بدان و آگاه باش ای پسر که نیست از بودنی و نابودنی و شاید بود که شناخت مردم نگشت چنانکه اوست، جز آفریدگار عزّوجل که ناشناس را بر وی راه نیست و جز او همه شناخته گشتهست و شناسندهٔ حق تعالی آنگاه باشی که ناشناس شوی و مثال شناختن چون منقوش است و شناسنده نقاش و گمان نقاش نقش، تا در منقوش قبول نقش نبود هیچ نقاش بر وی نقش نتواند کرد، نه بینی که موم نقش پذیرندهتر از سنگ است و از موم مهره سازند و از سنگ نسازند، پس در همه شناختهٔ قبول شناخت است و آفریدگار قابل آن و تو به گمان در خود نگر و در آفریدگار منگر که او را بشناس به بصیرت عقل و نگر تا درنگ ساخته راه سازنده از دست تو برناید که هم درنگی زمان بود و زمان گذرنده است و گذرنده را آغاز و انجام و این جهان را که بسته همیبینی ببند او خیره ممان و بیگمان مباش که بند ناگشاده نماند و در آلا و نعما آفریدگار اندیشه کن و در آفریدگار مکن که بیراهتر کسی آن بود که جایی که راه نبود راه جوید چنانکه رسول گفت علیه السلام تفکروا فی آلاء الله و لا تفکروا {فی} ذاته و اگر کردگار ما بر زبان خداوندان شرع بندگانرا گستاخی شناختن راه خود ندادی هرگز کس را دلیری آن نبودی که اندر شناختن راه خدای تعالی سخنی گفتی که بههر نامی و بههر صفتی که حق را بدان بخوانی بر موجب عجز و بیچارگی خویش دان، نه بر موجب الهیت و ربوبیت وی که خداوند را هرگز بسزای او نتوانی ستودن، پس چون او را بسزا شناختی بتوان ستودن؛ پس اگر حقیقت توحید خواهی که بدانی بدانکه هر چیزکی در تو محالست در ربوبیت صدق است، چون یکیای که هر یکی را به حقیقت بدانست از محض شرک بری گشت و یکی بر حقیقت خدای است عزّوجل و جز او همه دو و هر چه به صفت دو گردد یا ترکیب آن دو بود چون عدد و جمع دو بود چون به صفات، یا به صورت دو بود چون جوهر، یا به تولد دو بود چون اصل و فرع، یا مکان دو بود چون عرض، یا به وهم دو بود چون عقل و نفس، یا به اعتدال دو بود چون طبع و صورت، یا در مقابلهٔ چیزی دو بود چون مثل و شبه، یا از بهر ساز چیزی دو بود چون هیولی و عنصر، یا از برای صدر دو بود چون مکان و زمان، یا از برای حد دو بود چون گمان و نشان، یا از برای قبول دو بود چون خاصیت، یا بیش وهم بود چون مسکوک، یا هستی و نیستی جز او بود چون ضد و فوق و هر چه جز او چگونهگی دارد چون قیاس، این همه نشان دوی است و این را به حقیقت یکی نتوان گفت، یکی به حقیقت خدای است عزّوجل؛ چون چنین بود این چیزها که نشان دوی است جز از حق سبحانه و تعالی بود. حقیقت توحید آنست که بدانی که هر چه در دل تو آید نه خدای بود که حق تعالی آفریدگار آن بود، بری از شبه و شرک، تعالی الله عما یصفون الملحدون و هو خبیر بما یعملون و الله عالم الغیب و الشهادة.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: نویسنده در این متن میگوید که تنها خداوند قادری است که ناشناخته باقی میماند و هیچ کس بهطور کامل نمیتواند او را بشناسد. انسانها تنها میتوانند درکهایی محدود از وجود و صفات خداوند داشته باشند. در این راستا، شناخت خداوند باید به وسیله بصیرت و عقل انجام گیرد و نباید تلاش کرد که به ذات خداوند دست یافت. همچنین به تعریف توحید اشاره میکند و میگوید همهچیزهایی که غیر از خداوند وجود دارند، دوگانه و غیر ثابتاند و فقط خداوند بهطور حقیقی واحد است. در نهایت، اهمیت تفکر در آیات و نشانههای خداوند یادآوری میشود و انسانها تشویق میشوند تا در فهم خداوند به بزرگمنشی و شایستگی او فکر کنند و از نسبت دادن صفات انسانی به او بپرهیزند.
هوش مصنوعی: ای پسر، آگاه باش که هیچچیز در این جهان نه به طور واقعی وجود دارد و نه به طور واقعی نابود میشود، و تنها آفریدگار است که حقیقتش ناشناخته است. هیچکس او را نمیشناسد، جز خودش. اما بقیه موجودات شناخته شدهاند و تو درک میکنی که شناخت به نوعی شبیه به نقشی است که بر روی موم یا سنگ میزنند. موم به راحتی نقش میپذیرد، اما سنگ این قابلیت را ندارد. میبینی که همه چیز به درک و قبول شناخت بستگی دارد. به جای نگاه به خود، به آفریدگار دقت کن و او را با عقل بشناس. به یاد داشته باش که شناخت خداوند را نمیتوان مانند شناخت سایر چیزها انجام داد. شناسهها و صفات مختلفی که برای خدا به کار میبریم، فقط به خاطر ناتوانی و محدودیت خود ماست. توحید به این معناست که تنها خداوند را یکی بشماری و هر آنچه در تو وجود دارد، در حقیقت از خداوند نشئت گرفته شده است. تمام ویژگیهایی که دوگانه به نظر میرسند، در واقع ناشی از توان محدودی است که ما داریم. پس، حقیقت این است که هر چیزی در دلت تنها آفریدگار است و تنها او خالی از هر شک و شبههای است.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.