بخش ۱۴ - ۱۴ ابوسلیمان داود بن نُصَیر الطّائی، رضی اللّه عنه
و منهم: امام معرض از حلق و از طلب ریاست و بریده از خلق به عزلت و قناعت، ابوسلیمان داود بن نُصیر الطّائی، رضی اللّه عنه
از کُبَرای مشایخ و سادات اهل تصوّف بود و اندر زمانهٔ خود بی نظیر. شاگرد امام اعظم، ابوحنیفه، بود، رضی اللّه عنهما و از اقران فضیل و ابراهیم ادهم و غیر ایشان بود و اندر این طریقت مرید حبیب راعی، رضی اللّه عنهم. اندر جملهٔ علوم حظی تمام داشت وبه درجهٔ اعلی بود و اندر فقه فقیه الفقها بود. عزلت اختیار کرد و از طریق ریاست و دنیا اعراض کرد و طریق زهد و تقوی بر دست گرفت و وی را مناقب بسیار است و فضایل مذکور؛ که به معاملات عالم بود و اندر حقایق کامل.
از وی میآید که گفت: «إنْ اَرَدْتَ السّلامةَ سَلَّمْ عَلَی الدُّنیا، وَإنْ أردتَ الکَرامَةَ کبِّر عَلی الآخرةِ.» ای پسر، اگر سلامت خواهی دنیا را وداع غیبت کن و اگر کرامت خواهی بر آخرت چهار تکبیر کن؛ یعنی این هر دو محل حجاباند و همه فراغتها اندر این دو چیز بسته است. هرکه خواهد که به تن فارغ شود، گو از دنیا اعراض کن و هر که خواهد که به دل فارغ شود، گو ارادت عقبی از دل بپرداز.
و اندر حکایات مشهور است که پیوسته وی اختلاف با محمد بن الحسن داشتی و ابویوسف را به نزدیک خود نگذاشتی. از وی بپرسیدند که: «این هر دو اندر علم بزرگاند، چرا یکی را عزیز داری و یکی را پیش خود نگذاری؟» گفت:«از آنچه محمدبن الحسن از سر دنیا و نعمت بسیار به علم آمده است و علم سبب عزّ دین و ذل دنیای وی است، و ابویوسف از سر ذل و درویشی به علم آمده است و علم را سبب جاه و جمال و عزّ خود گردانیده. پس محمد نه چون وی باشد.»
و از معروف کرخی رحمةاللّه علیه روایت کنند که: «هیچ کس ندیدم که دنیا را اندر چشم وی خطر کمتر از آن بود که داود طایی را، که همه دنیا را و اهل او به نزدیک وی به پر پشهای مقدار نبود و اندر فقرا به چشم کمال نگریستی، اگر چه پر آفت بودندی.»
و وی را مناقب بسیار است و ستوده. واللّه اعلم.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: ابوسلیمان داود بن نصیر الطایی، امام عزلتگزیده و زاهد مشهور در تصوف بود که در زمان خود بینظیر بود. او شاگرد امام ابوحنیفه و همعصر با دیگر مشایخ بزرگ مانند فضیل و ابراهیم ادهم بوده است. داود از جستجوی مقام و ریاست فاصله گرفت و زندگی زاهدانهای را انتخاب کرد و در فقه مقام والایی داشت. او این نکته را بیان کرده که برای سلامت، باید از دنیا دوری جست و برای کسب کرامت باید به آخرت توجه کرد. او اختلافاتی با محمد بن الحسن داشت و دلیلش را تفاوت نیت آنها در علم میدانست. محمد علم را به خاطر دنیا کسب کرده بود، در حالی که ابویوسف از دلایل درویشی به علم رسیده بود. همچنین معروف است که داود طایی به دنیا و زرق و برق آن اهمیت نمیداد و او فقرا را در کمال نگاه میکرد. داود مناقب و فضائل زیادی دارد که مورد ستایش است.
هوش مصنوعی: برخی از افراد از جمله امامی که خود را از جلب توجه و قدرت کنار کشیده و از مردم فاصله گرفته و به زندگی ساده و قناعتگرایانه روی آورده است، ابوسلیمان داود بن نصیر الطائی است. خداوند از او راضی باشد.
هوش مصنوعی: او از بزرگان مشایخ و سادات اهل تصوف بود و در زمان خود بینظیر محسوب میشد. شاگرد امام اعظم، ابوحنیفه، بود و در میان همقطاران خود از جمله فضیل و ابراهیم ادهم قرار داشت و در این راه، مرید حبیب راعی بود. او در تمامی علوم بهرهمند بود و به درجهای عالی دست یافته بود و در فقه به عنوان فقیه الفقها شناخته میشد. او عزلت را برگزید و از ریاست و دنیا دوری کرد و به زهد و تقوا روی آورد. وی دارای مناقب و فضایل زیادی بود که در معاملات و حقایق نیز تبحر داشت.
هوش مصنوعی: اگر میخواهی در دنیا سالم بمانی، باید از غیبت و حرفهای بیاساس دوری کنی. اما اگر به عزت و کرامت میخواهی، باید به آخرت فکر کنی و توجهات را به آن معطوف کنی. به عبارتی، دنیا و آخرت هر دو موانعی هستند که باید از آنها عبور کنی تا به آرامش حقیقی برسی. اگر میخواهی از درد و رنج زندگی دور شوی، باید از دنیا فاصله بگیری و اگر میخواهی دلت از دغدغهها خالی شود، باید به سوی آخرت و معنویات گرایش پیدا کنی.
هوش مصنوعی: در داستانهای معروف آمده است که وی همیشه با محمد بن حسن اختلاف داشت و ابویوسف را به خود نزدیک نمیکرد. از او پرسیدند که: «این دو نفر هر کدام در علم بزرگ هستند، چرا یکی را عزیز و دیگری را دور نگه داشتهای؟» او پاسخ داد: «زیرا محمد بن حسن به خاطر دنیا و نعمتهای زیادی که دارد، به علم دست یافته و داناییاش موجب عزت دین و ذلت دنیای اوست، اما ابویوسف به دلیل فقر و تنگدستی به علم روی آورده و علم را وسیلهای برای کسب مقام و زیبایی و عزت خویش قرار داده است. بنابراین، محمد مانند ابویوسف نیست.»
هوش مصنوعی: از معروف کرخی روایت شده است که: «هیچکس را ندیدم که دنیا را در نظرش آنقدر کمخطر ببیند، مانند داود طایی. او دنیا و اهلش را در نزد خود به اندازه یک پشه هم نمیدید و در مورد فقرا به کمال مینگریست، هرچند آنها در شرایط بدی به سر میبردند.»
هوش مصنوعی: او دارای ویژگیها و فضایل زیادی است که مورد ستایش قرار میگیرد. خدا داناتر است.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.