آنکس که جوینی و گلیمیش بدستست
گرزیند و فزون میطلبد آز پرستست
بیشی مطلب زانکه درستست یقینم
کان خامه که این نقش نگارید شکستست
در وجه معاش تو براتی که نوشتند
تغییر نیابد که ز دیوان الستست
باید بقضا داد رضا اهل خرد را
کان دست بلندست که مالنده پستست
ایدل سپر حزم کنون سود ندارد
دیریست که از شست قضا تیر بجستست
چون زاغ کمان گوشه نشین باش بدشتی
سیمرغ بدین حیله زهر دام برستست
ماهی که ز دریا ننهد روی بساحل
هرگز نشنیدم که در افتاده بشستست
قواده لقب هدهد از آمد و شد خود یافت
عنقا شه مرغان ز چه از بهر نشستست
کنجی و کتابی و جوینی و گلیمی
هست ابن یمین را خوش اگر پیش تو زشتست
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: در این شعر، شاعر به نکاتی درباره تقدیر و سرنوشت اشاره میکند. او میگوید کسی که به علم و خرد دست یافته، هرگز نمیتواند از سرنوشت خود فرار کند و تغییر در مقدراتش ممکن نیست. شاعر همچنین بر لزوم تسلیم به قضا و قدر تأکید دارد و به این نکته میپردازد که هر موجودی در جایگاه خود قرار دارد و باید به سرنوشت خود راضی باشد. او به مثالهایی از طبیعت اشاره میکند تا نشان دهد که هر کس باید با واقعیتهایی که در زندگیاش وجود دارد، کنار بیاید و به تلاشی بیهوده نپردازد. در نهایت، شاعر به جایگاه و ارزش افراد و آثار آنها در مقایسه با یکدیگر اشاره میکند، و ویژگیهای خاص هر فرد را میستاید.
هوش مصنوعی: کسی که به دنبال جمعآوری و انباشتن wealth است، حتی اگر چیزی به دست آورد، باز هم سیر نمیشود و همچنان تمایل به بیشتر دارد، نشان از عطش و حرص او دارد.
هوش مصنوعی: موضوع مهمتر از این است که مطمئناً میدانم آن قلمی که این تصاویر را خلق کرده، شکسته است.
هوش مصنوعی: در مورد زندگی و معیشت تو نامهای نوشته شده که تغییر نخواهد کرد، چون از دیوان الهی است.
هوش مصنوعی: باید به تقدیر و سرنوشت رضایت داد به اهل دانش و خرد، زیرا آن دست بلند و توانایی که چیزهای بزرگ را در دست دارد، در حقیقت در حیطهی پایینتری از مسئولیت و مال قرار دارد.
هوش مصنوعی: ای دل، دیگر محافظت کردن از خود فایدهای ندارد، زیرا مدتی است که تقدیر تیرش را از کمان رها کرده و به سمت ما آمده است.
هوش مصنوعی: اگر مانند زاغی در گوشهای بنشینی و فقط به تماشای دیگران بپردازی، هرگز به مقام سیمرغ نخواهی رسید. این گونه، به دلیل ترس و همین حالت انزوا، ممکن است به دامها و خطرات زندگی گرفتار شوی.
هوش مصنوعی: ماهی که هرگز از دریا به ساحل نمیآید، هیچ وقت نشنیدم که در آب خود را بشوید.
هوش مصنوعی: هدهد به خاطر رفت و آمدهایش لقب قواده (راهنما) را بدست آورده و عنقا، پادشاه پرندگان، از آن میپرسد که برای چه نشسته است.
هوش مصنوعی: ابن یمین به برخی از ویژگیهای خود اشاره میکند؛ او خود را فردی کتابخوان و اهل مطالعه میداند که در کنج نشسته و به علم و ادب میپردازد. همچنین به اشاره به پیوندهای فرهنگی و تاریخی از جمله جوینی و گلیمی، بر آن است که اگرچه ممکن است در نظر دیگران ویژگیهایش ناپسند به نظر برسد، اما برای او این هویت و پیشینه ارزشمند است.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.