بدان که اندر شریعت و طریقت مر رقص را هیچ اصلی نیست؛ از آنچه آن لهو بود به اتفاق همه عقلا چون به جد باشد و چون به هزل بود لغوی و هیچ کس از مشایخ آن را نستوده است و اندر آن غلو نکرده. و هر اثر که اهل حشو اندر آن بیارند، آن همه باطل بود و چون حرکات وجدی و معاملات اهل تواجد بدان مانند بوده است، گروهی از اهل هزل بدان تقلید کردهاند و اندر آن غالی شده و از آن مذهبی ساخته و من دیدم از عوام گروهی میپنداشتند که مذهب تصوّف جز این نیست، آن بر دست گرفتند؛ و گروهی اصل آن را منکر شدند.
و در جمله پای بازی شرعاً و عقلاً زشت باشد از اجهل مردمان و محال بود که افضل مردمان آن کنند.
اما چون خفتی مر دل را پدیدار آید و خفقانی بر سر سلطان شود وقت قوت گیرد حال اضطراب خود پیدا کند ترتیب و رسوم برخیزد. آن اضطراب که پدیدار آید نه رقص باشد و نه پای بازی و نه طبع پروردن؛ که جان گداختن بود و سخت دور افتد آن کس از طریق صواب که آن را رقص خواند و دورتر آن کس که حالتی را که از حق بی اختیار وی نیاید وی به حرکت آن را به خود کشد و حالت حق نام کند آن حالت که وارد حق است چیزی است که به نطق بیان نتوان کرد. مَنْ لَمْ یَذُقْ لایَدْری.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: در این متن به بررسی مفهوم رقص در شریعت و طریقت پرداخته شده است. نویسنده به این نکته اشاره میکند که رقص به هیچ عنوان اساس و اصولی در شریعت ندارد و بهطور کلی زشت و ناپسند شمرده میشود. همچنین، برخی افراد عوام که به تصوف روی میآورند، رقص و حرکات مشابه را بهجای حقیقت معنوی میپندارند و از آن تقلید میکنند. اما نویسنده تأکید میکند که حرکات ناشی از حالاتی که انسان بهطور طبیعی تجربه میکند، رقص نیست و نباید به آن اطلاق شود. در نهایت، حالتی که فرد در امور معنوی تجربه میکند، بهنوعی فراتر از کلام است و تنها کسانی که آن را تجربه کردهاند میتوانند درک کنند.
هوش مصنوعی: بدان که در دین و سیر و سلوک اصولی برای رقص وجود ندارد؛ زیرا به اتفاق همه حکما، رقص اگر به شکل جدی باشد، مایه سرگرمی است و اگر به شکل شوخی باشد، بیهوده است و هیچیک از استادان رقص را نکوهش نکردهاند و در این زمینه افراط نکردهاند. هر اثری که معاندان بر آن بیفزایند، باطل است و چون حرکات وجد و رفتارهای اهل حال به آن شباهت دارد، برخی از افراد بهویژه در امور هزل، به آن تقلید کرده و افراط کردهاند و از آن مکتب خاصی ساختهاند. مشاهده شده که برخی از عوام میپندارند مذهب تصوف غیر از این چیزها نیست و به انجام آن مشغول شدهاند؛ در حالی که گروهی دیگر این اصل را تماما انکار کردهاند.
هوش مصنوعی: در مواقعی که عملی به لحاظ شرعی و عقلانی نادرست و زشت به شمار میآید، از احمقترین افراد انتظار میرود که آن را انجام دهند و انجام چنین عملی توسط بهترین و برترین افراد غیرممکن است.
هوش مصنوعی: زمانی که دل انسان در حالت خفگی و بیحوصلگی قرار میگیرد و سلطنتی درونش به حالت تنگنا دچار میشود، این وضعیت نشاندهندهی قوت و احساس اضطراب او خواهد بود. این اضطراب نه بیانگر رقص و شادی است و نه به چیزی که به طبع و ذوق فرد مربوط شود، بلکه در واقع نوعی گدازش جان است. کسی که به اشتباه آن را رقص بخواند، از حقیقت دور میشود و فاصلهی بیشتری خواهد گرفت، زیرا حالتی که از حق نشأت میگیرد و از آن بیاختیار است، خارج از توان بیان است. آنچه از حقیقت احساس نشده باشد، قابل درک نیست.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی آهنگهایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال ۳ حاشیه برای این شعر نوشته شده است. 💬 شما حاشیه بگذارید ...
reply flag link
reply flag link
reply flag link
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.