بدان که توبه بی صبر راست نیاید، بلکه گزاردن هیچ فرضیه و بگذاشتن هیچ معصیت بی صبر راست نیاید و برای این بود که از رسول (ص) پرسیدند که ایمان چیست؟ گفت، «صبر». و گفت اندر خبری دیگر که صبر نیمه ایمان است و به سبب بزرگی و فضل صبر است که حق تعالی قرآن زیارت از هفتاد جای صبر را یاد کرده است و هر درجه ای که نیکوتر است حواله با صبر کرده است تا امامت اندر راه دین حواله با صبر کرد و گفت، «و جعلناهم ائمه یهدون بامرنا لما صبروا» و مزد بی نهایت و بی حساب حواله با صبر کرده است و گفت، «انما یوفی الصابرون اجرهم بغیر حساب» و صابران را وعده داد که وی با ایشان است «ان الله مع الصابرین» و صلوات و رحمت و هدایت هیچ کس را جمع نکرده مگر صابران را و گفت، «اولئک علیهم صلوات من ربهم و رحمه و اولئک هم المهتدون» و از بزرگی فضل صبر است که حق تعالی وی را عزیز کرد و به هر کس نداند الا اندکی به دوستان خویش که رسول(ص) گفت، «ان اقل ما اوتیتم الیقین و عزیمه الصبر» گفت، «اندک ترین چیزی که به شما داده اند یقین است و صبر. و هر که را این هر دو بدادند گو باک مدار اگر روزه بسیار ندارد و اگر بر آنچه هستید امروز با اصحاب صبر کنید و نگردید دوست تر دارم از آن که هر یکی چندان طاعت کنید که جمله شما کرده باشید، ولیکن ترسم که راه دنیا بر شما گشاده شود و پس از من با یکدیگر منکر شوید و اهل آسمان شما را منکر شوند. و هر که صبر کند ثواب تمام یابد. صبر کنید که دنیا بنماند و ثواب حق تعالی بماند، «ما عندکم ینفدوما عندلله باق و لنجزین الذین صبروا اجرهم باحسن ماکانوا یعملون»
این آیت تمام برخواند و رسول(ص) گفت که صبر گنجی است از گنجهای بهشت و گفت، «اگر صبر مردی بودی مردی کریم بودی». و گفت، «خدای تعالی صابران را دوست دارد». و وحی آمد به داوود(ع) که در اخلاق به من اقتدا کن. و از اخلاق من یکی آن است که صبورم. و عیسی(ع) گفت، «نیایی آنچه خواهی تا صبر نکنی بر آنچه خواهی». و رسول(ص) قومی را دید از انصار. گفت، «مومنید؟» گفتند، «آری» گفت، «نشان ایمان چیست؟» گفتند، «اندر نعمت شکر کنیم و اندر محنت صبر کنیم و به قضای خدای تعالی راضی باشیم». گفت، «مومنون و رب الکعبه» و علی(ع) گفت، «صبر از ایمان همچنان است که سر از تن. هر که را سر نیست تن نیست و هر که را صبر نیست ایمان نیست».
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: در این متن به اهمیت صبر در دین و ایمان اشاره شده است. گفته میشود که توبه و انجام فرایض بدون صبر امکانپذیر نیست و صبر در قرآن به عنوان یکی از ویژگیهای ایمانی ذکر شده است. پیامبر (ص) نیز فرمودهاند که صبر نصف ایمان است و پاداشهای فراوانی برای صابران در نظر گرفته شده است. تحکید بر اینکه صبر باید در مواجهه با مشکلات و ناملایمات باشد و آن کس که صبر کند، نزد خداوند مقامی ویژه دارد. همچنین، اشاره شده که صبر همچون سر برای بدن است؛ اگر کسی صبر نداشته باشد، مانند کسی است که ایمان ندارد. به طور کلی، صبر به عنوان یک ویژگی مهم در زندگی مومنان و برقراری ارتباط با خداوند معرفی شده است.
هوش مصنوعی: بدان که توبه بدون صبر معنا ندارد و نه گذاشتن فرضیاتی و نه ترک گناهان بدون صبر، درست نیست. به همین دلیل از پیامبر پرسیدند ایمان چیست و او گفت: «صبر». همچنین در روایت دیگری فرمود که صبر نیمی از ایمان است. به خاطر اهمیت و فضیلت صبر است که خداوند در قرآن، بارها از آن یاد کرده است و هر درجهای که نیکوتر باشد به صبر مربوط است. حتی امامت در دین نیز به صبر ارجاع داده شده است، چنانکه در قرآن آمده: «ما آنان را پیشوایانی قرار دادیم که به فرمان ما راهنمایی میکنند، چون صبر کردند». پاداش صابران بی حد و حساب است و خداوند گفته: «قطعاً پاداش صابران را بدون حساب عطا میکنیم». همچنین خداوند به صابران وعده داده که با آنان است: «خدا با صابران است»، و رحمت و هدایت خود را فقط بر صابران قرار داده است. از مقام و فضیلت صبر این است که خدا آن را در نظر خود عزیز کرده و تنها عده کمی از بندگانش این را درک میکنند. پیامبر نیز فرمود: «کمترین چیزی که به شما دادهاند، یقین و صبر است». هر کس که این دو را داشته باشد، نباید نگران باشد اگر اعمالش کم باشد، زیرا برتری در عدم نفاق و حفظ دوستی در بین شما و پرهیز از اختلاف مهمتر است. هرکس صبر کند، پاداشش کامل است. باید صبر کرد زیرا دنیا ماندنی نیست و پاداش خداوند باقی است: «هرچه در دست شماست فانی است و آنچه نزد خدا باقی است».
هوش مصنوعی: این متن به اهمیت صبر در زندگی انسان اشاره دارد و آن را یکی از ارزشهای بزرگ در دین اسلام میداند. بیان میکند که صبر نه تنها یک فضیلت اخلاقی است بلکه بخشی از ایمان به شمار میرود. پیامبر(ص) و دیگر پیامبران نیز بر پایههای صبر تأکید کردهاند و آن را نشانهای از ایمان و از ویژگیهای انسانهای مؤمن تلقی کردهاند. در حقیقت، صبر در برابر مشکلات و قدردانی در نعمتها، دو رکن اساسی از ایمان به حساب میآید و نشاندهنده رابطه نزدیک انسان با خداوند است.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.