بخش ۶۰ - پیدا کردن آنچه به نیت بگردد از اعمال
بدان که اعمال سه قسم است: طاعات و معاصی و مباحات و باشد که از این که رسول (ص) گفت، «الاعمال بالنیات» پندارند که معصیت نیز به نیت خیر از جمله خیرات شود و این خطاست. بلکه این قسم نیت را در وی اثر نیست، ولکن نیت بد وی را خبیث تر گرداند. مثال ین چنان است که کسی غیبت کند برای شادی دل کسی یا مسجد و رباط و مدرسه کند از مال حرام و گوید نیت من خیر است و این قدر نداند که قصد خیر کردن به شری دیگری باشد. اگر داند خود فاسق است و اگر پندارد که این خیری است هم فاسق است که طلب علم فریضه است و بیشتر هلاک خلق از جهل است.
و از این گفت سهل تستری که هیچ معصیت عظیم تر از جهل نیست. و جهل به جهل از جهل عظیمتر که چون نداند که نداند هرگز نیاموزد و آن حجاب و سد وی گردد. و همچنین تعلیم کردن شاگردی را که دانی مقصود وی آن است تا از قضا و اوقاف و مال ایتام و مال سلطان دنیا به دست آورد و به مباحات و منافست مشغول شود حرام است. و اگر مدرس گوید: نیت من نشر علم است اگر وی در فساد به کار دارد من ماخوذ نیت خویش باشم. این جهل محض باشد و همچون کسی باشد که شمشیری به کسی بخشد که راه زند و انگور به کسی بخشد که خمر کند. و گوید مقصود من سخاوت است و خدای تعالی هیچ خلق دوست تر از سخاوت ندارد.
این از جهل وی بود، بلکه چون داند که راه خواهد زدن شمشیر از دست وی بیرون باید کرد. چگونه روا بود که به وی دهد؟ و همه سلف به خدای تعالی پناهیده اند از عالم فاجر و هر شاگردی که از وی اثر معصیت دیده اند مهجور بکرده اند تا احمد بن حنبل شاگردی قدیم را مهجوری کرد به سبب آن که بیرون سرای در کاهگل گرفت و گفت یک ناخن از شاهراه مسلمانان فراگرفتی نشاید علم آموختن. پس معصیت به نیت نگردد، بلکه خیر از آن بود که فرمان بر آن بود.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: اعمال انسان به سه دسته تقسیم میشود: طاعات، معاصی و مباحات. برخی بر این باورند که نیت خوب میتواند معصیت را به خیر تبدیل کند، اما این اشتباه است. نیت بد در حقیقت معصیت را وخیمتر میکند. به عنوان مثال، اگر کسی غیبت کند یا برای ساخت یک مسجد از مال حرام استفاده کند و بگوید نیتش خیر است، در واقع به شر دیگری دامن زده است. علم و دانش فرض است و جهل یکی از بزرگترین معاصی است. اگر کسی نادان است و نمیداند که نادانیاش موجب ضرر میشود، بعید است که جستجوی علم کند. همچنین، آموزشی که به قصد اشتباه و فساد انجام گیرد درست نیست. افراد باید از عالم فاسد پرهیز کنند و نیات باید با اعمال مطابق باشد. به طور کلی، معصیت نباید به خاطر نیت نیک توجیه شود بلکه رفتار باید مطابق با اصول و دستورات خداوند باشد.
هوش مصنوعی: انجام اعمال به سه دسته تقسیم میشود: کارهای خوب (طاعات)، کارهای بد (معاصی) و کارهای مجاز (مباحات). برخی ممکن است از سخن پیامبر (ص) که فرمودند «اعمال بر اساس نیتهاست» اینطور برداشت کنند که اگر نیت خوبی داشته باشیم، حتی اعمال نادرست هم میتواند به عنوان کارهای خوب محسوب شود، اما این اشتباه است. نیت خوب در اعمال نادرست تاثیری ندارد و بلکه میتواند وضع را بدتر کند. به عنوان مثال، اگر کسی غیبت کند تا دل کسی را شاد کند یا از مال حرام برای ساختن مسجد یا مدرسه خرج کند و بگوید نیتش خوب است، باید بداند که این کار ممکن است به خیرش ضرر برساند. اگر او بداند که این کارش نادرست است، خود را گمراه کرده و اگر هم فکر کند که کارش خوب است، باز هم در اشتباه است؛ زیرا طلب علم بر هر مسلمانی واجب است و بسیاری از مشکلات مردم ناشی از جهل است.
هوش مصنوعی: سهل تستری میفرماید که هیچ گناهی بزرگتر از جهل نیست. جهل به جهل هم بزرگتر است، چون کسی که نمیداند که نمیداند، هرگز یاد نمیگیرد و این ignorance برای او حجاب و مانع میشود. همچنین، آموزش دادن به شاگردی که نیتش فقط به دست آوردن ثروت از اموال یتیمان و دیگران باشد، حرام است. حتی اگر معلم بگوید که هدفش آموزش علم است، اما اگر در کارهای فاسد دست دارد، نیتش بیفایده است. این مانند این است که کسی شمشیری به دست فردی دهد که میخواهد به مردم آسیب برساند یا انگور به کسی بدهد که قصد نوشیدن شراب دارد و بگوید که هدفش سخاوت است. در واقع، خداوند هیچکس را بیشتر از انسان سخاوتمند دوست ندارد.
هوش مصنوعی: این شخص به دلیل نادانی خود، نمیدانست که باید شمشیر را از دست خودش خارج کند تا بتواند راه را ادامه دهد. بنابراین، چگونه میتوانست آن را به او بدهند؟ همه پیشینیان به خداوند متعال پناه بردهاند از دانشمندان فاسد و هر شاگردی که از او اثر معصیت دیده، از او دوری کرده است. به عنوان مثال، احمد بن حنبل به خاطر اینکه یکی از شاگردانش در خارج از منزل مشغول کار بیهودهای شده بود، او را طرد کرد و گفت: "تو یک ناخن از راه راست مسلمانان را گرفتی و نباید علم بیاموزی." پس معصیت بر اساس نیت سنجیده نمیشود، بلکه آنچه صحیح است، عمل به دستورات الهی است.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.