اما عنوان وی معرفت چهار چیز است و ارکان وی چهار معاملت است و هر رکنی را از وی ده اصل است.
عنوان مسلمانی:
اما عنوان اول آن است که حقیقت خود بشناسد.
و عنوان دوم آن است که خدای تعالی بشناسد.
و عنوان سیم آن است که حقیقت دنیا را بشناسد.
و عنوان چهارم آن است که حقیقت آخرت را بشناسد.
ارکان معاملت مسلمانی:
و اما ارکان این معاملت مسلمانی چهار است، دو به ظاهرتعلق دارد و دو به باطن.
آن دو که به ظاهر تعلق دارد:
رکن اول گزاردن فرمان حق است که آن را عبادات گویند.
رکن دوم نگاه داشتن ادب است اندر حرکات و سکنات و معیشت که آن را معاملات گویند.
و اما آن دو که به باطن تعلق دارد:
یکی پاک کردن دل است از اخلاق ناپسندیده چون خشم و بخل و حسد و کبر و عجب و ریا که این اخلاق را مهلکات گویند و عقبات راه دین گویند. و دیگر رکن آراستن دل است به اخلاق پسندیده چون صبر و شکر و محبت و رضا و رجا و توکل که آن را منجیات گویند.
رکن اول در عبادات است و آن ده اصل است: اصل اول درست کردن اعتقاد اهل سنت و جماعت؛ اصل دوم به طلب علم مشغول شدن؛ اصل سوم در طهارت؛ اصل چهارم در نماز خواندن؛ اصل پنجم در زکات؛ اصل ششم در روزه؛ اصل هفتم در حج کردن است؛ اصل هشتم در قرآن خواندن؛ اصل نهم در ذکر و تسبیح؛ اصل دهم در وردها و وقت عبادات راست داشتن.
رکن دوم در آداب معاملات و آن نیز ده اصل است: اصل اول آداب نان خوردن؛ اصل دوم آداب نکاح کردن؛ اصل سوم آداب کسب و تجارت؛ اصل چهارم در طلب حلال؛ اصل پنجم آداب صحبت خلق؛ اصل ششم آداب عزلت؛ اصل هفتم آداب سفر؛ اصل هشتم آداب سماع و وجد؛ اصل نهم آداب امر معروف و نهی از منکر؛ اصل دهم آداب ولایت داشتن.
رکن سوم در بریدن عقبات راه دین که آن را مهلکات گویند و آن نیز ده اصل است: اصل اول در پیدا کردن ریاضت نفس و علاج خوی بد و به دست آوردن خوی نیک؛ اصل دوم اندر شهوت شکم و فرج؛ اصل سوم در علاج شره سخن و آفات زبان؛ اصل چهارم در علاج بیماری خشم و حقد و حسد؛ اصل پنجم در دوستی دنیا و بیماری طمع؛ اصل ششم اندر علاج بخل و حرص جمع کردن مال؛ اصل هفتم اندر علاج دوستی جاه و حشمت و آفت ان؛ اصل هشتم اندر علاج ریا و نفاق در عبادات؛ اصل نهم اندر علاج کبر و عجب؛ اصل دهم اندر علاج غفلت و ضلالت و غرور.
رکن چهارم در منجیات و این نیز ده اصل است: اصل اول در توبه و بیرون آمدن از مظالم؛ اصل دوم در صبر و شکر؛ اصل سوم در خوف و رجا؛ اصل چهارم در درویشی و زهد؛ اصل پنجم در صدق و اخلاق؛ اصل ششم در محاسبه و مراقبه؛ اصل هفتم در تفکر؛ اصل هشتم در توحید و توکل؛ اصل نهم در محبت و شوق؛ اصل دهم در ذکر مرگ.
و ما اندر این کتاب جملهٔ این چهار عنوان چهل اصل شرح کنیم از بهر پارسیگویان و قلم نگاه داریم از عبارات بلند و مغلق و معانی باریک و دشوار تا فهم توان کرد و اگر کسی را رغبت به تحقیقی و تدقیقی باشد و رای این باید که آن از کتب تازی طلب کند چون کتاب احیاء علومالدین و کتاب جواهرالقرآن و تصانیف دیگر که در این معنی به تازی کرده آمده است که مقصود این کتاب عوام خلقاند که این معنی به پارسی التماس کردند و سخن از حد فهم ایشان در نتوان گذشت.
ایزد -سبحانه و تعالی- نیت ایشان در التماس و نیت ما را در اجابت پاک گرداناد و از شوائب ریا و کدورات تکلف خالص داراد - امید رحمت وی راه صواب گشاده کناد و تیسیر و توفیق ارزانی داراد تا آنچه به زبان گفته آید به معاملت وفا کرده شود که گفتار بی کردار ضایع بود و فرمودن بی ورزیدن سبب وبال آخرت بود نعوذ بالله منه.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: متن درباره معرفت و اصول مسلمانی است که به چهار عنوان و چهار رکن تقسیم میشود. عناوین شامل شناخت خود، شناخت خدا، شناخت دنیا و شناخت آخرت هستند.
ارکان معاملت مسلمانی به دو دسته ظاهری و باطنی تقسیم میشود.
1. **ارکان ظاهری**:
- **عبادات**: شامل اعتقادات صحیح، طلب علم، طهارت، نماز، زکات، روزه، حج، خواندن قرآن، ذکر و تسبیح و درستکردن وقت برای عبادات.
- **معاملات**: شامل آداب نان خوردن، نکاح، کسب و تجارت، طلب حلال، صحبت با مردم، عزلت، سفر، سماع و وجد، امر به معروف و نهی از منکر و آداب ولایت.
2. **ارکان باطنی**:
- **مهلکات**: شامل ریاضت نفس، کنترل شهوت، مدیریت زبان، درمان خشم، چشمپوشی از دنیا و طمع، کنار گذاشتن بخل و حرص، و غیره.
- **منجیات**: شامل توبه، صبر و شکر، خوف و رجا، زهد، صداقت، محاسبه، تفکر، توحید و توکل، محبت، و ذکر مرگ.
نویسنده قصد دارد این اصول را به زبان فارسی برای فهم بهتر عوام توضیح دهد، و از عبارات پیچیده پرهیز کند. او به کتابهای عربی برای مطالعه عمیقتر اشاره میکند و از خداوند درخواست میکند که نیتها و اعمال همه را خالص گرداند.
هوش مصنوعی: اما نام او به چهار نوع دانش اشاره دارد و پایههای آن شامل چهار نوع معامله است و برای هر پایه، ده اصل تعریف شده است.
هوش مصنوعی: اما نکته اول این است که انسان باید خود را به خوبی بشناسد.
هوش مصنوعی: موضوع دوم این است که خداوند باید شناخته شود.
هوش مصنوعی: عنوان سیم این است که انسان باید به درک واقعیات زندگی و جهان پیرامونش بپردازد.
هوش مصنوعی: عنوان چهارم این است که انسان حقیقت زندگی پس از مرگ را بشناسد.
هوش مصنوعی: اجزای اصلی معامله در اسلام عبارتند از: 1. **طرفین معامله**: شامل فروشنده و خریدار که باید شروط اسلامی را رعایت کنند. 2. **عوضین**: کالایی که به فروش میرسد و مبلغی که در ازای آن پرداخته میشود. 3. **رضایت**: هر دو طرف باید با کمال میل و آگاهی به معامله اقدام کنند و از اجبار و فشار آزاد باشند. 4. **مشروعت**: موضوع معامله باید حلال و قانونی باشد و چیزی نباشد که شرعاً ممنوع است. 5. **وضوح**: جزئیات معامله باید به وضوح مشخص شود تا طرفین در آینده دچار اختلاف نشوند.
هوش مصنوعی: این معاملهی اسلامی چهار اصل دارد که دو اصل به ظاهر مربوط میشود و دو اصل به باطن.
هوش مصنوعی: آن دو به نظر میرسد که ارتباطی با هم دارند.
هوش مصنوعی: اولین رکن اعتقاد به فرمان الهی است که به آن عبادات گفته میشود.
هوش مصنوعی: دومین اصل، رعایت ادب در رفتار، حرکات و روش زندگی است که به آن معاملات گفته میشود.
هوش مصنوعی: اما آن دو موردی که به جنبه درونی و باطنی مربوط میشوند:
هوش مصنوعی: یکی از مراحل مهم در پاکسازی دل، حذف صفات ناپسندی مانند خشم، بخل، حسد، تکبر، خودبزرگبینی و ریاکاری است. این صفات را مهلکات مینامند و مانع پیشرفت در مسیر دین به شمار میروند. مرحله دیگر شامل تزئین دل با صفات پسندیدهای چون صبر، شکرگزاری، محبت، رضا، امید و توکل است که این ویژگیها به عنوان منجیات شناخته میشوند.
هوش مصنوعی: عبادت دارای اصولی است که شامل ده مورد میباشد. اولین اصل ایجاد اعتقادات صحیح بر اساس آموزههای اهل سنت و جماعت است. دومین اصل پرداختن به کسب علم و دانش است. سومین اصل مربوط به طهارت و پاکیزگی میباشد. چهارمین اصل به انجام نماز اختصاص دارد. پنجمین اصل به زکات، ششمین اصل به روزه، هفتمین اصل به انجام مراسم حج، هشتمین اصل به قرائت قرآن، نهمین اصل به ذکر و تسبیح و دهمین اصل به رعایت وقت و انجام صحیح عبادات مربوط میشود.
هوش مصنوعی: در زمینه آداب معاملات، دومین رکن شامل ده اصل است. این اصول به شرح زیر است: نخستین اصل مربوط به آداب خوردن نان است؛ دومی به آداب ازدواج مربوط میشود؛ سومی به آداب کار و تجارت اختصاص دارد؛ چهارمی در مورد جستجوی حلال است؛ پنجمی به آداب گفت و گو با مردم اشاره دارد؛ ششمین اصل مربوط به آداب تنهایی یا عزلت است؛ هفتمین اصل مربوط به آداب سفر کردن است؛ هشتمین اصل به آداب شنیدن و حیرت مربوط میشود؛ نهمین اصل در مورد انجام کارهای نیک و نهی از کارهای زشت است؛ و دهمین اصل به آداب ولایت و سرپرستی میپردازد.
هوش مصنوعی: برای گذر از موانع مسیر دین، که به مهلکات معروفند، ده اصل وجود دارد. نخستین اصل به تمرین نفس و اصلاح رفتارهای منفی و کسب ویژگیهای مثبت مربوط میشود. دومین اصل به کنترل هوسهای مرتبط با خوراک و جنسی اشاره دارد. سومین اصل به رفع آفات زبان و پرهیز از سخنچرانی نامناسب میپردازد. چهارمین اصل به مدیریت خشم و حسد و مشکلات ناشی از آن اختصاص دارد. پنجمین اصل بر تقویت دوستی با دنیا و مبارزه با طمع تاکید دارد. ششمین اصل در زمینه درمان بخل و حرص به جمعآوری مال است. هفتمین اصل به کاهش علاقه به جاه و مقام و آسیبهای ناشی از آن میپردازد. هشتمین اصل در راستای مقابله با ریا و نفاق در عبادات قرار دارد. نهمین اصل بر درمان تکبر و خودپسندی تمرکز دارد. دهمین اصل به مقابله با غفلت، گمراهی و فریبخود مربوط میشود.
هوش مصنوعی: رکن چهارم در نجاتدهندهها شامل ده اصل است: اولین اصل به توبه و رهایی از ظلم و ستم مربوط میشود؛ دومین اصل در مورد صبر و شکر است؛ سومین اصل به ترس و امید اشاره دارد؛ چهارمین اصل به درویشی و زهد مربوط میشود؛ پنجمین اصل در مورد صداقت و اخلاق است؛ ششمین اصل به محاسبه و مراقبت از نفس میپردازد؛ هفتمین اصل مربوط به تفکر است؛ هشتمین اصل به یکتاپرستی و توکل اشاره دارد؛ نهمین اصل درباره محبت و شور و شوق سخن میگوید؛ و دهمین اصل به یادآوری مرگ مربوط میشود.
هوش مصنوعی: در این کتاب، ما به توضیح چهل اصل از چهار موضوع میپردازیم که هدف ما از آن برای فارسیزبانان است. تلاش میکنیم از عبارات پیچیده و دشوار استفاده نکنیم تا مردم راحتتر بتوانند مفاهیم را درک کنند. اگر کسی تمایل به پژوهش و بررسی عمیقتر دارد، بهتر است به کتب عربی مانند "احیاء علومالدین"، "جواهر القرآن" و سایر آثار مشابه مراجعه کند. هدف این کتاب عموم مردم است و ما نمیخواهیم از حد درک آنها فراتر برویم.
هوش مصنوعی: خداوند تعالی، نیت دعا کنندگان و درخواست های ما را پاک و خالص کند و از شائبههای ریا و زحمتهای بیهوده دور سازد. امید است رحمت او راه درست را برای ما باز کند و تسهیلات و توفیق دهد تا آنچه را که به زبان میآوریم، با عمل خود همسو کنیم، چرا که گفتار بدون عمل بیفایده است و تنها ابراز کردن بدون عمل میتواند عواقب سنگینی در آخرت داشته باشد.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.