بخش ۴۹ - پیدا کردن آن که سوال بی ضرورت حرام است
بدان که رسول (ص) گفت، «سوال از فواحش است و فواحش به جز به ضرورت حلال نشود». و سبب آن که از فواحش است آن است که در آن سه کار بد است: یکی آن که اظهار درویشی شکایت است از حق تعالی و اگر غلام کسی از دیگری چیزی بستاند یا خواهد در خواجه طعن کرده است و کفارت این آن است که جز به ضرورت نگوید و بر سبیل شکایت نگوید. دیگر آن که خود را خوار کرده باشدو نیست مومن را که خویشتن را جز پیش حق تعالی خوار کند و خلاص از این بدان یابد که تا تواند سوال بر دوستی و خویشاوندی و فراخ دلی و کسی کند که به چشم حقارت به وی ننگرد و پیش وی ذلیل نشود. و چون نتواند جز به ضرورت نگوید.
سوم آن که در وی رنجانیدن آن کس باشد که بود که آنچه دهد از شرم رهد و به ریا دهد که از ملامت ترسد. پس اگر دهد رنجور شود و از دل ندهد و اگر ندهد در رنج شرم و ملامت افتد و خلاص از این بدان بود که صریح نگوید. معارضه کند، چنان که اگر آن کس خواهد خویشتن غافل تواند ساخت و چون صریح گوید تعیین نکند. بر جمله گوید، مگر که یک کس حاضر باشد که توانگر بود که همه چشم به وی دارند و اگر ندهد ملامت کنند که این نیز چون تعیین بود.
اما اگر برای کسی دیگر خواهد که مستحق زکوه بود و داند که بر آن کس زکوه واجب است روا بود، اگرچه رنج رسدش و چون خود مستحق زکات بود همچنین. اما آنچه از بیم ملامت یا از شرم دهد حرام بود ستدن آن که آن هم چون مصادره بود. و در فتوی در ظاهر زبان نگرند، اما این در این جهان به کار آید و در آن جهان در فتوای دل اعتماد کنند. چون گواهی می دهد که به کراهیت می دهد حرام بود.
پس از این جمله معلوم شد که سوال حرام است، الا به ضرورت یا به حاجتی مهم، اما برای زیادتی تجمل یا برای خوش خوردن یا جامه نیکو به دست آوردن، این نشاید و کسی را شاید که عاجز بود و هیچ چیز ندارد و هیچ کسب نتواند کرد یا اگر کسب تواند کرد به طلب علم مشغول است و به کسب از آن بازماند. اما اگر به عبادت مشغول باشد نشاید سوال کردن، بلکه کسب واجب آید. و اگر به قوت حاجت آید ولکن در خانه کتابی دارد و بدان محتاج نیست، یا سجاده ای زیادتی دارد یا مرقعی افزون یا فوطه پاره ای دارد یا مثل این و بدان محتاج نیست، این سوال حرام بود و باید که بیشتر این خرج کند.
اما اگر این سوال برای آن کند تا کودکان را و خویشتن را تجمل سازد این حرام بود. و رسول (ص) گفت، «هرکه چیزی دارد و خواهد، روز قیامت همی آید و روی او همه استخوان بود و گوشت از او شده» و گفت، «هرکه خواهد و دارد، آن آتش دوزخ است که می ستاند. خواهد بسیار ستاند و خواهد اندک». از رسول (ص) پرسیدند که چند باید تا سوال نشاید؟ در یک خبر است که شام و چاشت، و در یک خبر پنجاه درم، اما این که پنجاه درم گفته است معنی این پنجاه درم نقره باشد کسی را که تنها بود که این کفایت یک ساله بود. چون این قدر ندارد و موسم صدقات یک وقت بود و اگر نخواهد جمله سال ضایع ماند، این مقدار سوال روا بود.
اما چاشت و شام در حق کسی گفته باشد که هر روز سوال می تواند کرد که روز در حق وی چون سال بود در حق آن دیگر. و این در حق مدت است، ام جنس حاجت. اصل وی سه است: نان است و جامه و مسکن. رسول (ص) گفت، «ابن آدم را در دنیا هیچ حق نیست مگر در سه چیز: طعامی که پشت وی راست دارد و جامه ای که عورت وی را بپوشد و مسکنی که آنجا مقام سازد»، اما آنچه در خانه بود لابد از متاع خانه هم در این معنی بود، اما اگر نمد و حصیر دارد و برای زیلو سوال کند نشاید و اگر سفالینه دارد و برای آفتابه سوال کند نشاید و مهمات متفاوت است و در تقدیر نیاید، ولکن باید که بی حاجتی مهم چیزی که فاحش است نکند.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: سوال درباره فواحش (درخواست کمک مالی) به طور کلی حرام است و تنها در شرایط ضروری و مهم جایز است. سه دلیل برای حرمت سوال وجود دارد:
1. سوال کردن ممکن است به نوعی شکایت از خداوند به نظر برسد و فرد را خوار کند. مومن باید خود را فقط در برابر خدا خوار ببیند و سوال نکند مگر در موارد لازم.
2. سوال میتواند باعث رنجش فردی شود که به او کمک میکند، زیرا ممکن است به دلایل ریا یا ترس از ملامت به کسی کمک کند که در واقع تمایل به کمک ندارد.
3. سوال درباره اشیاء غیرضروری و تجملاتی حرام است. اگر شخص چیزی از نیازهای ضروری مانند غذا، لباس و مسکن نداشته باشد، میتواند سوال کند. اما اگر فرد به چیزهای اضافی یا لوکس نیاز دارد، این سوال کردن مجاز نیست.
در کل، فقط در شرایطی که فرد واقعاً در تنگنای مالی قرار دارد و هیچ راه دیگری برای تأمین نیازهای اساسی خود ندارد، سوال کردن متناسب و مجاز است.
هوش مصنوعی: بدان که پیامبر (ص) فرمودند: «پرسش درباره نامناسبات اخلاقی از جمله چیزهای ناپسند است و این نوع پرسشها تنها در مواقع ضروری حلال هستند». دلیل این ناپسند بودن، وجود سه نکته منفی در آن است: اول، بیان مشکل خود به نوعی نارضایتی از خداوند است، زیرا اگر کسی از دیگری چیزی بخواهد، در واقع به آن شخص آسیب میزند و جبران این کار در این است که انسان تنها در مواقع ضروری از آن سخن بگوید و آن را به عنوان شکایت مطرح نکند. دوم، این عمل به معنای خوار کردن خود است و هیچ مؤمنی نباید خود را جز در برابر خدا خوار کند. راه رهایی از این وضعیت آن است که تا میتواند از دوست، خویشاوند و افرادی که با احترام به او نگاه میکنند، درخواست کند و خود را در مقابل این افراد ذلیل نکند. اگر نتواند این کار را انجام دهد، باید تنها در مواقع ضروری سخن بگوید.
هوش مصنوعی: سومین نکته این است که ممکن است شخصی دیگر را با عمل خود آزار دهد، به ویژه زمانی که اقداماتی انجام میدهد از روی شرم و به خاطر ترس از سرزنش دیگران. اگر این فرد کمک کند و به دل ندهد، دچار رنج میشود و اگر کمک نکند، در درد شرم و سرزنش گرفتار خواهد شد. تنها راه خلاص شدن از این وضعیت این است که به طور صریح صحبت کند و خودش را در موقعیتی قرار ندهد که مشخص شود. به بیان دیگر، اگر او بخواهد میتواند خود را نادیده بگیرد و زمانی که به صراحت صحبت کند، دیگر به تعیین شخص خاصی نمیپردازد. اما اگر فقط یک نفر در میان باشد که ثروتمند است و همه به او نگاه میکنند، در صورت عدم کمک، او هم سرزنش خواهد شد که این نیز به نوعی تعیین شخصی محسوب میشود.
هوش مصنوعی: اگر کسی بخواهد زکات بدهد به کسی که مستحق آن است و میداند که بر آن فرد پرداخت زکات واجب است، این کار جایز است، حتی اگر برایش سخت باشد، به شرطی که خودش هم مستحق زکات باشد. اما اگر کسی فقط به خاطر ترس از ملامت یا شرم زکات بدهد، این کار حرام است و میتوان آن را مانند مصادره کردن مال تلقی کرد. در صدور فتوا باید به کلمات دقت کرد، اما آنچه در این دنیا اهمیت دارد، در آخرت بیشتر به نیات دل بستگی دارد. اگر کسی با کراهت و بیمیلی زکات دهد، این عمل حرام است.
هوش مصنوعی: بعد از این جمله مشخص شد که درخواست کمک مالی جایز نیست، مگر در موارد ضروری یا نیازهای مهم. اما اگر هدف از درخواست، فقط افزایش زینت یا خرید غذا یا لباس زیبا باشد، این کار پسندیده نیست. در عوض، فقط کسانی که به شدت نیازمند هستند و هیچ درآمدی ندارند، میتوانند درخواست کنند. حتی افرادی که قادر به کار کردن هستند، زمانی که به تحصیل علم مشغولند و از کسب درآمد بازمیمانند، نباید درخواست کنند. اگر فردی به عبادت مشغول باشد، نباید از کسی چیزی بخواهد و در عوض، باید به کسب و کار واجب بپردازد. همچنین اگر کسی به شدت نیاز ندارد و در خانهاش کتابی دارد که به آن احتیاج ندارد، یا سجادهای اضافه یا لباسی اضافی دارد، این درخواست نیز حرام است و او باید بیشتر از آنچه که دارد، هزینه کند.
هوش مصنوعی: اگر کسی به دلیل نیاز مالی از دیگران درخواست کمک کند، این کار ممنوع است و ناپسند تلقی میشود. پیامبر (ص) فرمودهاند که کسی که در دنیا خواستهها و نیازهایش را از دیگران در قالب درخواست تامین کند، در روز قیامت به صورت یک فرد بیجان و فقط با استخوانها ظاهر خواهد شد. همچنین ایشان اشاره کردهاند که خواستههای زیاد و ناچیز از دیگران به آتش دوزخ منتهی خواهد شد. در مورد اینکه چه مقدار درخواست کمک مجاز است، در یک روایت آمده که در زمان شام و صبحانه و در روایت دیگری گفته شده پنجاه درم مناسب است. البته این مقدار پول به عنوان کفایت برای یک سال تصور شده است و اگر کسی این میزان را نداشته باشد، باید در زمان مشخصی از سال از دیگران کمک بگیرد تا سال را نگذرانده باشد.
هوش مصنوعی: اما در مورد غذاهایی که در طول روز و شب مصرف میشود، میتوان گفت که هر کسی هر روز سوالاتی دارد که روز برای او میتواند مثل یک سال برای دیگری باشد. این موضوع به مدت زمان مربوط میشود و به نوعی نیازها را توضیح میدهد. نیازهای اساسی انسان به سه دسته تقسیم میشوند: نان، لباس و مسکن. پیامبر (ص) فرمودند: «انسان در دنیا هیچ حقی جز در سه چیز ندارد: غذایی که به او نیرو میدهد، لباسی که بدن او را میپوشاند و مکانی که در آن زندگی میکند». اما آنچه که در خانه وجود دارد هم باید جزء این اقلام محسوب شود. اگر شخص دارای اشیای دیگری مانند فرش یا ظروف باشد و سؤال کند که آیا میتواند اقلام لوکستری داشته باشد، این کار به جا نیست. نیازها متفاوت هستند و نمیتوان به سادگی آنها را تعیین کرد، اما باید تلاش شود که در پر کردن نیازها، از چیزهای غیرضروری و قابل توجه پرهیز شود.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.