بخش ۳۲ - پیدا کردن فضیلت خوف و حقیقت و اقسام آن
بدان که خوف از مقامات بزرگ است و فضیلت وی در خور اسباب و ثمرات وی است. اما سبب وی علم و معرفت است، چنان که شرح کرده آید و برای این گفت حق تعالی، «انها یخشی الله من عباده العلما» و رسول (ص) گفت، «راس الحکمه مخافه الله». و اما ثمرات وی عفت است و ورع و تقوی. و این همه تخم سعادت است که بی ترک شهوات و صبر از آن راه آخرت نتوان یافت و هیچ چیز شهوت را چنان نسوزد که خوف. و برای این است که حق تعالی خایفان را هدی و رحمت و علم و رضوان جمع کرد در سه آیت و گفت، «هدی و رحمه للذین هم لربهم یرهبون، و انما یخشی الله من عباده العلماء، رضی الله عنهم و رضوا عنه ذلک لمن خشی ربه»، و تقوی که ثمرت خوف است حق تعالی با خود اضافت کرد و گفت، «ولکن یناله التقوی منکم».
و رسول (ص) گفت، «آن روز که خلق را صعید قیامت جمع کنند، منادی فرماید ایشان را به آوازی چنان که دور و نزدیک بشنوند و گوید: یا مردمان! سخن شما همه بشنیدم از آن روز شما را آفریدم تا امروز سخن من بشنوید و گوش دارید که کارهای شما در پیش شما خواهم نهاد. یا مردمان! نسبی شما نهادید و نسبی من. نسب خویش برکشیدند و نسب من فرو نهادید. گفتم، «ان اکرمکم عندالله اتقیکم» بزرگترین شما آن است که پرهیزگارتر است، شما گفتید نه که بزرگ آن است که فلان بن فلان است. امروز نسب خویش بر می کشم و نسب شما فرو نهم. این المتقون؟ کجایند پرهیزگاران؟
پس علمی به پای کنند و در پیش می برند و پرهیزگاران پس آن می روند تا جمله بی حساب در بهشت شوند» و بدین سبب است که ثواب خایفان مضاعف است که گفت، «و لمن خاف مقام ربه جنتان» و رسول (ص) گفت که خدای تعالی می گوید، «به عزت من که دو خوف و دو امن در یک بنده جمع نکنم. اگر از من ترسد در دنیا و آخرت ایمن دارمش، و اگر ایمن باشد در آخرت در خوف دارمش». و رسول (ص) گفت، «هرکه از خدای ترسد همه چیزی از وی ترسد. و هرکه از خدای نترسد وی را به همه چیزی بترساند». و گفت، «تمام عقل ترین شما ترسنده ترین شماست از خدای تعالی». و گفت، «هیچ مومن نیست که یک قطره اشک از چشم وی بیاید، اگر همه چند پرمگسی باشد که آن بر روی وی رسد که نه روی وی بر آتش حرام شود». و گفت، «چون بنده را از بیم خدای تعالی موی به تن برخیزد و براندیشد، گناهان وی همچنان فرو ریزد که برگ از درخت». و گفت، «هرکس که وی از بیم حق تعالی بگریست در آتش نشود تا شیر که از پستان بیرون آمده باشد در پستان نشود».
و عایشه رضی الله عنه گوید که مصطفی (ص) را گفتم، «هیچ کس از امت تو در بهشت شود بی حساب؟» گفت، «شود. آن که از گناه خویش یاد آرد و بگرید». و گفت رسول (ص) که هیچ قطره نزد خدای تعالی دوست تر از قطره اشک نبود از بیم خدای تعالی و از قطره خون که در راه حق تعالی بریزد. و گفت، «هفت کس در سایه خدای تعالی باشند، یکی آن کس بود که خدای را تعالی در خلوت یاد کند و آب از چشم وی بریزد».
و حنظله می گوید که نزدیک رسول (ص) بودم و ما را پند می داد چنان که دلها تنگ شد و آب از چشمها روان گشت. پس با خانه آمدم. اهل با من در حدیث آمد و با حدیث دنیا فرو افتادیم. پس مرا آن سخن رسول (ص) یاد آمد و از گریستن خود بیرون آمدم و فریاد همی کردم که آه حنظله منافق شد. ابوبکر مرا پیش آمد. گفت، «نه منافق شدی». در نزدیک رسول (ص) رفتم و گفتم، «حنظله منافق شد». گفت، «کلا لم ینافق حنظله» پس حنظله گوید این حال وی را حکایت کردم. گفت، «یا حنظله! اگر بر آن که در پیش ما یافتی بماندی فریشتگان آسمان با شما مصاحفه کردندی در راهها و در خانه ها، ولکن حنظله ساعتی و ساعتی»
آثار: شبلی می گوید، «هیچ روزی نبود که خوف بر من غالب شد که نه آن روز دری از رحمت و عبرت بر دل من گشاده شد». یحیی بن معاذ رحمهم الله گوید، «گناه مومن میان بیم و عقوبت و امید رحمت چون روباهی بود میان دو شیر». و هم وی گفت، «مسکین آدمی! اگر از دوزخ چنان بترسیدی که از درویشی، در بهشت شدی» وی را گفتند، «فردا که ایمن تر؟» گفت، «آن که امروز ترسان تر». یکی حسن را گفت، «چه گوی در مجلس قومی که ما را چندین می ترسانند که دلهای ما را پاره می شود؟» گفت، «امروز با قومی صحبت کنید که شما را بترساند و فردا به امن رسید بهتر از آن که با قومی صحبت کنید که شما را ایمن دارند و فردا به خوف رسید».
ابوسلیمان دارانی رحمهم الله می گوید، «هیچ دل از خوف خالی نشد که نه ویران شد». و عایشه رضی الله عنه گفت که رسول (ص) را گفتم، «این چیست که در قرآن می گوید که می کنند و می ترسند، والذین یوتون ما اتوا و قلوبهم و جله»، این دزدی و زناست؟ گفت، «نه. نماز و روزه و صدقه می کنند و می ترسند که نپذیرند». و محمد بن المنکدر چون بگریستی اشک در روی مالیدی و گفتی، «شنیدم که هرکجا که اشک به وی رسد هرگز نسوزد». و صدیق می گوید، «بگریید و اگر نتوانید خویشتن گریان سازید». و کعب الاخبار گوید که به خدای که بگریم چندان که آب به روی من فرو ریزد دوست تر دارم از آن که به مقدار کوهی زر صدقه بدهم. و عبدالرحمن عمر گوید، «قطره ای از اشک که از بیم خدای تعالی فرو ریزد دوست تر دارم از هزار دینار صدقه».
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: در این متن به فضیلت خوف از خداوند و آثار مثبت آن پرداخته شده است. بر اساس آیات قرآن و احادیث پیامبر اسلام (ص)، کسی که از خداوند میترسد، به علم و معرفت دست پیدا میکند و این ترس به عفت، تقوی و ورع منجر میشود که همگی از نشانههای سعادت هستند. همچنین، در روز قیامت، پرهیزگاران مورد توجه قرار خواهند گرفت و به بهشت خواهند رفت. ترس از خداوند موجب میشود که انسان در دنیا ایمن بماند و در آخرت نیز به عذاب گرفتار نشود. اشک و ناله از خوف خداوند نزد او بسیار پسندیده است و کسانی که در خلوت خدا را یاد کرده و اشک میریزند، در سایه رحمت او قرار خواهند گرفت. در نهایت، متن بر اهمیت ترس از خدا و آثار آن بر روح و زندگی انسان تأکید میکند.
هوش مصنوعی: بترس از جایگاههای بالای مقام و برتری انسانها، زیرا فضیلت آنها به نوع کارها و دستاوردهایشان وابسته است. اما آنچه که موجب این فضیلت میشود، علم و آگاهی است. خداوند در قرآن فرموده است: «فقط دانشمندان از بندگان خداوند او را میترسند.» و پیامبر (ص) نیز فرمود: «بالاترین حکمت ترس از خداوند است.» ثمراتی که از این ترس به دست میآید، شامل عفت، پرهیزکاری و تقواست. اینها همه نشانههای سعادت هستند که بدون ترک شهوات و صبوری، نمیتوان به آنها رسید. هیچ چیز نمیتواند شهوت را به اندازه ترس از خدا خاموش کند. به همین دلیل، خداوند در سه آیه، ترس از خود را سبب هدایت، رحمت، علم و رضایت قرار داده و فرموده است: «رحمت و هدایت برای کسانی است که از پروردگار خود میترسند. فقط دانشمندان از بندگان خدا هستند که او را میترسند. خدا از آنها راضی است و آنها نیز از او راضیاند، این برای کسی است که از پروردگارش میترسد.» همچنین، تقوا که نتیجهی ترس از خداست، به خود او نسبت داده شده است و فرموده: «اما به تقوا تنها شما میتوانید دست یابید.»
هوش مصنوعی: پیامبر (ص) فرمودند: در روز قیامت که مردم جمع خواهند شد، ندا دهندهای با صدایی بلند و رسایی که همه بشنوند، خطاب به مردم خواهد گفت: ای مردم! من گفتار شما را از زمانی که شما را خلق کردم تا امروز شنیدهام. حالا گوش کنید که من کارهایتان را در مقابل شما قرار میدهم. ای مردم! شما نسب خود را معرفی کردید و من نیز نسب خود را. شما به نسب خود افتخار کردید و نسب من را کم ارزش شمردید. من گفتم: «بزرگترین شما در نزد خدا پرهیزگارتر است»، اما شما گفتید که بزرگتر کسی است که از نسل فلان باشد. اکنون من نسب شما را کنار میگذارم و نسب خود را نادیده میگیرم. پرهیزگاران کجایند؟
هوش مصنوعی: افرادی که علم را به کار میبرند و در زندگی خود رعایت تقوای الهی میکنند، به دنبال رسیدن به بهشت بدون حساب و کتاب هستند. به همین دلیل پاداش پرهیزکاران دوچندان است. خداوند promises میدهد که هیچ بندهای نمیتواند هم در ترس و هم در امنیت از او قرار گیرد. کسی که در دنیا از خدا میترسد، در آخرت در امان خواهد بود و برعکس. همچنین، اگر کسی از خدا نترسد، از چیزهای دیگر میترسد. افرادی که بیشترین عقل را دارند، به همان میزان از خدا میترسند. حتی اگر یک مؤمن تنها یک قطره اشک از ترس خدا بریزد، این اشک سبب میشود که او را از آتش جهنم محفوظ بدارد. اگر بندهای از خوف خدا موی بدنش سیخ شود، گناهانش بهمانند برگ درخت فرو میریزد. در نهایت، کسی که از ترس خدا میگرید، هرگز به آتش جهنم نخواهد افتاد.
هوش مصنوعی: عایشه رضی الله عنه میگوید که از پیامبر (ص) پرسیدم: «آیا هیچکس از امت تو بدون حساب و کتاب به بهشت خواهد رفت؟» او پاسخ داد: «بله، کسانی که به گناهان خود فکر میکنند و اشک میریزند، به بهشت میروند». پیامبر (ص) همچنین فرمودند که هیچ قطرهای نزد خداوند محبوبتر از قطره اشکی که از خوف او ریخته شود، و از قطره خونی که در راه او ریخته شود، نیست. او همچنین افزود: «هفت نفر در سایه رحمت خداوند قرار میگیرند، یکی از آنها کسی است که خدا را در خلوت یاد میکند و اشک از چشمانش جاری میشود».
هوش مصنوعی: حنظله میگوید که نزدیک پیامبر (ص) بودم و او ما را نصیحت میکرد، به طوری که دلهایمان تنگ شد و اشکهای ما ریخت. سپس به خانه برگشتم و خانوادهام با من صحبت کردند و ما در داستانهای دنیا غرق شدیم. در این حین، سخنان پیامبر (ص) به یادم آمد و احساس کردم که در حال گریه هستم. ناگهان فریاد زدم که "آه، حنظله منافق شد!" ابوبکر به من نزدیک شد و گفت: "تو منافق نشدهای." به نزد پیامبر (ص) رفتم و گفتم: "حنظله منافق شد." ایشان فرمودند: "هرگز حنظله منافق نشده است." سپس حنظله میگوید که این وضعیت را برای او توضیح دادم. پیامبر (ص) فرمود: "ای حنظله! اگر بر آنچه که در نزد ما بودی باقی میماندی، فرشتگان آسمان با شما در خیابانها و خانهها مصافحه میکردند؛ اما حنظله، ساعتی اینجا و ساعتی آنجا هستی."
هوش مصنوعی: شبلی میگوید که هیچ روزی نبوده که احساس ترس بر او غالب شده باشد و در همان روز درهای رحمت و عبرت به روی دلش گشوده نشده باشد. یحیی بن معاذ نیز میگوید گناه مومن شبیه روباهی است که بین دو شیر، یعنی بیم از عذاب و امید به رحمت خدا قرار دارد. او همچنین میگوید که اگر فرد از جهنم به اندازهای بترسد که از فقر و درویشی، به بهشت میرسد. وقتی از او میپرسند که فردا چه کسی ایمنتر است، او پاسخ میدهد که کسی که امروز بیشتر میترسد. حسن به یک گروه میگوید که بهتر است امروز با کسانی صحبت کنید که شما را بترسانند تا فردا امنیت پیدا کنید، زیرا این بهتر از آن است که امروز با کسانی صحبت کنید که شما را ایمن میدارند و فردا دچار ترس شوید.
هوش مصنوعی: ابوسلیمان دارانی میگوید که هیچ دلی از ترس خالی نمیشود مگر اینکه ویران گردد. عایشه نقل میکند که از پیامبر (ص) پرسیدم این چه چیزی است که در قرآن گفته میشود و انسانها نگران هستند، آیا منظور زنا و دزدی است؟ پیامبر (ص) فرمودند که نه، بلکه آنها نماز و روزه و صدقه میدهند و میترسند که اعمالشان پذیرفته نشود. محمد بن المنکدر وقتی به گریه میافتاد، اشکهایش را بر صورت میمالید و میگفت که هرکجا اشکی بریزد، هرگز نخواهد سوخت. صدیق نیز میگوید که باید گریان باشید و اگر نمیتوانید، خود را به گریه بیندازید. کعب الاخبار میگوید که دوست دارم برای خدا آنقدر بگریم تا اشکهایم بر صورتم بریزد، حتی بیشتر از اینکه کوهی زر صدقه بدهم. عبدالرحمن عمر نیز میگوید یک قطره اشکی که از ترس خدا بریزد، برای او از هزار دینار صدقه ارزشمندتر است.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.