آنگاه قصد مدینه کند که رسول(ص) فرمود، «هرکه پس از وفات من مرا زیارت کند، همچنان بود که در حال حیات» و گفت، «هرکه قصد مدینه کند و غرض وی جز زیارت نبود، حقی ورا ثابت شود نزد خدای تعالی که مرا شفیع وی گرداند.»
و چون در راه مدینه می شود، صلوات بسیار می دهد چون چشم به دیوار مدینه افتد گوید، «اللهم هذا حرم رسولک فاجعله لی وقایه من النار و امانا من العذاب و سوء الحساب» و غسل کند اول، آنگاه در مدینه شود و بوی خوش به کار دارد و جامه پاک و سپید درپوشد و چون در شود به تواضع و توقیر باشد و بگوید، «رب ادخلنی مدخل صدق و اخرجنی مخرج صدق و اجعل لی من لدنک سلطانا نصیرا»پس در مسجد شود و به نزدیک منبر دو رکعت نماز کند، چنان که عمود منبر برابر دوش راست وی بود که موقف رسول (ص) این بوده است پس قصد زیارت کند و روی به دیوار مشهد آرد، پشت با قبله و دست به دیوار فرو آوردن و بوسه دادن سنت نیست، بلکه دور ایستادن به حرمت نزدیکتر بود، پس بگوید، «السلام علیک یا رسول الله السلام علیک یا نبی الله السلام علیک یا حبیب الله السلام علیک یا صفوه الله السلام علیک یا اکرم ولد آدم السلام علیک یا سید المرسلین و خاتم النبیین و رسول رب العالمین السلام علیک و علی اصحابک الطاهرین و ازواجک الطاهرات امهات المومنین جزاک الله عنا افضل ما جزی نبیا عن امته، و صلی علیک کلما ذکرک الذاکرون و غفل عنک الغافلون» و اگر وصیت کرده باشند وی را به سلام رسانیدن بگوید، «السلام علیک من فلان و من فلان» آنگاه چند دو گز بیشتر شود و بر ابوبکر و عمر، رضی الله عنهما، سلام گوید و بگوید، «السلام علیکما یا وزیری رسول الله صلی الله علیه و المعاونین له علی القیام بالدین مادام حیا و القایمین فی امته بعده بامور الدین، تتبعان فی ذلک آثاره، و تعملان بسننه: فجزاکما خیر ماجزی وزرلنبی علی دینه» پس بایستد آنجا و دعا کند چندانکه تواند، پس بیرون آید و به گورستان بقیع شود و زیارت بزرگان صحابه بکند، چون بازخواهد گشت دیگر باره زیارت رسول (ص) بکند و وداع کند.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این متن به نحوه زیارت مدینه و آداب آن اختصاص دارد. در ابتدا، پیامبر (ص) تاکید میکند که زیارت او پس از وفاتش از حالت حیاتش کمتر نیست و به زیارتکنندگان وعده شفاعت داده میشود. مسافر باید با نیت خالص به مدینه برود و در راه، صلوات بفرستد. هنگام ورود به مدینه، دعاهایی برای حفظ و امانت از آتش جهنم میخواند و پس از غسل و پوشیدن لباس پاک، با تواضع و ادب از خداوند خواهان ورود به مسجد میشود. در مسجد، دو رکعت نماز به جا میآورد و سپس به زیارت قبور پیامبر (ص) و صحابه میپردازد. وی باید با ادب و احترام به پیامبر و اصحاب سلام بدهد و دعا کند. در نهایت، به زیارت بزرگان صحابه در گورستان بقیع نیز میرود و پس از آن دوباره به پیامبر (ص) سلام کرده و وداع میکند.
هوش مصنوعی: سپس کسی که قصد سفر به مدینه را داشته باشد، بر اساس سخن رسول الله(ص) باید بداند که اگر بعد از فوت او به زیارتش برود، انگار در زمان حیاتش او را ملاقات کرده است. همچنین، اگر کسی بخواهد به مدینه برود و هدفش تنها زیارت باشد، خداوند حقی برای او برقرار میکند که او را شفیع قرار دهد.
هوش مصنوعی: وقتی به راه مدینه میرسد، بسیار صلوات میفرستد و وقتی به دیوار مدینه مینگرد، میگوید: «خداوندا، این مکان حرم پیامبرت است، پس آن را برای من پناهی از آتش و امنیتی از عذاب و حساب بد قرار ده.» سپس غسل میکند و وارد مدینه میشود و از عطر بهره میبرد و لباس تمیز و سفیدی میپوشد. هنگام ورود با تواضع و احترام رفتار میکند و میگوید: «پروردگارا، مرا با ورود نیکی وارد کن و با خروج نیکی خارج ساز و از جانب خودم_helper__توانی به من عطا فرما.» سپس به مسجد میرود و نزدیک منبر دو رکعت نماز میگذارد، بهچنانطریقی که عمود منبر برابر شانه راستش باشد که مقام رسول (ص) نیز اینگونه بوده است. پس قصد زیارت میکند و رو به دیوار مشهد میایستد، اما به پشت به قبله و دستش را به دیوار میزند و نمیبوسد؛ زیرا ایستادن در دورتر به احترام مناسبتر است. سپس میگوید: «سلام بر تو ای رسول خدا، سلام بر تو ای پیامبر خدا، سلام بر تو ای محبوب خدا، سلام بر تو ای برگزیده خدا، سلام بر تو ای بزرگترین فرزند آدم، سلام بر تو ای سرور رسولان و خاتم پیامبران و رسول پروردگار جهانیان، سلام بر تو و بر طاهرین صحابیت و زنان طاهرت، مادران مؤمنان. خداوند بهترین جزا را به تو عنایت کند که نبوت را به امت خود عطا کردی، و بر تو درود فرستد هر زمان که یاد تو بر زبانها بیاید و غافلین از تو غافل شوند.» اگر کسانی وصیت کرده باشند که سلام برساند، میگوید: «سلام بر تو از طرف فلان و فلان.» سپس یک مقدار جلوتر میرود و بر ابوبکر و عمر رضیاللهعنهما سلام میفرستد و میگوید: «سلام بر شما ای وزیران رسول الله و یاریگران او در دین، تا زمانی که زندهاید و بر امت او در امور دینهایشان شریکید و به آثار ایشان عمل میکنید.» سپس ایستاده و تا آنجا که توان دارد دعا میکند. بعد از آن بیرون میآید و به قبرستان بقیع رفته و بزرگان صحابه را زیارت میکند، و سپس دوباره به زیارت رسول (ص) میرود و وداع میکند.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.