بدان که نماز ستون دین مسلمانی است و بنیاد دین است و پیشرو همه عبادتهاست و هرکه این پنج نماز فریضه به شرط خویش و به وقت به جای آورد عهدی است وی را با حق تعالی که در امان و حمایت آن باشد، چون از کبایر دست بازداشت هر گناه دیگر که به روی رود این نماز کفارت آن باشد.
رسول (ص)گفت، «مثل این پنج نماز همچون مثل آب روشن است که بر در سرای کسی می رود و هر روز پنج بار خویشتن بدان آب بشوید ممکن شود که بر وی هیچ شوخ بماند؟ گفتند، «نه یا رسول الله» گفت، «این پنج نماز گناه را همچنان ببرد که آب شوخ را» و رسول (ص) گفت که، «نماز ستون دین است هر که از نماز دست بداشت، دین خود را ویران کرد» پرسیدند از وی که از کارها چه فاضلتر است؟ گفت، «نماز به وقت خویش به پای داشتن» و گفت، « کلید بهشت نماز است» و گفت، «حق تعالی بر بندگان خود هیچ چیز فریضه نگردانید پس از توحید دوست تر نزدیک وی از نماز و اگر چیزی دوست تر از این داشتی، فرشتگان خود را بدان مشغول گردانیدی و ایشان همه در نماز باشند، گروهی در رکوع، گروهی در سجود، گروهی بر پای، گروهی نشسته» و گفت، «هرکه نماز به عمد بماند کافرگشت، یعنی نزدیک شد بدان که اصل ایمان وی به خلل شود، چنان که گویند: هر که را در بادیه آب ضایع شد هلاک شد، یعنی نزدیک رسید به هلاکت و در خطر افتاد»و گفت، «اول چیزی که شمار کنند روز قیامت، نماز بود: اگر تمام بود و به شرط باشد بپذیرند، و دیگر عملها به تبعیت وی چنان که باشد بپذیرند و اگر ناقص بود بر روی وی باز زنند با همه اعمال دیگرش» و گفت، «هرکه طهارتی نیکو کند و نمازی به وقت خویش بگذارد و رکوع و سجود نیکو به جای آرد، به دل خاشع و متواضع باشد نماز وی می رود تا به عرش سپید و روشن و می گوید خدای تعالی تو را نگاه دارد چنان که تو مرا نگاه داشتی و هر که نماز به وقت کند و طهارت نیکو نکند و رکوع و سجود و خضوع و خشوع تمام به جای نیارد، آن نماز تا به آسمان می رود سیاه و تاریک و می گوید خدای تعالی تو را ضایع کناد چنان که مرا ضایع کردی تا آنگه که حق تعالی خواهد نماز وی چون جامه خلق در هم بپیچند و بر روی وی باز زنند» و نیز گفت رسول (ص) بدترین دزدان آن است که از نماز دزدد.»
کیفیت ظاهر نماز
بدان که ظاهر نماز چون کالبد است و وی را حقیقتی است و سری است که آن روح نماز است و ما نخست ظاهر نماز بگوییم و اول آن است که چون از طهارت تن و جامه بپردازد و عورت بپوشاند، جایی پاک بایستد و روی به قبله آرد و میان دو قدم به مقدار چهار انگشت گشاده دارد و پشت راست دارد و سر در پیش افکند و چشم از جایگاه سجود فراتر نبرد.
و چون راست ایستاد، قل اعوذ برب الناس برخواند و بر اندیشه آن شیطان را از خود دور کند و آنگاه، اگر ممکن است که کسی به وی اقتدا خواهد کرد، بانگ نماز بگوید و اگر نه بر اقامت اقتصار کند و نیت در دل حاضر کند و به دل بگوید که، «ادا کنم فریضه نماز پیشین، مثلا، خدای را عزوجل» و چون معانی این لفظها در دل وی حاضر شد دست بردارد تا به نزدیکی گوش، چنان که سر انگشتان برابر گوش بود و سر ابهام برابر نرمی گوش بود و کف دست برابر کتف بود، و چون بدین جایگاه قرار گرفت بگوید، «الله اکبر» و آنگاه دستها بر زیر سینه نهد و دست راست بر زیر چپ نهاد و انگشت شهادت و میانگین از راست به پشت ساعد چپ فرو گذارد و دیگر انگشتان بر ساعد چپ حلقه کند و دست فرو نگذارد، آنگاه باز سینه برد، بلکه هم در فرو آوردن به سینه برد که درست تر این است و در میان این دست نیفشاند و بیش بیرون نیارد و به جوانب بیرون نبرد.
و در تکبیر مبالغت نکند، چنان که واوی پس از الله پدید آید یا الفی از پس بای اکبر تا چنان شود که گویی اکبار می گوید این همه کارها موسوسان و جاهلان باشد، بل چنان که بیرون نماز این کلمه بگوید بی تکلف و مبالغه، در نماز همچنان گوید.
و چون دست بر هم نهاد بگوید، «الله اکبر کبیرا، والحمدلله کثیرا، و سبحان الله بکره و اصیلا»؛ آنگاه وجهت وجهی برخواند، و پس از آن بگوید «سبحانک اللهم و بحمدک و تبارک اسمک و تعالی جدک و لااله غیرک» تا میان همه مذهبها و همه روایتها جمع کرده باشد پس «اعوذ بالله من الشیطان الرجیم، ان الله هو السمیع العلیم» بگوید و «بسم الله الرحمن الرحیم» بگوید، پس الحمد برخواند و مد و تشدیدها به جای آرد، و در حروف مبالغت نکند چنان که بشولیده شود و فرق میاد ضاد و ظا به جای آرد و اگر نتواند روا باشد و چون فارغ شود آمین بگوید نه پیوسته به آخر سورت، اندک مایه گسسته؛ آنگاه سوره دیگر برخواند یا آنچه خواهد از قرآن.
و دو رکعت پیشین از نماز بامدادین و نماز شام و نماز خفتن به آواز بلند کند، مگر که مأموم بود .
رکوع
پس تکبیر رکوع کند، چنان که به آخر سوره پیوسته نباشد و دست بردارد و در این تکبیر چنان که در ابتدا و تکبیر می کند تا آنگه که به حد رکوع رسد و کف هر دو دست بر زانو نهد و انگشت در راستی قبله فرو گذارد از هم گشاده و زانو بدو درنیاورد، بلکه راست دارد و پشت و سر راست می دارد چون تخته و چنان که صورت وی چون لا می شود و دو بازو از دو پهلو دور دارد و بازو به پهلو باز ننهد چون چنین بایستاد، سه بار بگوید، «سبحان الله ربی العظیم و بحمده».
و اگر امام نباشد هفت بار یا ده بار بگوید نیکوتر باشد، آنگاه از رکوع برآید و راست بایستد و دست بردارد و بگوید، «سمع الله لمن حمده» و آرام گیرد و بر پای و بگوید، «ربنالک الحمد ملا السموات و ملاالارض و ملاما شنن من شئی بعد».
و در رکعت دوم فریضه نماز بامداد قنوت برخواند.
سجود
پس تکبیر کند و به سجود شود، چنان که آنچه بر زمین نزدیک تر است بیشتر به زمین نهد، اول زانو، آنگاه دست و آنگاه پیشانی و بینی و دو دست در برابر گوش بر زمین نهد، انگشتها بازنهاده و دو ساعد بر زمین بگستراند و میان بازو و پهلو ومیان شکم و ران گشاده دارد، پس سه بار، «سبحان ربی الاعلی و بحمده» بگوید و اگر امام نباشد زیادت کند اولیتر، پس تکبیر کند و از سجود برآید و بر پای چپ نشیند و دو دست بر دو ران نهد و بگوید، «رب اغفرلی و ارحمنی و ارزقنی و اهدنی و اجرنی و عفنی واعف عنی» و آنگاه دیگر سجود هم چنین بکند، پس از سجود باز نشیند، نشستی سبک و تکبیر کند، آنگاه بر پای خیزد و دیگر رکعت چون اول گزارد و اعوذ پیش از الحمد بگوید.
تشهد
پس چون از سجود دوم رکعت فارغ شد به تشهد بنشیند و بر پای چپ نشیند همچنان که در میان سجود و دو دست همچنان بر ران نهد، لیکن اینجا انگشتهای دست راست گرد کند، الا انگشت شهادت که فرو گذارد و به وقت شهادت اشارت کند که گوید «الاالله»، نه آنجا که گوید، «لااله» و ابهام نیز اگر فرو گذارد روا بود در تشهد دوم همچنین کند، لیکن هر دو پای از زیر بیرون آورد و به جانب راست و سرون چپ بر زمین نهد و در تشهد اول چون اللهم صل علی محمد و ال محمد گفت، برپای خیزد و چون تشهد دوم تمام بخواند تا آخر دعای معروف بگوید السلام علیکم و رحمه الله
و روی از جانب راست کند چنان که کسی که در فقای وی بود یک نیمه روی وی بیند و آنگاه از جانب چپ دیگر سلام بگوید و بدین هر دو سلام نیت بیرون آمدن بکند از نماز و نیت سلام بر حاضران و فریشتگان.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: نماز، ستون دین اسلام و اساس عبادتهاست و انجام صحیح آن به شرط و در زمان مشخص، موجب حمایت خداوند میشود. هر پنج نماز واجب گناهان را پاک میکند و نماز به وقت، مهمترین عمل است. اگر کسی عمداً نماز را ترک کند، به خطر کفر میافتد. در روز قیامت، نخستین چیزی که مورد محاسبه قرار میگیرد، نماز است. نماز از طهارت، نیت، حرکات مخصوص و سجدهها تشکیل شده و باید با توجه و خضوع انجام شود. نمازی که به درستی انجام شود، به آسمان میرود و مورد توجه خداوند قرار میگیرد، در حالی که نماز ناقص به آسمان نمیرسد.
نماز دارای شرایط ظاهری و باطنی است. شخص باید پاک باشد و به قبله روی آورد. در حرکات نماز، مثل قیام، رکوع و سجود، باید توجه کافی داشت و اذکار را به درستی و به آرامی خواند. همچنین، در تشهد، اشاره به شهادت باید صورت گیرد. سلام در پایان نماز نیز نشاندهنده خروج از نماز است.
هوش مصنوعی: نماز برای مسلمانان اساس دین محسوب میشود و پایه و اساس تمامی عبادتها است. هر کسی که پنج نماز واجب را به درستی و در وقت مشخص انجام دهد، به نوعی با خداوند عهدی بسته و تحت حفاظت و حمایت او قرار میگیرد. همچنین، اگر شخصی از گناهان بزرگ پرهیز کند، این نماز میتواند گناهان دیگر او را مورد آمرزش قرار دهد.
هوش مصنوعی: پیامبر (ص) فرمودند که نمازهای پنجگانه مانند آب زلالی هستند که هر روز پنج بار به در خانه کسی میروند. اگر فردی خود را با این آب بشوید، هیچ آلودگی بر او باقی نخواهد ماند. بنابراین این نمازها گناهان را از بین میبرند. ایشان همچنین گفتند که نماز ستون دین است و هر کسی که نماز را ترک کند، دین خود را خراب کرده است. وقتی از ایشان پرسیدند که چه عملی از همه برتر است، پاسخ دادند که نماز در وقت خود. همچنین فرمودند که کلید بهشت نماز است و خداوند هیچ فریضهای پس از توحید، محبوبتر از نماز قرار نداده است. ایشان خاطرنشان کردند که اگر کسی عمدی نماز را ترک کند، به کفر نزدیک میشود، چنانکه اگر کسی در بیابان آب خود را از دست دهد، به هلاکت نزدیک شده است. در روز قیامت نخستین چیزی که مورد محاسبه قرار میگیرد نماز است، اگر کامل و با شرایط باشد پذیرفته میشود و سایر اعمال به تبع آن مقبول خواهند بود. نمازی که با طهارت خوب و خشوع به موقع انجام شود، به عرش میرسد و خداوند به او میگوید که تو مرا حفظ کردی. اما اگر کسی نمازی را بیمناسبت ادا کند، آن نماز تا آسمان میرود و به رنگ سیاه درمیآید و خداوند میگوید که تو را ضایع کند. در نهایت، ایشان فرمودند که بدترین دزد کسی است که از نماز میدزدد.
هوش مصنوعی: کیفیت ظاهری نماز به ویژگیها و جنبههای ظاهری آن اشاره دارد که میتواند شامل نحوهی ایستادن، حرکات بدن، لباس و همچنین توجه فرد به محیط و روحیهی خود در حین نماز باشد. این جنبهها نقش مهمی در بهبود تجربهی نمازگزار و ایجاد فضایی معنوی و متعهد دارد. ظاهر نماز میتواند به تأثیرگذاری بهتر روحیه و تمرکز در عبادت کمک کند.
هوش مصنوعی: نماز دارای ظاهری است مثل یک جسم و همچنین دارای حقیقت و روحی است که آن را زنده نگه میدارد. در ابتدا باید درباره ظاهر نماز صحبت کنیم. ابتدا فرد باید از نظر جسمی و پوشش پاک باشد و عورت خود را بپوشاند. سپس باید در محلی پاک بایستد و رو به قبله کند. برای ایستادن، باید پاها را به اندازه چهار انگشت باز کند، پشت خود را راست نگه دارد، سرش را کمی به جلو بیاورد و نگاهش را به جایگاه سجود پایینتر از سطح صورت خود نگه دارد.
هوش مصنوعی: وقتی او به حالت ایستاده در میآید، باید آیه «قل اعوذ برب الناس» را بخواند و تفکرات شیطانی را از خود دور کند. سپس اگر کسی میتواند به او اقتدا کند، باید صدای اذان را بگوید و اگر نه، فقط به اقامه نماز بسنده کند. در دل نیت کرده و میگوید که میخواهد فریضه نماز پیشین را برای خداوند به جا آورد. زمانی که معانی این کلمات در دلش حاضر شد، دستش را به نزدیک گوشش ببرد به طوری که سر انگشتان او برابر گوش و سرانگشت او برابر با نرمی گوش قرار گیرد و کف دستش برابر کتفش باشد. سپس در این حالت بگوید «الله اکبر»، و بعد دستها را زیر سینه قرار دهد؛ دست راست را زیر دست چپ بگذارد و انگشت اشاره و انگشت میانی را از سمت راست روی ساعد چپ بگذارد و دیگر انگشتان را دور ساعد چپ حلقه کند و اجازه ندهد که دستها بیفتند. بعد از آن، سینه را کمی جلو برد اما در هنگام پایین آوردن دستها، بهتر است که سینه بیرون نیاید و در میان این دستها نیفشاند و آنها را بیشتر بیرون نیاورد.
هوش مصنوعی: در گفتن تکبیر زیادهروی نکند، به طوری که واو بعد از «الله» یا الفی بعد از «بای اکبر» بیفتد، به گونهای که انگار کلمه «اکبار» را ادا میکند. این کارها از جانب وسوسهگران و ناآگاهان است. بلکه باید این کلمه را بیرون از نماز ساده و بدون تکلّف بگوید و در نماز نیز به همین ترتیب عمل کند.
هوش مصنوعی: هنگامی که دستها را به هم میفشارد، باید بگوید: «الله اکبر بزرگ، و حمد مخصوص خداست بسیار، و سبحان الله در صبح و شام». سپس رو به قبله میکند و پس از آن میگوید: «پاکی و ستایش برای تو اي خداوند، و نام تو مبارک است و عظمت تو بالاست و غیر از تو خدایی نیست». به این طریق تمام مذاهب و روایتها را در نظر میگیرد و پس از آن «به خداوند از شیطان رانده شده پناه میبرم، بیتردید خداوند شنوا و داناست» را میگوید و «بسم خداوند رحمان و رحیم» را هم میخواند. سپس حمد را میگوید و باید به طور صحیح الفاظ و تاکیدها را بیان کند، به گونهای که در تلفظ حروف به اشتباه نیفتد و نباید الفرق بین ضاد و ظا را به اشتباه بگوید. اگر نتواند، اشکالی ندارد و در پایان باید «آمین» بگوید، نه اینکه این کلمه را پیوسته و به صورت مکرر در آخر سوره بگوید، بلکه به اندازه کمی بین آنها فاصله بیندازد. سپس میتواند سوره دیگری بخواند یا آنچه را میخواهد از قرآن.
هوش مصنوعی: دو رکعت اول از نماز صبح، نماز مغرب و نماز عشاء را باید به صورت بلند خواند، مگر اینکه فرد پیش هر نماز به دنبال پیروی از امام جماعت باشد.
هوش مصنوعی: رکوع به حالتی از عبادت در نماز اشاره دارد که در آن فرد زانو زده و پیشانی را بر زمین میگذارد. این حرکت نماد خضوع و اطاعت در برابر خداوند است و معمولاً در طول نماز بعد از قیام (ایستادن) انجام میشود. در این حالت، شخص دستان خود را روی زانوها قرار میدهد و سرش را پایین میآورد، بنابراین بدن به شکل یک قوس قرار میگیرد. رکوع یکی از ارکان نماز به شمار میرود و تأکید بر تواضع و پیروی از قوانین دینی دارد.
هوش مصنوعی: پس در هنگام رکوع تکبیر بگوید، به گونهای که به پایان سوره نپیوسته باشد و دستش را از بالا ببرد. این تکبیر باید همانند ابتدای نماز باشد تا به اندازهای که به رکوع برسد. سپس کف دستانش را روی زانو بگذارد و انگشتانش را به سمت قبله باز کند، بدون اینکه زانوها را به هم بچسباند؛ بلکه باید راست بایستد و پشت و سرش را هم در حالت راست نگه دارد. بهگونهای باید بایستد که شبیه تخته به نظر برسد و بازوهایش را از بدن دور نگه دارد و آنها را به پهلو نچسباند. وقتی به این حالت ایستاد، سه بار باید بگوید: «سبحان الله ربی العظیم و بحمده»
هوش مصنوعی: اگر امام در نماز نباشد، بهتر است هفت یا ده بار بگوید و سپس از رکوع بلند شده و به حالت ایستاده راست بیاید. پس از آن دستها را پایین بیاورد و بگوید: «خداوند صدای کسی را که او را میستاید، میشنود» و آرام بایستد و بگوید: «پروردگارا، شکر تو را میگوییم، همانطور که آسمانها و زمین را پر کردهای و هر چه بعد از آن وجود دارد.»
هوش مصنوعی: در رکعت دوم نماز صبح، قنوت خوانده شد.
هوش مصنوعی: سجود به معنای قرار دادن پيشانی و سایر اعضای بدن بر زمین در حالت عبادت است. این عمل به عنوان یکی از اجزای کلیدی در نماز و سایر اعمال عبادی شناخته میشود و نشانهای از فروتنی و تسلیم در برابر اراده خداوند است. سجود نمادی از ارتباط نزدیک بین انسان و پروردگار و ابراز خضوع در برابر او به شمار میآید.
هوش مصنوعی: در نماز، فرد ابتدا تکبیر میگوید و به سجده میرود. در سجده، اعضای بدن را به ترتیب بر زمین میگذارد: ابتدا زانوها، سپس دستها و در نهایت پیشانی و بینی. دو دست باید در کنار گوشها بر زمین قرار گیرد و انگشتها باز باشند. همچنین باید فاصلهای بین بازوها و بدن وجود داشته باشد. در این حالت، مرد باید سه بار بگوید: «پاک و برتر است پروردگارم». اگر امام در کنار نیست، میتواند بیشتر از این ذکر کند. بعد از این سجده، دوباره تکبیر میگوید و از سجده برمیخیزد و بر پای چپ مینشیند. در این حالت، دو دست را روی رانها میگذارد و دعا میکند: «پروردگارا، مرا ببخش و رحم کن و روزیم را بده و هدایت فرما و مرا پناه ده و عافیت عطا کن و از من عفو فرما». سپس سجده دیگری نیز انجام میدهد و بعد از سجده، به حالت نشستهای سبک میرود و تکبیر میزند، سپس بر پا میخیزد و رکعت بعدی را مانند رکعت اول میخواند و قبل از سوره حمد، «اعوذ» میگوید.
هوش مصنوعی: بعد از اینکه از سجده دوم رکعت فارغ شد، باید به تشهد بنشیند و روی پای چپ خود بنشیند. همانطور که در سجود اول دو دست خود را روی رانهایش میگذارد، در اینجا انگشتهای دست راست را گرد کند، به جز انگشت شصت که آن را پایین نگه دارد و هنگام گفتن شهادت، اشاره کند و بگوید «الا الله». همچنین اگر در اینجا ابهاماتی را فروگذارد، ایرادی ندارد. در تشهد دوم باید هر دو پا را از زیر خود بیرون بیاورد و آنها را به سمت راست و چپ بر روی زمین قرار دهد. در تشهد اول، وقتی «اللهم صل علی محمد و آل محمد» را گفت، باید بایستد و بعد از اینکه تشهد دوم را تمام کرد، تا انتهای دعای معروف بگوید «السلام علیکم و رحمه الله».
هوش مصنوعی: شخص در حین نماز، ابتدا به سمت راست میچرخد تا نیمی از صورتش دیده شود و سپس به سمت چپ میچرخد و سلام میکند. در هر دو بار سلام، نیت خروج از نماز و سلام کردن به حاضرین و فرشتگان را دارد.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.