قوله تعالی: وَ اتَّقُوا یَوْماً تُرْجَعُونَ فِیهِ إِلَی اللَّهِ الآیة...
آه از آن روزی که بینی خلق را حیران شده
جانها بر لب رسیده دیدها گریان شده
روزی و چه روزی، کاری و چه کاری، روز بازاری و چه روز بازاری، داوریگاه دنیا بسی دیدهای، باش تا بداوریگاه قیامت رسی، درگاه پادشاهان بسی دیدهای باش تا درگاه عزت ذو الجلال بینی، دیوان مظالم سلاطین بسی دیدهای باش تا دیوان مظالم قیامت بینی، سراپرده هیبت زده، بساط جلال گسترده ایوان کبریاء بر کشیده، میزان عدل در آویخته، صراط راستی باز کشیده، فرادیس جمال آراسته، دوزخ هیبت بر آشفته. رب العالمین گفت بترسید از چنین روز که جهانیان را همه از دور آدم تا منتهی عالم از خاک بیرون آرند و بمحشر رانند، فصل و قضا را و ثواب و عقاب را. همانست که جای دیگر گفت عُرِضُوا عَلی رَبِّکَ صَفًّا، و مصطفی ع گفت «یعرض الناس یوم القیمة ثلاث عرضات فاما عرضتان فجدال و معاذیر، و اما العرضة الثالثة فعند ذلک تطایر الصحف فی الایدی، فآخذ بیمینه و آخذ بشماله»
یکی را بینی از خاک بر آمده و چون خاکستر از میان آتش، یکی چون در شاهوار از میان صدف. بزرگان دین گفتهاند که فردا این رویها همه رنگ دلها گیرد، هر کرا امروز دل سیاه است، فردا روی وی سیاه بود وَ مَنْ کانَ فِی هذِهِ أَعْمی، فَهُوَ فِی الْآخِرَةِ أَعْمی
و هر کرا امروز دل روشن است و بنور معرفت آراسته، فردا آن روشنایی بر ظاهر افتد و رنگ رویش آفتاب وار در عرصه کبری بتابد، جمال روی بلال در آن عالم چنان تابد که جمال روی یوسف درین عالم، چه زیان اگر ظاهر سیاه مینماید، دلی هست چون شمع رخشان و خورشید تابان، چه باشد اگر کیسه تهی بود و وطن خراب، سری دارد آبادان، و اللَّه بوی نگران. پیری را پرسیدند که فردا درویشان بمحشر چگونه شوند؟ گفت پیشروان باشند. ماندگان لشکر نبینی که چون کاروان روی فاپس کند هر چه خر لنگ بود همه در پیش افتد.
یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا إِذا تَدایَنْتُمْ بِدَیْنٍ إِلی أَجَلٍ مُسَمًّی فَاکْتُبُوهُ اگر در معاملات دری ببست یکی بر گشاد، اگر در ربوا فرو بست چه زیان که در سلم بر گشاد. چنین است سنت خداوند عز و جل، اگر راهی بر بندد صد میدان در پیش نهد، اگر از یک لقمه باز زند صد نواله در پیچید.
گر در مستی حمایلت بشکستم
صد گوی زرین بدل خرم بفرستم
نیکبخت اوست که کار خود با خدای گذارد، و از حول و قوت خویش بیرون آید تا کار وی بسازد، چنانک باید بنده خود را نشاید و بکار نیاید، چنانک خدای وی را شاید و بکار آید، نبینی که برداشت خصومت را و صلاح معاش بندگان را کیفیت معاملات ایشان را در آموخت، و راه احتیاط و استظهار بایشان نمود، و دبیران را و گواهان عدل را بر اثبات حقوق بگماشت، تا خصومت از میان بندگان منقطع شود و برادروار با یکدیگر زندگانی کنند. این بشارتی عظیم است و اشارت بآنک فردا در قیامت رحمت کند بر بندگان و همین کرم نماید، و خصومت از میان ایشان بردارد. و ذلک فیما
روی عن النبی صلّی اللَّه علیه و آله و سلم حکایة عن اللَّه عز و جل «تواهبوا فیما بینکم فقد وهبت منکم مالی علیکم».
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این متن درباره روز قیامت و اهمیت تقوا و رعایت حقوق یکدیگر در زندگی است. اشاره به این دارد که در آن روز بزرگ، همه آدمیان از آغاز تا پایان عالم، از زمین برخواهند خواست و در محشر حاضر خواهند شد. در آنجا، اعمال خوب و بد انسانها مورد محاسبه قرار میگیرد و هر کسی بر اساس اعمالش پاداش و یا عذاب میبیند.
نویسنده تأکید میکند که در آن روز، چهرههای انسانها بسته به حال و دلشان در دنیا تغییر رنگ خواهد داد. کسانی که در دنیا دلهای روشنی داشتند، در قیامت چهرهای روشن خواهند داشت و بالعکس. همچنین به اهمیت معاملات، روابط عادلانه و پرهیز از ربا اشاره میشود و بر این نکته تأکید میشود که کارهای خوب و درستی که مردم در دنیا انجام میدهند، موجب رحمت و مغفرت خداوند در قیامت خواهد شد.
در نهایت، متن اشاره به پیوند محبت و عطوفت میان بندگان و اینکه خداوند نیز بر بندگانش رحمت خواهد کرد، دارد. این پیام به خواننده توصیه میکند تا به روابط انسانی و تقوا در زندگیاش توجه کند.
هوش مصنوعی: خداوند میفرماید: از روزی بترسید که به سوی خدا بازگردانده میشوید...
هوش مصنوعی: نگرانم از روزی که مردم در حیرت و سردرگمی باشند، جانی که به لب آمده و چشمانشان پر از اشک باشد.
هوش مصنوعی: در روزی خاص و کاری مهم، وقتی بازارها شلوغند و همه مشغولند، تو باید تا زمانی که به روز قیامت برسی، از داوریهای دنیا آگاه باشی. در درگاه پادشاهان و مقامات مختلف، تجربههای زیادی داری، اما باید آماده باشی تا درگاه عظمت الهی را ببینی. تو دیوان دادخواهی سلاطین را دیدهای، اما باید خود را برای دیوان عدل قیامت آماده کنی. در آن روز، جبروت و جلال پروردگار با شکوه و عظمت خود نمایان خواهد شد، و میزان عدالت برقرار خواهد گردید. راه راست بر پا خواهد شد و بهشت زینت خواهد گرفت، در حالی که جهنم نیز با هراس و خوف خود آراسته خواهد بود. خداوند متعال فرمود از چنین روزی بترسید؛ روزی که آدم و فرزندانش از خاک برخیزند و به محشر بروند، جایی که همه اعمالشان فصل و قضا میشود و پاداش و کیفرشان مشخص میشود. در آیهای دیگر آمده است که در آن روز مردم به صف در برابر پروردگارشان قرار میگیرند. پیامبر اکرم (ص) نیز فرمود: مردم در روز قیامت سه بار پیش پروردگار عرضه میشوند. دو بار برای جدل و عذرخواهی، و بار سوم که در آن لحظه، کتابهای اعمال در دستها پخش میشود؛ برخی آنها را با دست راست و برخی دیگر با دست چپ خواهند گرفت.
هوش مصنوعی: یکی را میبینی که از خاک برمیخیزد و مانند خاکستر از میان آتش بیرون میآید، و دیگری مانند مروارید از درون صدف. بزرگان دین گفتهاند که در روز قیامت، چهرهها همه رنگ دلها را میپذیرند، هر کس که امروز دل سیاهی دارد، فردا چهرهاش سیاه خواهد بود و هر کسی که در این دنیا نابینا باشد، در آخرت نیز نابینا خواهد ماند.
هوش مصنوعی: هر کسی که امروز دلش روشن و آراسته به نور شناخت باشد، فردا آن روشنایی بر چهرهاش تابیده و مانند آفتاب در عرصه بزرگ میدرخشد. جمال بلال در آن عالم به قدری خواهد درخشید که جمال یوسف در این دنیا به چشم نمیآید. اگرچه ممکن است ظاهراً رنگی تیره داشته باشد، اما دل او همچون شمعی روشن و خورشید تابان است. حتی اگر کیسهاش خالی و وطنش ویران باشد، سرش آباد است و خدا دلسوز اوست. از پیرمردی پرسیدند در روز قیامت درویشان چگونه خواهند بود، او پاسخ داد که پیشتاز خواهند بود. ماندگان در کاروان را نخواهی دید که چون کاروان به راه میافتد، همه خرهای لنگ جلوتر میروند.
هوش مصنوعی: ای کسانی که ایمان آوردهاید، وقتی که به یکدیگر قرض میدهید و موعد مشخصی برای بازپرداخت آن تعیین میکنید، آن را بنویسید. اگر در معاملات مسدود شوید، یکی از گزینهها باز است؛ اگر از ربا جلوگیری کنید، چه زیانی دارد که در معاملات پیشرفتهتر گشایش یابید؟ اینها سنتهای خداوند متعال است. اگر در یک راه بسته شود، صد راه دیگر به روی شما گشوده میشود، و اگر از یک لقمه باز شود، صد لقمه دیگر در آن قرار خواهد گرفت.
هوش مصنوعی: اگر در حال مستی از تو حمایت کنم و به تو آسیب برسانم، صد گوی زرین به جای آن عذرخواهی میکنم و با قلبی شاد به تو تقدیم میکنم.
هوش مصنوعی: خوشا به حال کسی که کارهایش را به خدا واگذارد و از قدرت و توان خود فراتر رود تا امورش به سامان بیفتد. اگر انسان به تواناییهای خود تکیه کند، ممکن است به نتیجه نرسد، ولی وقتی که خداوند او را یاری کند، به سرمنزل مقصود خواهد رسید. خداوند چگونگی حل اختلافات و ساماندهی به زندگی بندگانش را به آنها آموخته و راههای احتیاط و حمایت از یکدیگر را نشان داده است. همچنین برای تحقق حقوق افراد، شاهدان عادل را منصوب کرده است تا از بروز اختلافات میان بندگان جلوگیری شود و آنها بتوانند به طور برادرانه با هم زندگی کنند. این نکتهای بزرگ است که نشان میدهد در روز قیامت، خداوند بر بندگانش رحمت خواهد کرد و با کرم خود، اختلافات را از میان آنان بر خواهد داشت.
هوش مصنوعی: پیامبر اکرم (ص) نقل کردهاند که خداوند فرموده است: «در بین خودتان هدایایی بدهید، زیرا من نیز از شما مال خود را به شما بخشیدهام.»
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.