هر مسلمانی که شب عید فطر بیش از قوت خویش و قوت عیال خویش که در روز عید به کار برد چیزی زیادت دارد بیرون سرای و جامه و آنچه لابد بود، بر وی صاغی تمام از آن جنس که می خورده است واجب آید و آن سه من باشد کم سه یک منی و اگر گندم خورده باشد جو نشاید و اگر جو خورده باشد گندم نشاید و اگر از هر جنسی خورده باشد، بهترین بدهد و بدل گندم آرد و غیر آن نشاید به نزدیک شافعی و هرکه نفقه وی بر وی واجب آید، صدقه فطر وی واجب آید، چون پدر و مادر و فرزند و بنده و زکوه بنده مشترک بر هر دو شریک بود و زکوه بنده کافر واجب نبود و اگر زن زکات خویش دهد شاید و اگر شوهر بی دستوری او بدهد روا بود.
این قدر از احکام زکوه لابد دانستنی است تا اگر بیرون از این واقعه ای افتد، بداند که بباید پرسید.
کیفیت به دادن زکوه
باید که پنج چیز نگاه دارد در زکوه دادن،
یکی آن که نیت زکوه فریضه بکند و اگر وکیلی فرا دارد؛ در وقت توکیل نیت کند یا وکیل را دستوری دهد تا به وقت دادن نیت کند و چون ولی زکوه مال طفل دهد نیت کند یا وکیل را دستوری دهد تا به وقت دادن نیت کند و چون ولی زکوه مال طفل دهد نیت کند.
دوم آن که چون سالی تمام شد شتاب کند که تاخیر بی عذری نشاید و زکوه فطر از روز عید نشاید تاخیر کردن و تعجیل آن در رمضان روا بود و پیش از رمضان نشاید و تعجیل زکوه مال در جمله سال شاید، به شرط آن که ستاننده تا آخر سال درویش بماند اگر پیش از سال بمیرد، یا توانگر شود یا مرتد شود، زکوه دیگر باره بباید داد.
سوم آن که زکوه هر جنسی از آن جنس دهد، اگر زر بدل سیم دهد و گندم بدل جو یا مالی دیگر به مقدار قیمت، به مذهب شافعی روا نباشد.
چهارم آن که صدقه جایی دهد که مال آنجا باشد که درویشان چشم در مال او دارند و اگر به شهر دیگری دهد، درست آن است که زکوه از او بیفتد.
پنجم آن که زکوه بر هشت قوم قسمت کند، آن مقدار که بود، چنان که از هر قومی سه تن کم نباشد، جمله بیست و چهار بشود اگر یک درم زکوه بود به مذهب شافعی واجب بود که بدین همه رساند و به هشت قسم برابر بکند آنگاه هر یک قسم میان سه تن قسمت کند یا زیادت چنان که خواهد، اگرچه برابر نبود و در این روزگار سه قوم کمتر باید: غازی و مولفه و عامل زکوه، اما فقیر و مسکن و مکاتب و ابن السبیل و وامدار باید، پس هر کسی را زکوه به پانزده کس کم نباید داد به نزدیک شافعی و مذهب شافعی در این دو مساله دشوار است آن که بدل نشاید و آن که به همه باید رسانید و بیشتر مردمان به مذهب ابوحنیفه می گیرند در این دو مساله و ما امید داریم که بدین ماخوذ نباشند انشاءالله تعالی.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این متن درباره زکات فطر و احکام آن در اسلام است. هر مسلمانی باید در شب عید فطر مقدار معینی از مواد غذایی مانند گندم یا جو را به فقرا بدهد. مقدار واجب سه من است و باید از جنس غذایی باشد که خود مصرف میکند. اگر کسی همسر و فرزند دارد، نفقه آنها نیز بر او واجب است و زکات آنها نیز بر عهدهاش است.
در خصوص دادن زکات، باید به چند نکته توجه کرد: ۱) نیت زکات باید در زمان دادن انجام شود. ۲) زکات باید به موقع داده شود و تأخیر در آن مجاز نیست. ۳) زکات هر جنس باید از خود آن جنس باشد و تبدیل به جنس دیگر جایز نیست. ۴) باید زکات به افرادی داده شود که در همان منطقه زندگی میکنند. ۵) زکات باید به هشت گروه فقیر تقسیم شود.
در نهایت، متن به نظرات مختلف درباره زکات و چالشهای مربوط به آن اشاره میکند و بیان میکند که بسیاری از مردم به مذهب ابوحنیفه در این موارد عمل میکنند.
هوش مصنوعی: هر مسلمانی که در شب عید فطر بیشتر از نیاز خودش و خانوادهاش چیزی دارد، باید زکات فطر را پرداخت کند. این مبلغ باید از جنس غذایی باشد که در روز عید استفاده میکنند. مقدار زکات فطر باید حداقل سه من باشد. اگر کسی گندم میخورد، نمیتواند جو بدهد و بالعکس. اگر از هر دو جنس استفاده کرده باشد، باید بهترین آن را به عنوان زکات فطر بدهد. در مورد نفقه، اگر بر کسی واجب باشد، زکات فطر هم بر او واجب میشود. این مسئولیت شامل پدر و مادر، فرزندان و بندگان میشود. زکات برای بندگان کافر واجب نیست. همسر میتواند زکات خود را بپردازد و اگر شوهر بدون اجازه او زکات را پرداخت کند، اشکالی ندارد.
هوش مصنوعی: باید به اندازه کافی درباره احکام زکات اطلاعات داشته باشید تا اگر با موضوعی غیرقابل پیشبینی مواجه شدید، بدانید که باید سؤال کنید.
هوش مصنوعی: کیفیت به معنای ارائه بهترین و بالاترین سطح ممکن در تمامی جوانب یک محصول یا خدمت است. این مفهوم شامل عناصر مختلفی مانند کارایی، دوام، و رضایت مشتری میشود و هدف آن جلب اعتماد و وفاداری مصرفکنندگان است. ایجاد و حفظ کیفیت بالا نیاز به فرآیندهای منظم و استانداردهای مشخص دارد که بهبود مداوم و توجه به جزئیات را شامل میشود.
هوش مصنوعی: برای دادن زکات، باید به پنج نکته توجه کرد.
هوش مصنوعی: شخص باید نیت کند که زکات را به جا آورد و اگر وکیلی دارد، در زمان انجام این کار باید نیت کند یا به وکیل دستور دهد که در زمان انجام زکات نیت کند. همچنین، اگر ولی (مدیر) زکات مال کودک را بدهد، او نیز باید نیت کند یا به وکیل دستور دهد که در زمان پرداخت نیت کند.
هوش مصنوعی: دوماً، وقتی سال تمام شد، باید سریع اقدام کند زیرا تأخیر بدون دلیل جایز نیست. همچنین، پرداخت زکات فطر تا روز عید تأخیر نپذیرد، اما تعجیل آن در ماه رمضان مجاز است و پیش از ماه رمضان پرداخت آن درست نیست. پرداخت زکات مال در طول سال ممکن است، به شرطی که دریافتکننده تا پایان سال در وضعیت فقر باقی بماند. اگر او پیش از پایان سال بمیرد، ثروتمند شود یا از دین بیرون رود، باید زکات را دوباره پرداخت کند.
هوش مصنوعی: سوم اینکه اگر زکات هر چیزی از همان جنس پرداخت شود، مثلاً اگر طلا به جای نقره یا گندم به جای جو یا کالای دیگری به اندازه همان قیمت داده شود، طبق مذهب شافعی جایز نیست.
هوش مصنوعی: چهارمین نکته این است که باید صدقه را در جایی ارائه داد که آن مال متعلق به آنجا باشد و درویشان چشم به آن مال دارند. اگر صدقه در یک شهر دیگر داده شود، بهتر این است که دیگر زکات از او معاف باشد.
هوش مصنوعی: پنجم اینکه زکات باید به هشت گروه تقسیم شود به نحوی که از هر گروه حداقل سه نفر دریافتکننده وجود داشته باشد و در مجموع تعداد دریافتکنندگان به بیست و چهار نفر برسد. اگر مقدار زکات فقط یک درهم باشد، طبق مذهب شافعی، واجب است که آن را به تمام این افراد برسانند و بین هشت گروه به صورت مساوی تقسیم کنند. سپس میتوانند هر گروه را میان سه نفر تقسیم کنند یا بیشتر و به دلخواه خود توزیع کنند، حتی اگر تقسیم بر اساس مساوات نباشد. در حال حاضر سه گروه کمتر شامل غازی، مولف و عامل زکات هستند، ولی گروههای فقیر، مسکین، مکاتب، ابن السبیل و وامدار باید وجود داشته باشند. بر اساس نظر شافعی، زکات نباید به کمتر از پانزده نفر داده شود. همچنین در این دو مسئله نظر مذهب شافعی پیچیده است، یکی اینکه بدل زکات نباید داده شود و دیگری اینکه زکات باید به همگان رسانده شود. بسیاری از مردم در این دو مسئله به مذهب ابوحنیفه تمایل دارند و ما امیدواریم که از این نظر تبعیت نکنند، انشاءالله.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.