بخش ۶۴ - فصل (بنده پسندیده هرچه کند برای خدا کند)
چون بدانستی که معنی نیت باعث است بر عمل، بدان که کس بود که باعث وی بر طاقت بیم دوزخ است و کس بود که باعث وی نعمت بهشت است و هرکه کاری برای بهشت کند بنده شکم و فرج است، خود را می کشد تا جایی افتد که کار شکم و فرج مهیا دارد و آن که برای بیم دوزخ کند چون بنده بد است که الا از بیم کار نکند و این هردو را برای خدای تعالی بس کاری نیست، بلکه بنده پسندیده آن بود که آنچه کند برای خدای کند نه برای بهشت و دوزخ.
و مثل این چنان بود که کسی که به معشوق خویش نگرد برای معشوق نگرد نه برای آن تا معشوق وی را سیم و زر دهد، آن که برای سیم و زر نگرد مقصود وی سیم و زر است. پس هرکه جمال و جلال حضرت الهیت محبوب و معشوق وی نیست از وی چنین نیت صورت نبندد و آن کس که چنین شد عبادت وی تفکر بود در جمال حق و مناجات بود با وی، اگر طاعتی کند نیز برای آن کند که فرمان بردن محبوب نیز دوست دارد، و آن که خواهد که تن را نیز ریاضت دهد و در بندگی و اگر معصیتی دست بدارد از آن بدارد که داند که متابعت شهوات وی را حجاب کند از لذت مشاهدت و مناجات و عارف به حقیقت این بود.
احمد بن خضرویه حق را سبحانه و تعالی به خواب دید که گفت، «همه مردمان از من می طلبند مگر بویزید که مرا می طلبد». شبلی را به خواب دیدند. گفتند، «خدای تعالی با تو چه کرد؟» گفت، «با من عتاب کرد که یک راه بر زبان من برفت که چه زیان است بیش از آن که بهشت فوت شود». گفت، «نه چه زیان است بیش از آن که دیدار من فوت شود؟» و حقیقت این دوستی و این لذت در اصل محبت گفته آید، ان شاء الله تعالی.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: خلاصه متن این است که نیت انسان در انجام اعمال بسیار اهمیت دارد. اگر فردی قصد انجام کاری را تنها به خاطر بهشت و نعمتهای آن داشته باشد، در واقع به شکم و شهوت خود بنده است و نه به خدا. همچنین اگر کسی از ترس دوزخ کاری کند، او نیز بندهای زبون است. در حقیقت، عبادت واقعی زمانی است که انسان هر آنچه انجام میدهد، صرفاً برای رضایت خداوند باشد و نه به خاطر وعدههای بهشت و بیم دوزخ.
در اینجا توصیفی از عشق به معشوق نیز ارائه میشود، که باید برای خود معشوق جستجو کرد و نه به خاطر پاداشهایی مانند طلا و نقره. کسی که خدا را به عنوان محبوب خود درک نکند، نمیتواند نیت خالص داشته باشد. در داستانهایی از شخصیتهای معنوی مانند احمد بن خضرویه و شبلی، تأکید بر این است که افتخار و لذت واقعی در دیدار و محبت به خداوند نهفته است و نه در بهشت یا دوزخ.
هوش مصنوعی: اگر بدانید که نیت تأثیری بر عمل دارد، متوجه میشوید که برخی افراد به خاطر ترس از جهنم و برخی دیگر به خاطر امید به بهشت عمل میکنند. کسی که برای رسیدن به بهشت کار میکند، در واقع خود را به ظرافتهای جسمی محدود کرده و تلاشش تنها به تأمین نیازهای جسمی معطوف است. همچنین فردی که از ترس جهنم عمل میکند، مانند بندهای است که فقط از روی ترس به کار میپردازد و این نوع عمل برای خداوند متعال پذیرفته نیست. فردی که واقعاً شایسته است، باید تمام کارهای خود را تنها به خاطر خدا انجام دهد و نه به خاطر بهشت یا جهنم.
هوش مصنوعی: اینچنین است که کسی به دنبال محبوب خود میگردد، نه به خاطر آنکه چیزی از او بگیرد، بلکه به خاطر خود او. زیرا کسی که برای رسیدن به مادیات و ثروت جستجو میکند، در واقع هدفش همان مادیات است. پس اگر کسی به زیبایی و عظمت الهی عشق نداشته باشد، نمیتواند نیت والایی داشته باشد. افرادی که به این مقام دست یافتهاند، عبادتشان در اندیشیدن به زیبایی خداوند و گفتگو با اوست. حتی اگر کار نیکی انجام دهند، این کار را به خاطر محبت و فرمانبرداری از محبوب انجام میدهند. کسی که میخواهد بدنش را به زحمت بیندازد و در بندگی تلاش کند، این کار را به خاطر این میکند که میداند پیروی از تمایلات نفسانی او را از لذت مشاهده و ارتباط با حق بازمیدارد. عارف واقعی کسی است که به این حقیقت پی برده است.
هوش مصنوعی: احمد بن خضرویه خواب میبیند که خداوند میفرماید: «همه مردم به دنبال من هستند جز بویزید که تنها او به دنبال من است». همچنین شخصی به نام شبلی نیز خوابش را نقل میکند. از او میپرسند که خداوند چگونه با او صحبت کرد، و او جواب میدهد که خداوند به او تذکر داده که بزرگترین زیان این است که انسان بهشت را از دست بدهد. در ادامه اما اضافه میکند که بزرگترین زیان این است که ملاقات خداوند از دست برود. در واقع، این دوستی و لذتی که از محبت ناشی میشود، به خوبی روشن میگردد.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.