح بیان کنند و از کتمان آن خودداری کنند.
هوش مصنوعی: آنها آن را پشت سر انداختند و به آن توجه نکردند. در واقع، این به این معناست که نسبت به آن بیتوجه بودند و به آن نپرداختند. در زبان عربی گفته میشود که شخصی حاجت کسی را «به پشت» میگذارد، یعنی اینکه آن را فراموش میکند و به آن رسیدگی نمیکند. قتاده گفته است که این آیه در مورد علمآموختگان نازل شده است، چرا که خداوند از آنها پیمان گرفته که علم را پنهان نکنند و از بیان آن به نزدیکان خود دریغ نداشته باشند.
هوش مصنوعی: پیامبر (ص) فرمودند: علم نباید محدود و ممنوع شود.
هوش مصنوعی: و او گفت: هر کس علمی را از اهلش پنهان کند، در روز قیامت با لجامی از آتش مواجه خواهد شد.
هوش مصنوعی: علی بن ابیطالب (ع) گفت: خداوند از اهل جهل خواسته تا علم را بیاموزند و از اهل علم خواسته تا آن را آموزش دهند، چرا که علم بر جهل مقدم است.
هوش مصنوعی: محمد بن کعب میگوید: برای یک عالم جایز نیست که درباره دانشاش سکوت کند، زیرا خداوند متعال میفرماید: "و هنگامی که خداوند از کسانی که کتاب به آنها داده شده بود پیمان گرفت..."
هوش مصنوعی: آدم نادان نباید نسبت به جهل خود ساکت بماند، زیرا خداوند متعال میفرماید: "اگر نمیدانید، از اهل علم بپرسید."
هوش مصنوعی: فرح یا شادی در قرآن به سه دسته تقسیم میشود: یکی حرام، دیگری مکروه و سومی واجب. فرح حرام به شادی در گناه مربوط میشود که در قرآن گفته شده: "فرح نکنید، زیرا خداوند فرحزدهها را دوست ندارد." در جایی دیگر نیز آمده است: "او واقعاً فرحزده و مغرور است." نوع مکروه شادمانی به زندگی دنیوی مربوط است، همانطور که خداوند فرموده: "آنها به زندگی دنیا شادمانند." همچنین آمده است: "به آنچه به شما دادهاند شاد نباشید." اما شادی واجب به حق مربوط میشود، که در قرآن ذکر شده: "پس باید شادمان شوند به آنچه که بدان رسیدهاند." و همچنین در آیهای دیگر آمده: "به خرید و فروش خود خوشحال باشید."
هوش مصنوعی: نگران نباش که آنهایی که از کارهایشان خوشحالند، به هیچ وجه از عذاب نجات پیدا نمیکنند. این آیه در مورد افرادی نازل شده که با پیامبر (ص) برخورد کرده و ظاهراً ایمان خود را نمایش دادهاند، اما در دل کفر داشتهاند. این افراد به مسلمانان گفتند که حضرت محمد (ص) را میشناسند و به او ایمان دارند، اما در واقع چنین نبود. مسلمانان از آنها راضی شدند، در حالی که نمیدانستند که آنها در باطن عقیده دیگری دارند و از آنچه میکردند خوشحال بودند. خداوند به پیامبر هشدار میدهد که این خوشحالی و مدح از ایمان ظاهری نمیتواند آنها را از آتش جهنم نجات دهد. بنابراین، نباید فکر کنی که این افراد به خاطر ادعای ایمانشان از عذاب رهایی مییابند؛ آنها هرگز نمیتوانند به نجات دست یابند.
هوش مصنوعی: تمامی آسمانها و زمین متعلق به خداوند است. این به معنای آن است که تمامی گنجینههای آسمان و زمین در اختیار اوست، از جمله باران، گیاهان و تمام مخلوقات بین آنها که همگی بندگان او هستند و تحت سلطهاش قرار دارند. و خداوند بر هر چیز تواناست.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.