قوله تعالی: وَ کَذلِکَ جَعَلْناکُمْ أُمَّةً وَسَطاً خداوند حکیم پادشاه علیم، که حدوث کائنات بقدرت و ایجاد اوست، وجود حادثات بعزت و اظهار اوست، قوام زمین و سماوات، بداشت اوست، محدثات را بیافرید، و از محدثات جانوران را برگزید و از جانوران آدمیان را برگزید، و از آدمیان مؤمنان را برگزید، و از مؤمنان پیغامبران را برگزید، و از پیغامبران مصطفی را برگزید و امت وی را بر امتهای پیشینه برگزید. مصطفی ع ازینجا گفت «بعثت من خیر قرون بنی آدم قرنا فقرنا حتی کنت من القرن الذی کنت فیه»
و قال صلی اللَّه علیه و آله و سلّم «ان اللَّه عز و جل، اختار اصحابی علی جمیع العالمین سوی النبیّین و المرسلین. و اختار من اصحابی اربعة فجعلهم خیر اصحابی و فی کل اصحابی خیر أبا بکر و عمر و عثمان و علیا و اختار امتی علی سائر الامم فبعثنی فی خیر قرن. ثم الثانی ثم الثالث تتری، ثم الرابع فرادی، مفهوم خبر آنست که مصطفی ع بهینه آدمیان است، و گزیده جهانیان است، و پیش رو خلقان، آرایش جهان، و زین زمان، چراغ زمین و بدر آسمان. پناه عاصیان، و شفیع مجرمان، سید همه رسولان، و خاتم ایشان. پس از مصطفی بهینه همه خلق ابو بکر صدیق است که رب العالمین مسند امامت او بر تخت شریعت مصطفی نهاد، و اخلاص و صدق مستقر عبودیت او گردانید، و توکل و یقین مرتبت دار ولایت او ساخت، و پس ازو بهینه خلق عمر خطاب است، که رب العالمین عنان انخفاض و ارتفاع احکام در کف کفایت او نهاد، و طراز ولایت او بر ناصیه ملت کشید، و از سیاست و هیبت او دود شرک واطی ادبار خود شد. و پس از عمر خطاب بهینه خلق عثمان عفان است، که رب العالمین بساط توقیر و حرمت او بهفت آسمان نشر کرد، و در عهد دولت او انوار اسلام در مشارق و مغارب ارتفاع گرفت، و پس از عثمان بهینه خلق علی مرتضی علیه السّلام است که رب العالمین حقائق شریعت و شواهد طریقت بسیرت و سیرت او مکشوف کرد، و توکل و تقوی شعار و دثار او گردانید مصطفی هر یکی را ازین سادات و خلفا مرتبتی نهاد، و خاصیتی داد صدیق را گفت: «یا ابا بکر اعطاک اللَّه الرضوان الاکبر قیل یا رسول اللَّه و ما الرضوان الاکبر؟ قال یتجلی اللَّه عز و جل یوم القیمة لعباده المؤمنین عامة و یتجلی لابی بکر خاصة»
و فاروق را گفت: «لو کان بعدی نبی لکان عمر بن الخطاب»
و عثمان را گفت: «لکل نبی رفیق و رفیقی فی الجنة عثمان»
و علی را گفت علیه السّلام
«انت منّی بمنزلة هارون من موسی الّا انّه لا نبی بعدی»
«انت منّی و انا منک»
و جمله یاران را بر عموم گفت «ما من احد من اصحابی یموت بارض الّا بعث قائدا و نورا لهم یوم القیمة»
و قال «مثل اصحابی فی امتی کالملح فی الطعام لا یصلح الطعام الا الملح»
و قال اللَّه اللَّه فی اصحابی اللَّه اللَّه فی اصحابی! لا تتخذوهم عرضا من بعدی فمن احبّهم فبحبّی احبّهم، و من ابغضهم
فببغضی ابغضهم، و من آذاهم فقد آذانی، و من آذانی فقد آذی اللَّه و من آذی اللَّه فیوشک ان یأخذه»
و قال صلی اللَّه علیه و آله و سلّم: «لا تسبّوا اصحابی فو الذی نفسی بیده لو انّ احدکم انفق مثل احد ذهبا ما بلغ مد احدهم و لا نصفا»
این خود صحابه را گفت علی الخصوص، و جمله امت را گفت: «ما من امة الا و بعضها فی النار و بعضها فی الجنة و امّتی کلّها فی الجنّة».
و قال: «الجنة حرمت علی الانبیاء حتی ادخلها و حرمت علی الامم حتی تدخلها امتی»
و قال: «ان امتی امة مرحومة، اذا کان یوم القیمة اعطی اللَّه لکلّ رجل من هذه الامة رجلا من الکفار، فیقول هذا فداؤک من النار»
و عن انس قال «خرجت مع رسول اللَّه فاذا بصوت یجیء من شعب فقال یا انس انطلق فانظر ما هذا الصوت؟ قال فانطلقت فاذا برجل یصلی الی شجرة و یقول اللهم اجعلنی من امة محمد المرحومة المغفور لها، المستجاب لها، المثاب علیها، فانیت رسول اللَّه فاعلمته ذلک، فقال انطلق فقل له ان رسول اللَّه یقرئک السلام و یقول من انت؟ فاتیته فاعلمته ما قال رسول اللَّه. فقال: اقرأ رسول اللَّه منی السلام و قل اخوک الخضر یقول ادع اللَّه ان یجعلنی من امتک المرحومة المغفور لها المستجاب لها، المثاب علیها» «و قیل لعیسی یا روح اللَّه هل بعد هذه الامة امة؟ قال نعم. قیل و ایة امة؟ قال امة احمد. قیل: یا روح اللَّه و ما امّة احمد؟ قال علماء حکماء ابرار اتقیاء کأنّهم من العلم انبیاء، یرضون من اللَّه بالیسیر من الرزق و یرضی اللَّه منهم بالیسیر من العمل، یدخلهم الجنة بشهادة ان لا اله الا اللَّه.»
این شرفها و کرامتها که رب العزة امت احمد را داد نه از آنست که ایشان را سابقه طاعتی است یا حق خدمتی، که ازیشان خود آن خدمت نیاید که اللَّه را بشاید، و نه نیز خداوندی و پادشاهی اللَّه را از طاعت ایشان پیوندی در مییابد، هر نواخت که کرد بفضل خود کرد، هر چه داد بکرم خود داد، هر چه ساخت برحمت و مهربانی خود ساخت، که او خداوندی است به بنده نوازی معروف، و بمهربانی موصوف اینست که گفت تعالی و تقدس در آخر آیت، ورد إِنَّ اللَّهَ بِالنَّاسِ لَرَؤُفٌ رَحِیمٌ اللَّه بر بندگان بزرگ بخشایش است و همیشه مهربان، بخشایش خلق گاه گاه است و بخشایش حق جاودان، و نشان بخشایش و مهربانی حق آنست که بنده را توانایی معصیت ندهد و فرا سر گناهش نگذارد، تا بنده مستوجب عقوبت نگردد. و این در باب رحمت بلیغ تر است از غفران معصیت، یا پس بنده را فرا معصیت گذارد و آثار ذلّت در ظاهر وی بگذارد، تا خلق از وی نفرت گیرند آن گه سابقه رحمت در حکمت ازلیت در رسد، و او را دست گیرد. و درین معنی حکایت آرند از ایوب سختیانی که گفت در همسایه من مردی شریر بود آثار زلت و معصیت بر ظاهر وی پیدا، و من از وی بغایت نفور بودم، تا بعاقبت از دنیا بیرون شد. گفتا چون جنازه وی برداشتند من بگوشه باز شدم، نمیخواستم که بروی نماز کنم، پس مردی دیگر آن شریر را بخواب دید بر حالتی نیکو و بر هیئتی پسندیده، پرسید که اللَّه با توجه کرد؟ گفت برحمت خود بیامرزید، و از من آن ناهمواریها در گذشت. آن گه گفت ایوب عابد را بگو «لو انتم تملکون خزائن رحمة ربی اذا لامسکتم خشیة الانفاق» و باشد که اسباب محنت گرد بنده در آرد، و درهای راحت و سلوت بر وی فرو بندد، تا بنده را چون نومیدی پدید آید آن گه در رحمت و رأفت بوی بر گشاید، چنانک رب العزة گفت وَ هُوَ الَّذِی یُنَزِّلُ الْغَیْثَ مِنْ بَعْدِ ما قَنَطُوا وَ یَنْشُرُ رَحْمَتَهُ. و فی هذا المعنی یحکی عن بعض الصالحین قال رأیت بعضهم فی المنام فقلت له ما فعل اللَّه بک؟ فقال وزنت حسناتی و سیآتی فرجحت فحلّت السّیئات علی الحسنات، فجاءت صرّة من السماء و سقطت فی کفة الحسنات فرجحت فحلّت الصّرّة فاذا فیها کفّ تراب القیته فی قبر مسلم، سبحانه ما ارأفه بعبده!
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: در این متن، به اهمیت و مقام برجسته حضرت محمد (ص) و افراد نزدیک به او اشاره شده است. خداوند، امتی را انتخاب کرده و از میان انسانها، مؤمنان و سپس پیامبران را برگزیده که در نهایت، پیامبر اسلام در این سلسله قرار دارد. پیامبر (ص) همچنین اصحاب خود را بر سایر مردم برتری داده و به ویژگیهای هر یک از آنها اشاره میکند.
بهویژه، ابو بکر، عمر، عثمان و علی (ع) به عنوان بهترین دوستان پیامبر معرفی شدهاند و هر یک مقام و ویژگی خاصی دارند. اهمیت این یاران در دین اسلام به گونهای است که پیامبر (ص) تاکید میکند که محبت به آنها، محبت به خودش و به خداوند است.
همچنین، بخشهایی از متن به رحمت خداوند و ماجرای بندگان اشاره شده است، که نشان میدهد خداوند به بندگان خود مهربان و بخشنده است و حتی در صورت معصیت، میتواند آنها را مورد رحمت قرار دهد. در نهایت، بر این نکته تاکید میشود که شرافت و کرامت امت اسلامی به فضل الهی و نه به خاطر اعمال خود آنهاست.
هوش مصنوعی: خداوند، که آگاه و حکیم است، هر چیزی را با قدرت و اراده خود پدید آورده و وجود موجودات به واسطه اوست. او زمین و آسمانها را اداره میکند و موجودات را خلق کرده است. از میان موجودات، جانوران را انتخاب کرده و از آنها، انسانها را برگزیده است. از میان انسانها نیز مؤمنان را انتخاب کرده و از میان مؤمنان، پیامبران را برگزیده و بالاخره از میان پیامبران، برگزیدهای را انتخاب کرده و امت آن رسول را بر دیگر امتها ترجیح داده است. رسول خدا نیز به این موضوع اشاره کرده و فرمود که «من از بهترین دورههای بنی آدم به پیامبری برانگیخته شدهام».
هوش مصنوعی: پیامبر اکرم (ص) فرمودند: "خداوند عز و جل، یاران مرا از میان تمام جهانیان، به جز پیامبران و فرستادهها، انتخاب کرده است. از میان یارانم چهار نفر را برگزیده و آنها را بهترین یاران خود قرار داده است، و در میان تمام یارانم، ابوبکر، عمر، عثمان و علی بهترین هستند. همچنین خداوند امتم را از سایر امتها برگزیده و من را در بهترین قرن فرستاده است. سپس در قرون بعدی، درجه به درجه، این انتخاب ادامه یافته است. مفهوم این سخن این است که پیامبر (ص) بهترین انسانهاست و او بهترین گزینهها میان بشر است، و او رهبری برتر، آرایش دنیا، روشنایی زمین و ماه در آسمان است. او پناه گناهکاران و شفیع خطاکاران، سرور تمامی پیامبران و خاتم آنهاست. بعد از او، بهترین انسان ابوبکر صدیق است که خداوند مقام رهبری او را در شریعت پیامبر قرار داد و صداقت و اخلاص او را مؤثر بر عبادت قرار داد. پس از او، عمر خطاب بهترین انسان است که خداوند مسئولیتهای بزرگ و سنگین را به او سپرد و به واسطه حکمت و اقتدار او، آثار شرک کاهش یافت. سپس عثمان بن عفان بهترین انسان بعدی است که خداوند احترام و مقام او را در آسمانها شناساند و در زمان او، نور اسلام در شرق و غرب گسترش یافت. و بعد از عثمان، علی مرتضی (ع) است که خداوند حقایق شریعت و راستیهای دین را از طریق او روشن کرد و توکل و تقوا را نشانههای او قرار داد. پیامبر هر یک از این سادات و خلفا را دارای مقام ویژهای معرفی کرده و صفات خاصی برای آنها بیان کرده است. به ابوبکر گفت: "ای ابوبکر، خداوند تو را به رضوانی بزرگ بشارت داده است." پرسیدند: "ای رسول خدا، رضوان بزرگ چیست؟" فرمود: "در روز قیامت، خداوند عز و جل برای مؤمنان خود تجلی میکند و بهطور خاص برای ابوبکر."
هوش مصنوعی: او به فاروق گفت: «اگر بعد از من نبی بود، آن فرد عمر بن خطاب میبود.»
هوش مصنوعی: او به عثمان گفت: «هر پیامبری دوستی دارد و دوستم در بهشت عثمان است.»
هوش مصنوعی: این عبارت به معنای احترام و ارادت به شخصی به نام علی است و به او القابی تقدیم میشود که نشاندهنده جایگاه والای او در تاریخ و فرهنگ است.
هوش مصنوعی: «تو برای من مانند هارون برای موسی هستی، مگر اینکه بعد از من پیامبری نیست.»
هوش مصنوعی: تو از منی و من از تو هستم.
هوش مصنوعی: و یاران جمعی را خطاب قرار داد و فرمود: «هیچکدام از برادران من در زمین نمیمیرند مگر اینکه در روز قیامت فرستادهای و نوری برای آنها خواهد بود.»
هوش مصنوعی: ایشان فرمودند: «حال یاران من در امت من مانند نمک در غذاست؛ غذا بدون نمک خوب نمیشود.»
هوش مصنوعی: خداوند میفرماید: درباره اصحاب من، در مورد ایشان مراقب باشید! پس از من، آنها را به عنوان زینت و نمایش در نیاورید. هر کسی که آنها را دوست داشته باشد به خاطر دوستی من آنها را دوست داشته است و هر کسی که از آنها بیزار باشد...
هوش مصنوعی: هر کس از آنها که به من آسیب برساند، خداوند او را دشمن میدارد؛ و هر کس که به من آزار برساند، در واقع به خداوند آزار رسانده است و هر کس خداوند را آزرده باشد، به زودی مجازات خواهد شد.
هوش مصنوعی: پیامبر اکرم (ص) فرمودند: «به یاران من بد نگویید، سوگند به کسی که جانم در دست اوست، اگر یکی از شما مانند کوه احد طلا خرج کند، هرگز به اندازه یک مدا (مقداری از جو) از کار یاران من نمیرسد، حتی نصف آن هم نمیشود.»
هوش مصنوعی: این جمله به وضوح بیان میکند که در هر امتی، بخشی از افراد آنها در آتش و بخشی در بهشت هستند، اما جامعه مسلمانان به طور کلی در بهشت خواهند بود.
هوش مصنوعی: و او گفت: «بهشت بر انبیاء حرام است تا زمانی که من وارد آن شوم و بر امتها نیز حرام است تا زمانی که امتم وارد آن شوند.»
هوش مصنوعی: او فرمود: «ملت من قومی رحمتیار است. هنگامی که روز قیامت فرا برسد، خداوند به هر مرد از این امت، مردی از کافران را خواهد داد و میگوید این شخص، فدیه تو از آتش است.»
هوش مصنوعی: انس میگوید: «من با رسول خدا (ص) بیرون رفتم و ناگهان صدایی از جایی به گوشم رسید. رسول خدا به من گفت: ای انس، برو ببین این صدا چیست. من رفتم و دیدم مردی در کنار درختی نماز میخواند و میگفت: خداوندا! مرا از امت محمد (ص) قرار بده، امتی که مورد رحمت، مغفرت و دعای مستجاب قرار گیرد و پاداش بگیرد. به حضور رسول خدا (ص) برگشتم و این را به او گفتم. ایشان فرمودند: برو و به او بگو که رسول خدا (ص) به او سلام و میپرسد که تو کیستی؟ من به سراغ آن مرد رفتم و پیام رسول خدا را به او رساندم. او گفت: سلام رسول خدا را به او برسان و بگو برادر تو خضر میگوید که خدا را دعا کن تا مرا از امت تو قرار دهد، امتی که مورد رحمت، مغفرت و دعای مستجاب قرار گیرد و پاداش بگیرد.» سپس به عیسی (ع) گفته شد: «ای روح خدا، آیا بعد از این امت، امتی دیگر وجود دارد؟» او پاسخ داد: «بله.» از او پرسیدند: «کدام امت؟» او گفت: «امت احمد (ص).» گفتند: «ای روح خدا، امت احمد (ص) چیست؟» او پاسخ داد: «علمای حکیم و نیکوکار و پرهیزگار که گویی از نظر علم، پیامبراند. آنها با کمترین رزق از خدا راضی هستند و خدا نیز با کمترین عمل از آنها راضی است و با گواهی اینکه هیچ معبودی جز خداوند نیست، به بهشت میروند.»
هوش مصنوعی: این فضایل و نعمتها که خداوند به امت پیامبر احمد عطا فرمود، نه به خاطر اینکه آنها دارای سابقهای در عبادت یا خدمتی هستند، بلکه از آن جایی است که هیچ کدام از اعمال آنها نمیتواند به اندازهای باشد که شایسته خداوند باشد. خدایی که هیچ رابطهای با طاعت بندگانش ندارد و هر نیازی که برآورده کند، به لطف و کرم خود انجام میدهد. او به خاطر رحمت و مهربانی خود به بندگانش نیکوکار است و بایستی به یاد داشت که خداوند در آیهای میفرماید که بینهایت رأفت و مهربانی دارد. در این دنیا، بخشش خداوند دائمی است، در حالی که بخشش انسانها محدود و گاه به گاه است. نشان مهربانی و بخشش خدا این است که به بندگان خود اجازه گناه نمیدهد و بر سر آنها نمیگذارد تا مستحق عذاب نشوند. این نعمتی بزرگتر از صرف عفو گناهان است. داستانی از حضرت ایوب نقل میشود که در آن همسایهای شریر داشت و از وی نفرت میورزید، اما وقتی او از دنیا رفت و ایوب جنازهاش را دید، تصمیم گرفت بر او نماز نخواند. اما پس از آن، شخص دیگری در خواب شریر را در حالتی نیکو دید و از او پرسید که خداوند با او چه کرد؟ او پاسخ داد که خداوند به رحمت خود او را آمرزید و از سختیهایش گذشت. از این رو، مؤمنان باید بدانند که ممکن است خداوند بر بندگانش آزمایشهایی وارد کند و درهای راحتی را بر آنها ببندد، تا وقتی ناامید شدند، در رحمتش گشایشی بیابد. در آخر، داستانی دیگر از صالحان نقل میشود که در خواب یکی را دیدند و از حالش سؤال کردند. او گفت که حسنات و سیئاتش را سنجیدند و حسناتش را وزن کردند و رحمت الهی به او رسید. خداوند چقدر نسبت به بندگانش مهربان است!
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.