قوله تعالی: کُنْتُمْ خَیْرَ أُمَّةٍ این آیت از یک روی بیان شرف صحابه مصطفی (ص) است که ارکان خلائقاند، و برهان حقائق. عنوان رضاء حقاند، و ملوک مقعد صدق. ائمه اهل سعادتاند، و انصار نبوت و رسالت، و مستوجب ترحّم امّت، و اخیار حضرت مصطفی (ص)، و بعد از انبیاء و رسل بهترین ذریّة آدم ایشانند، و بیمن اقبال ایشان دود شرک واطی ادبار خود شد، و انوار دین و شریعت از مکنونات غیب ظاهر گشت. در آیت جمال لا إِلهَ إِلَّا اللَّهُ، و هیبت جلال مُحَمَّدٌ رَسُولُ اللَّهِ بغیرت ایشان در ملأ اعلی بیفروخت.
قال النبی (ص): «اللَّه فی اصحابی! لا تتّخذوهم من بعدی غرضا، فمن احبّهم فیحبّنی احبهم، و من ابغضهم فیبغضنی ابغضهم، و من اذاهم فقد آذانی، و من آذانی فقد آذی اللَّه، و من آذی اللَّه فیوشک ان یاخذه، ما من احد من اصحابی یموت بارض الّا بعث قائدا و نورا لهم یوم القیامة.
بعضی از مفسران حکم این آیت بر عموم راندند، گفتند: حقیقت این بشرف امت اتباع باز میگردد از عهد مصطفی (ص) تا بدامن قیامت. و امّت اتباع دیگراند، و امّت اجابت دیگر، و امّت دعوت دیگر. و شرح آن در سورة البقرة رفت. اما امّت اتباع که این آیت در شأن ایشان است، و مشتمل بر صفت و سیرت ایشان سعداء ملتاند، و امناء درگاه عزت، و اشراف علّیّین، و اعزّه رب العالمین، حمله قرآن و اخبار، و خزنه آثار، فرقة ناجیه و امت مرضیه اهل سنت و جماعت، که ظاهر ایشان بمتابعت و قدوت مقید است، و باطن ایشان بمعرفت و فراست مؤیّد. عمر بن الخطاب گفت: فردای قیامت که ربّ العزّت ندا کند: «این رجالنا؟» کس نیارد که سر برآرد مگر اهل سنت و جماعت گویند: «لبّیک! لبّیک! اللّهمّ لبّیک» ربّ العزّت گوید: «صدقتم عبادی! انتم احبّائی أکرمکم الیوم بما تشتهون لتمسّککم بکتابی و متابعتکم رسولی». آن ساعت بود که اهل ضلالت گویند: یا لَیْتَنِی اتَّخَذْتُ مَعَ الرَّسُولِ سَبِیلًا.
قال النبی (ص): «لا یزال طائفة من امّتی امّة قائمة بامر اللَّه، لا یضرهم من خذلهم و لا من خالفهم، حتی یأتی امر اللَّه، و هم علی ذلک.»
و قال (ص): «من اشدّ امتی بی حبّا، ناس یکونون بعدی یودّ احدهم لو رآنی باهله و ماله.»
قوله: کُنْتُمْ خَیْرَ أُمَّةٍ روایت است از ابن عباس و مجاهد که: خیریت این امت آنست که پیغامبر را بقتال فرمودند که ایشان را بکره ایشان در دین اسلام و عزّ شریعت آر، و آنچه صلاح کار و بهینه حال ایشانست ایشان را الزام کن، و آن گه رب العالمین بر ایشان منت نهاد، گفت: «و الزمهم کلمة التّقوی و کانوا احقّ بها و اهلها». میگوید: اللَّه در ایشان بست، و ایشان را الزام کرد آن کلمه شهادت، که نشان دوستی است و شرف دو جهانست، و سبب سعادت جاودانی است. و ایشان خود از در آن بودند و سزاء آن بودند. از دور آدم (ع) تا منتهای عالم هیچ امت را این منزلت و رتبت ندادند که ایشان را بسلسله قهر از ذل کفر بعزّ اسلام آوردند، و طوق سعادت در گردن ایشان کردند، مگر این امت را چنان که امروز بسلسله قهر ایشان را در دین آوردند فردا هم ایشان را بسلسله لطف ببهشت برند. مصطفی (ص) گفت: عجب ربک من قوم یقادون الی الجنة بالسلاسل. و تا نگویی که این خیریت که ایشان را بر آمد بوسیلت اعمال و تصفیت احوال برآمد، لیکن عنایت ازلی بر ایشان اقبال کرد و بنواخت، و اختیار روز میثاق کار ایشان بساخت. این کرامت و نواخت، و این منزلت و مرتبت ایشان از آنست که امت محمد (ص) اند که مهتر عالم است، و سید ولد آدم، چون مصطفی (ص) خیر الانبیاء و الرسل بود لا جرم امت وی خیر الامم بودند.
«کز خانه بکدخدای ماند همه چیز» قوله: تَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَ تَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْکَرِ بزبان اهل اشارت معروف خدمت حق است، و منکر صحبت نفس، معروف روشنایی جمع است و سبب وصلت، و منکر تاریکی وقت است و مایه بدعت. آن نواختگان فضل راست و این زخم خوردگان عدل راست هرگز کی برابر باشند؟ و چون بهم بسازند؟ خواندگان فضل و راندگان عدل؟ این است که رب العالمین گفت: لَیْسُوا سَواءً. چون هم نباشند و راست نیایند دانا و نادان، آشنا و بیگانه، خداپرست و هواپرست. متی استوی الضیاء و الظلمة؟ متی استوی الیقین و التهمة؟ متی استوی الوصلة و الفرقة؟ هذا متصف بالولاء، و ذاک منحرف عن الوفاء. هیهات لا یلتقیان و لا یستویان.
ایّها المنکح الثریا سهیلا
عمّرک اللَّه کیف یلتقیان!
هی شامیة اذا ما استقلّت
و سهیل اذا استقلّ یمان
کسی کاندر صف مردان، بمیخواری کمر بندد
برابر کی بود، با آن که دل در خیر و شر بندد؟
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این متن به بررسی فضیلت و مقام صحابه پیامبر اسلام (ص) و همچنین شرافت امت اسلامی میپردازد. در آیهی «کنتم خیر أمة»، شرافت این امت به عنوان برترین امتها مطرح شده است. صحابه به عنوان مصداقی از ارکان خلایق و کسانی که در راه حق و حمایت از پیامبر نقش دارند، شناخته میشوند. روایات پیامبر (ص) تأکید میکنند که محبت به صحابه به معنای محبت به خود پیامبر و حتی خداوند است و آزار رساندن به آنان همچنین به معنای آزار رساندن به خداوند است.
تبیین این آیات نشان میدهد که دینداری و پایبندی به اصول اسلامی و قرآن بر اساس سرافرازی و جایگاه صحابه و تابعین صورت میگیرد. این متن از مفسران و سخنان پیامبر(ص) درباره کیفیت و ویژگیهای این امت و چگونگی حمایت آنها از دین سخن میگوید. همچنین بر این نکته تأکید میکند که خیریت این امت به خاطر پیروی از پیامبر و اجابت دعوتهای اوست. در نتیجه، عزت و کرامت مسلمانان، به ویژه از طریق ملت رحمت و رهبریهای پیامبر (ص)، نمایان میشود.
هوش مصنوعی: این آیه اشاره به این دارد که مسلمانان بهترین امت هستند و موقعیتی والا و محترم در تاریخ بشریت دارند. صحابه پیامبر(ص) نه تنها به عنوان حمایتکنندگان رسالت شناخته میشوند، بلکه به عنوان الگوهایی برای دیگران نیز محسوب میشوند. آنها نشاندهنده مقام واقعی در نزد خداوند هستند و نقش مهمی در تداوم و گسترش دین اسلام ایفا کردند. به واسطه تلاشها و فداکاریهای آنها، نور دین و شریعت آشکار شد و آثار مثبت آنان در جامعه باقی ماند.
هوش مصنوعی: پیامبر (ص) فرمودند: "خداوند در مورد اصحاب من مراقب باشد! بعد از من آنها را هدف قرار ندهید. هرکس که آنها را دوست داشته باشد، مرا دوست داشته و هرکس که آنها را دشمن بدارد، مرا دشمن دارد. هرکس که آنها را آزار دهد، به من آزار رسانده و هرکس که به من آزار برساند، به خداوند آزار رسانده است. و کسی که به خداوند آزار برساند، به زودی مورد عذاب قرار خواهد گرفت. هیچیک از اصحاب من در سرزمین نمیمیرد مگر اینکه در روز قیامت رهبری و نوری برای آنها فرستاده میشود."
هوش مصنوعی: بعضی از مفسران به عمومیت این آیه اشاره کرده و بیان کردهاند که مفهوم این آیه مربوط به پیروان امت از زمان پیامبر اکرم (ص) تا قیامت است. این امت به سه دسته تقسیم میشود: پیروان، قبولکنندگان و دعوتکنندگان. در این میان، آنچه شامل پیروان میشود به عنواینی چون خوشبختی، امانتداری نزد خداوند، مقام والای انسانی و عزت در پیشگاه پروردگار اشاره شده است. آنها حاملان قرآن و حاملان آثار دینی هستند و از اهل سنت و جماعت محسوب میشوند. در روز قیامت، وقتی خداوند بیافریند که: «این مردان کجا هستند؟» فقط اهل سنت و جماعت میتوانند پاسخ دهند و بگویند: «لبیک! خدایا لبیک!» در پاسخ، خداوند میفرماید: «شما را تصدیق کردم! شما محبوب من هستید و امروز به شما پاداش میدهم به سبب پایبندیتان به کتاب من و پیرویتان از پیامبر من.» در آن لحظه، گمراهان از خود خواهند پرسید: «ای کاش راهی با رسول اتخاذ کرده بودم!»
هوش مصنوعی: پیامبر (ص) فرمودند: «همواره گروهی از امت من به اجرای فرمان خدا مشغول خواهند بود و هیچ کس نمیتواند به آنها آسیب برساند، نه کسانی که به آنها خیانت میکنند و نه کسانی که با آنها مخالف هستند، تا زمانی که فرمان خدا بیاید و آنها در این وضعیت باقی خواهند ماند.»
هوش مصنوعی: پیامبر(ص) فرمودند: «از میان امت من، کسانی هستند که به شدت به من محبت دارند و افرادی که بعد از من میآیند، آرزو میکنند که ای کاش مرا در کنار خانواده و مالشان میدیدند.»
هوش مصنوعی: آیه "کُنْتُمْ خَیْرَ أُمَّةٍ" اشاره دارد به این که خیر و برتری این امت به دلیل پیامبری است که آنها را راهنمایی کرده و به دین اسلام دعوت نموده است. خداوند به این امت نعمت داده و آنها را به کلمه تقوی دعوت کرده است، کلماتی که نشاندهنده دوستی و شرافت است و عامل سعادت پایدار. این امت از زمان آفرینش آدم (ع) تا انتهای زمان، چنین مقامی ندارند و این امتیاز را تنها خداوند به آنها عطا کرده که آنها را از کفر به عزت اسلام رسانده است. حضرت محمد (ص) نیز فرمودند که شگفتانگیز است که گروهی به بهشت با زنجیر میروند. این خیریت، نتیجه اعمال آنها نیست بلکه نشاندهنده لطف و کرم الهی است که بر آنها نازل شده و آنان را از روز میثاق برگزیده است. برتری و مقام ویژه این امت به خاطر این است که آنها پیرو محمد (ص) هستند که بهترین پیامبر و رهبر است و در نتیجه، امت او بهترین امتها محسوب میشوند.
هوش مصنوعی: در این متن به ارتباط میان خوب و بد اشاره شده است. خوب به انجام کارهای نیک و همراهی با خداوند و روشنایی مرتبط است، در حالی که بد به گمراهی نفس و تاریکی مربوط میشود. تفاوتهای عمیقی بین افرادی که در مسیر فضل و عدل میباشند وجود دارد و این دو دسته هرگز نمیتوانند با هم برابر باشند. دانایان و نادانها، آگاهان و بیخبران، و خداپرستان و هواپرستان هیچگاه همسطح نمیشوند. پیروان حق و باطل هرگز قادر به رسیدن به یکدیگر نخواهند بود، چرا که هر یک به دلیلی خاص و متفاوت در مسیر خود قرار دارند.
هوش مصنوعی: ای کسی که ثریا و سهیل را به هم میپیوندی، خداوند عمرت را طولانی کند، چگونه این دو ستاره به هم میرسند؟
هوش مصنوعی: ای شام، وقتی که خود را رها کنی و روزها بدون تو بگذرد، ستاره سهیل نیز به همان گونه از زمین دور میشود.
هوش مصنوعی: کسی که در صف مردان قرار میگیرد و در عین حال به میخواری مشغول است، برابر با چه کسی است که دلش در مسائل خوب و بد معلق است؟
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.