بخش ۳۷ - فصل (اسباب سوء خاتمت)
بدان که معنی سوء خاتمت که همه از آن ترسند آن است که ایمان وی بازستانند به وقت رفتن و این را اسباب بسیار است و علم این پوشیده است، ولکن آنچه اندر این کتاب بتوان گفت آن است که این از دو سبب خیزد: یکی آن که بدعتی باطل اعتقاد کند و عمر بر آن بگذارد و گمان نبرد که آن خود خطا تواند بود، در نزدیکی مرگ کارها کشف افتد، باشد که وی را خطای وی کشف کنند، و بدان سبب در دیگر اعتقادها که داشته است نیز به شک افتد که اعتماد برخیزد از اعتقاد خویش و بر این شک برود و این خطر مبتدع را بود. و کسی را که راه کلام و دلیل سپرد اگرچه با ورع و پارسا باشد. اما ابلهان و اهل سلامت که مسلمانی به ظاهر، چنان که در قرآن و اخبار است، بگرفته باشند، از این ایمن باشند.
از این گفت رسول (ص)، «علیکم بدین العجائز» و «اکثر اهل الجنه البله»، و سلف بدین سبب بود که از کلام و بحث و جست و جوی حقیقت کارها منع کردندی که دانستندی که هرکسی طاقت آن ندارد و در بدعتی افتد. سبب دیگر آن بود که ایمان در اصل ضعیف باشد و دوستی دنیا غالب و دوستی خدای تعالی ضعیف باشد. به وقت مرگ چون بیند که همه شهوتهای وی از وی بازمی ستانند و از دنیا وی را به قهر بیرون می برند و جایی می برند که نمی خواهد، باشد که بدین سبب کراهتی از آن که با وی این می کند با وی بازگردد. و آن دوستی ضعیف نیز باطل شود، چون کسی که فرزندی را دوست دارد ولکن دوستی ضعیف. چون فرزند چیزی راکه معشوق وی بود و از فرزند دوست تر دارد از وی بازستاند، فرزند را دشمن گیرد و آن مقدار دوستی که بود باطل شود.
و برای این است که درجه شهادت عظیم است که در آن وقت دنیا از پیش برخاسته باشد و حب خدای تعالی غالب شده و دل بر مرگ نهاده. در چنین حال مرگ درسد و داند غنیمتی بزرگ بود، چه این چنین حال زود بگردد و دل بر آن صفت نماند. پس هرکه را دوستی حق تعالی غالب تر شود از هر چیزی، لابد وی را از آن بازداشته باشد که همگی خویش به دنیا دهد، وی از این خطر ایمن تر بود و چون به وقت مرگ رسد و داند که وقت دیدار دوست آمد مرگ را کاره نباشد و دوستی حق تعالی غالب تر شود و دوستی دنیا باطل و ناپیدا شود. این نشان حسن خاتمت بود. پس هرکه خواهد که از این خطر دور باشد باید که از بدعت دور گردد. و بدان چه در قرآن و اخبار است ایمان آورد. و هرچه بداند قبول کند و هرچه نداند تسلیم کند و به جمله ایمان آورد و جهد آن کند تا دوستی خدای تعالی بر وی غالب شود و دوستی دنیا ضعیف شود.
و این به آن ضعیف شود که حدود شرع نگاه می دارد تا دنیا بر وی منغص شود و از وی نفرت گیرد و دوستی خدای تعالی در دل قوت گردد که همیشه ذکر وی همی کند و صحبت با دوستان وی دارد نه با دوستان دنیا. پس اگر دوستی دنیا غالب تر بود کار در خطر بود، چنان که در قرآن گفت که اگر پدر و مادر و مال و نعمت دوست تر دارید از خدای ساخته باشید تا فرمان خدای تعالی دررسد فتربصوا حتی یاتی الله بامره.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: نویسنده در این متن به موضوع سوء خاتمت و ترس از آن میپردازد و بیان میکند که سوء خاتمت به معنای از دست دادن ایمان در لحظه مرگ است. این موضوع میتواند به دلایل مختلفی رخ دهد، از جمله اعتقاد به بدعتهای باطل و ضعف ایمان در حین زندگی. در زمان مرگ، اگر انسان به دنیا و لذتهای آن وابسته باشد و دوستی خداوند در دلش ضعیف باشد، ممکن است از ایمانی که داشته، دلسرد شود.
پیامدهای این وضعیت به این صورت است که اگر شخص به دین و کلام خداوند و پیامبر (ص) توجه نکند و در جستجوی حقیقت نباشد، احتمال افتادن به بدعتهای جدید برای او وجود دارد. در مقابل، کسانی که ایمان قوی دارند و دوستی خداوند را در دل خود نیرومند کردهاند، در لحظه مرگ با آرامش و امید به دیدار خداوند میرسند و از خطر سوء خاتمت در اماناند.
برای دوری از چنین خطراتی، نویسنده توصیه میکند که انسان باید به تعالیم قرآن و سنت پیامبر پایبند باشد و دوستی خداوند را بر دوستی دنیا غالب سازد، تا در نهایت بتواند با حسن خاتمت از دنیا برود.
هوش مصنوعی: سوء خاتمت به معنای پایان بد در زندگی است که بسیاری از افراد از آن میترسند. این موضوع به این معنی است که ممکن است در لحظات آخر عمر، ایمان یک شخص از او گرفته شود و این اتفاق عوامل مختلفی دارد که دانستن آنها آسان نیست. اما میتوان گفت که این وضعیت معمولاً از دو دلیل ناشی میشود: اول اینکه فرد به یک باور باطل اعتقاد پیدا کند و عمر خود را بر پایه آن بگذراند، و به این باور نداشته باشد که این اعتقاد ممکن است اشتباه باشد. در نزدیکی مرگ، ممکن است حقیقت برای او روشن شود و خطای خود را درک کند، که میتواند اعتماد او به دیگر باورهایش را زیر سوال ببرد و در نتیجه به شک و تردید دچار شود. این خطر به افرادی که به بدعتها رو میآورند، مربوط است. از سوی دیگر، افرادی که از دلیل و منطق پیروی میکنند، حتی اگر پرهیزکار باشند، همچنان ممکن است با خطر سوء خاتمت مواجه شوند. اما کسانی که فقط به ظواهر دین و ایمان ظاهری اکتفا کردهاند، معمولاً از این خطر محافظت میشوند.
هوش مصنوعی: پیامبر (ص) فرمودهاند: «بر شما باد به دین کهن» و «بیشتر اهل بهشت افراد نادانی هستند». پیشینیان به همین دلیل از کلام و بحث و جستجوی حقیقت دوری میکردند، زیرا میدانستند که بسیاری از مردم توانایی درک آن را ندارند و ممکن است به بدعتگذاری دچار شوند. دلیل دیگری هم وجود دارد و آن این است که ایمان در ابتدا ضعیف است و محبت به دنیا غالب است، در حالی که محبت به خداوند ضعیفتر است. در زمان مرگ، وقتی فرد میبیند که تمام لذتهایش از او گرفته میشود و از دنیا به زور بیرون میرود و به مکانی میرود که نمیخواهد، ممکن است به همین دلیل از آنچه با او انجام میشود ناخوشایند شود و دوباره به آن بازگردد. همچنین محبت ضعیف او هم باطل خواهد شد، مانند کسی که فرزندی را دوست دارد، اما محبت او ضعیف است. اگر فرزند چیزی را که مورد علاقهاش بوده از او بگیرد، ممکن است به فرزندش دشمنی کند و آن محبت اولیه از بین برود.
هوش مصنوعی: در درجههای بالای شهادت، رویارویی با مرگ به عنوان یک فرصت بزرگ در نظر گرفته میشود، زیرا در آن زمان عشق به خداوند بر تمام چیزها غالب است و فرد از مرگ نهراسیده است. در چنین شرایطی، مرگ به عنوان یک نعمت تلقی میشود، چرا که این حالت در کوتاهمدت تغییر میکند و احساسات انسان پایدار نمیماند. اگر کسی عشق به خداوند را بر هر چیز دیگری ترجیح دهد، به احتمال زیاد او را از دنیا دور میکند و باعث میشود که او متمایل به خدایی شود. در لحظه مرگ، با آگاهی از نزدیک شدن به دیدار خداوند، مرگ دیگر اهمیتی نخواهد داشت و عشق به خداوند غالب خواهد شد، در حالی که عشق به دنیا بیمعنی میشود. این وضعیت نشاندهنده خوب بودن پایان کار انسان است. بنابراین، اگر کسی میخواهد از خطرات دور بماند، باید از دگمهای بدعتانگیز دوری کند و به آیات قرآن و احادیث ایمان بیاورد، هر آنچه را که میداند قبول کند و آنچه را که نمیداند تسلیم کند. او باید تلاش کند تا عشق به خداوند در قلبش غالب شود و وابستگی به دنیا کاهش یابد.
هوش مصنوعی: اگر انسان اصول شرع را رعایت کند، دنیا برای او دردسرساز خواهد شد و در دلش نفرتی نسبت به آن پیدا میکند. در عوض، محبت خداوند در دلش قوی میشود و همواره به یاد اوست و با دوستان واقعیاش که انسانهای صالح هستند، ارتباط دارد و نه با دوستان دنیوی. اگر عشق به دنیا بر این محبت غالب شود، اوضاع به خطر میافتد. همانطور که در قرآن آمده، اگر شما پدر و مادر و مال و نعمت را بیشتر از خدا دوست داشته باشید، باید منتظر باشید تا خداوند فرمانش را صادر کند.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.