بخش ۸۷ - و من الطبقة الثانیة محمد بن حسن جوهری
شیخ الاسلام گفت: که کنیت محمدحسن جوهری بوبکر است از اهل بغداد، شاگرد ذوالنون مصری٭ مردی بزرگ. شیخ بوبکر واسطی٭ با جلالت خود، از وی حکایت کند. بوبکر واسطی گوید امام توحید: که محمدحسن جوهری گفت: که مردی ذوالنون مصری را گفت: که مرا دعایی کم. گفت: ای جوانمرد! ترا کاری در سبق پیش شده است بسیار دعاهاء ناکرده کی ترا مستجاب، وار جز ازان، غرق شده را در آب بانگ چه سود؟ جز از غرق و زیادت آب در گلو،
شیخ الاسلام گفت: که نمیری را گفتند: که مرا دعائی کن، آنچه ترا رفت در سبق ترا به از معارضهٔ وقت. پیری گفته: ارنه آنید کی او گفته کی از من خواه، میگوید: ادعونی استجب لکم و ما خلقت الجن و الانس الا لیعبدور، ای لیدعونی. من هرگز دعا نکنم، لکن گفت و فرمود کی میخواه میخواهم.
شیخ الاسلام گفت: کی دعاء صوفیان را نه مذهب است، که ایشان بحکم سبق مینگرند، که همه چیز بحکم ببوده، با حفص بغاوردان پاس از شب برنیل خفته میگفت: کاری که بدهاش نابده، چون کنما و آنچ نبدهاش بد، چون کنما، چون کنما، چون کنما؟
همه خلق برانند کی چه خواهد بود، و حکیم درانست کی چه بوده
شیخ الاسلام گفت: که نه آنید کی دعا نباید کرد، و ورد نباید خواند، که من هر شبان روزی ورد خود میبخوانم، دعوات بسیار و آن دویست فصل دعاست، لکن هیچ چیز نمیخواهم، آن ذکر زوان را ایذ فرمانرا، و همت جز ازان.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: شیخ الاسلام به ذکر محمدحسن جوهری، معروف به بوبکر، از اهل بغداد و شاگرد ذوالنون مصری پرداخته است. بوبکر واسطی به نقل از ذوالنون میگوید که او در دعا به جوانمردی اشاره میکند و در مورد دعاهای مستجاب و وضعیت غرق شدن در آب صحبت میکند. سپس شیخ الاسلام بیان میکند که دعا باید به درستی انجام شود و از سنت پیامبر نیز یاد میکند که "ادعونی استجب لکم" را در این زمینه نقل میکند. او تأکید میکند که دعا باید با نیت خالص و بدون توجه به معارضات دنیوی انجام شود و در عین حال از اهمیت و ضرورت دعا و ذکر در زندگی روزمره سخن میگوید. شیخ الاسلام در نهایت به این نکته اشاره میکند که هر روز دعا و ذکر میکند ولی از خداوند هیچ چیز خاصی نمیخواهد و به رضایت او اهمیت میدهد.
هوش مصنوعی: شیخ الاسلام بیان کرد که محمدحسن جوهری، معروف به بوبکر، از اهالی بغداد و شاگرد مرد بزرگ ذوالنون مصری است. شیخ بوبکر واسطی با مقام والای خود، داستانی از او نقل میکند. بوبکر واسطی میگوید امام توحید به محمدحسن جوهری گفت که مردی به ذوالنون مصری گفت: "برای من دعایی کن." ذوالنون در پاسخ گفت: "ای جوانمرد! تو در کار خود مشکلات زیادی داری که دعاهای اندک نمیتواند به تو فایدهای برساند. مانند کسی که در آب غرق شده است، چه فایدهای دارد؟ فقط غرق شدن و آب بیشتری در گلوی او رفته است."
هوش مصنوعی: شیخ الاسلام بیان کرد که شخصی به نام نمیری از او خواسته بود که برایش دعا کند. او گفت که دعای او بهتر است از اینکه در مقابل وقت همتا شود. یک پیرمرد نیز گفته بود: اگر نمیتوانی دعا کنی، بگذار کسی به تو بگوید که دعا کند. او به آیهای از قرآن اشاره کرده است که میگوید: «مرا بخوانید تا شما را پاسخ دهم» و نیز اینکه خداوند انسانها و جن را فقط برای عبادت خلق کرده است. در نهایت، او تأکید کرده که هرگز دعا نخواهد کرد، اما پیامی را که دیگران در مورد دعا میخواهند، خواهد پذیرفت.
هوش مصنوعی: شیخ الاسلام گفت: دعا کردن صوفیان به هیچ وجه یک مذهب نیست، زیرا آنها به سبب گذشته نگاه میکنند و اعتقاد دارند که همه چیز بر اساس سرنوشت از پیش تعیین شده است. بر اساس این نگرش، میتوان گفت که کاری که به آنها داده نشده است، مانند این است که چطور میتوانند آن را انجام دهند، و همچنین آنچه که به آنها داده نشده است، چگونه میتواند به آنها تعلق گیرد؟
هوش مصنوعی: همه مردم نگران هستند که آینده چه خواهد شد، اما عاقل کسی است که میداند گذشته چه بوده است.
هوش مصنوعی: شیخ الاسلام بیان کرد که نباید گفت دعا کردن یا خواندن ذکر ضروری نیست. او هر روز و شب دعاهای زیادی را میخواند، که شامل دویست فصل دعاست، اما چیزی را از خدا نمیخواهد و تمرکز او تنها بر یاد خداست و هیچ همتی جز این ندارد.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.