بخش ۸۲ - پیدا کردن ایمان دیگر که بنای توکل بر آن است
بدان که گفتیم که توکل را بنا بر دو ایمان است: یکی توحید و آن شرح کردیم و دیگر آن که بدانی که آفریدگار وی است و همه به وی است و با این همه رحیم است و حکیم و لطیف است و عنایت و شفقت وی در حق هر مورچه ای و پشه ای تا به آدمی رسد بیشتر است از عنایت شفقت مادر بر فرزند، چنان که در خبر آمده است.
و بدانی که عالم و هرچه در عالم است بر وجهی آفریده است از کمال و جمال و لطف و حکمت که ورای این ممکن نبود. و بدانی که هیچ چیز از رحمت و لطف بازنگرفته است و هرچه آفریده است چنان می باید که آفریده است و اگر همه عقلای روی زمین جمع شوند و ایشان را به کمال عقل و زیرکی راه دهند، اندیشه کنند تا سر مویی یا پر پشه ای هست که نه چنان که می باید یا کمتر می باید یا مهر یا نیکوتر یا زشت تر، این نیابند و بدانند که همه چنان می باید که هست. و آنچه زشت است کمال در آن است که زشت بود و اگر نبودی ناقص بودی و حکمتی فوت شدی که اگر زشت نبودی مثلا کس خودی قدر نیکویی ندانستی و از آن راحت نیافتی و اگر ناقص نبودی خود کامل نبودی که کامل و ناقص به اضافت توان شناخت، چنان که چون پسر نبود پدر نبود و چون پدر نبود پسر نبود که این چیزها در مقابله یک دیگرند و مقابله میان دو چیز بود و چون دویی برخیزد یکی در مقابله نیاید و آنگاه مقابله باطل شود.
و بدان که حکمت کارها روا بود که بر خلق پوشیده بود، ولکن باید که ایمان بود بدان که خیرت در آن باشد که وی حکم کرده است و چنان می باید که هست، پس هرچه در عالم بیماری و عجز است، بلکه معصیت و کفر است و هلاک و نقصان است و فقر و درد و رنج است در هر یکی حکمتی است و چنان می باید که آن را درویش آفرید از آن بود که صلاح وی در درویشی بود که اگر توانگر بودی تباه شدی و آن را که توانگر آفرید همچنین و این دریایی عظیم است هم چون دریای توحید و بسیار کس نیز اندر این غرق شده اند و این به سرّ قدر پیوسته است، در آشکار کردن آن رخصت نیست، و اگر خوض کنیم در این دریا سخن دراز شود، اما سرجمله ایمان وی این است و توکل را نیز بدین حاجت است.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: در این متن، به مفهوم توکل و ایمان پرداخته میشود. دو اصل اساسی توکل ذکر شده است: ۱) توحید و ۲) شناخت آفریننده و رحمت او. گفته میشود که خدایی که عالم را آفریده، با حکمت و رحمتش به همه موجودات، حتی کوچکترین آنها، بیشتر از محبت مادر به فرزند توجه دارد. همچنین تأکید میشود که خلقت هر چیزی بر اساس کمال و جمال است و در هر چیز نقص یا زشتی حکمتی دارد. بدون وجود نقص یا زشتی، انسان نمیتواند کمال را بشناسد. بنابراین، هر چیزی که در عالم وجود دارد، با حکمت و مصلحتی در نظر گرفته شده است و حتی ناملایمات نیز دارای حکمتهایی هستند. در نهایت، ایمان به حکمت خدا و توکل بر او ضروری است.
هوش مصنوعی: بدان که توکل بر دو پایه استوار است: یکی اعتقاد به یکتایی خداوند، که توضیح داده شده است، و دیگری این فهم که خداوند خالق همه چیز است و همه چیز وابسته به اوست. همچنین باید بدانیم که او بسیار رحیم، حکیم و لطیف است و رحم و محبت او نسبت به هر موجودی، حتی کوچکترین موجودات مانند مورچه و پشه، بیشتر از محبت و رحمت یک مادر نسبت به فرزندش است، همانطور که در احادیث گفته شده است.
هوش مصنوعی: باید بدانیم که جهان و همه چیزهایی که در آن وجود دارند، به گونهای آفریده شدهاند که نماد کمال، زیبایی، محبت و حکمت هستند و هیچ چیز بهتر از این نمیتوانست باشد. هیچ چیزی از رحمت و محبت محرو م نشده است و هرچیزی که خلق شده، باید به همان شکل باشد که هست. حتی اگر همه افراد باهوش جمع شوند و تلاش کنند تا بفهمند نکتهای دربارهٔ چیزی که شایستهتر یا زیباتر از آن است وجود دارد، نمیتوانند چنین چیزی پیدا کنند. همه چیز باید همانگونه باشد که هست. حتی آنچه که زشت تلقی میشود نیز دارای کمال خود است، زیرا اگر زشت نمیبود، ناقص بود. زشتی و نیکی به یکدیگر وابستهاند، به این معنا که نمیتوان کمال را فهمید مگر در مقایسه با نقص. مانند اینکه وجود پدر و پسر تنها در مقابل هم معنا دارد و اگر یکی نباشد، دیگری نیز بیمعناست. این روابط از دوگانگی ناشی میشوند و با ازبین رفتن یکی، مفهوم دیگری نیز از بین میرود.
هوش مصنوعی: بدان که حکمت در کارهایی که ظاهر نیست، تأمل دارد. باید به این ایمان داشته باشی که در آنچه خداوند مقرر کرده، خیر و نیکی وجود دارد و همهچیز بر وفق مراد اوست. بنابراین، هر چه در زندگی از بیماری، ناتوانی، معصیت، کفر، هلاکت، نقصان، فقر و رنج وجود دارد، حکمت خاصی در آن نهفته است. این موضوع نشان میدهد که شاید بهتر بود که فقیر زنده میماند و اگر ثروتمند میبود، به هلاکت میافتاد. خداوند این نظام را با حکمت خود برقرار کرده و این موضوع بسیار عمیق است، مانند دریاهای معرفت. بسیاری از افراد در این راستا به خرافات و خطاها دچار شدهاند و این موضوع به راز قدر مربوط میشود. نباید این مسائل را بیش از حد آشکار کرد، و اگر به عمق این موضوع برویم، سخن طولانی میشود. اما اصل ایمان در این است و توکل به خدا نیز در این راستا ضروری است.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.