بخش ۶۱ - و من طبقة الثانیة ایضاً الحسن بن علی المسوحی
کنیت او ابوعلی است،گویند از استادان جنید و بوحمزه٭ است اما از اقران ایشانست و از متقدمان مشایخ است شاگرد سری سقطی و بشر حافی٭ جنید گوید: که حسن مسوحی راچیزی گفتم در انس گفتم: ما الانس؟ قال: لومات من تحت السماء ما استوحشت. گفتم انس چیست؟ گفت: ار خلق بیک بار بمیرند، مرا ملامت نیاید، و وحشت نگیرد
سخن محمد نفیسه با محمد عبداللّه گازر را، که ویرا هفتهٔ فراموش کرده بود جاء تنها عذر خواست که ترا فراموش کردم گفت: رنجه مشو! که اللّه تعالی وحشت تنهائی از دوستان خود برداشت.
للسمنون٭: علیک یا نفس بالتخلی، فالعیش فی الانس والفقر والتسی. قال ممشاد٭ حقیقة الانس الاستیحاش من نفسه بذکره.
قال الشبلی٭ الانس الانفراد بعد و جدا لذکر. و قال الخراز٭ هو انفراد القلب بالمحبوب. و قال الجنید٭ سرور القلب بحلاوة الخطاب. و قال رویم٭ ان تستوحش من غیر للّه، حتی تستوحش من نفسک. قال الخراز٭ محادثة الارواح مع المحبوب فی مجالس القرب. سئل الانطاکی٭ عن الانس فقال. ان تستوحش الدنیا و اهلها، الا من اهل ولایته الانس باهل ولایته» هو الاستیناس باللّه.
و بوحمزه گوید. استاذنا حسن المسوحی مات بعد الثلثمائه
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: کنیت ابوعلی به حسن مسوحی نسبت داده شده است. او از شاگردان جنید و بوحمزه به شمار میآید و در زمره مشایخ قدیم نیز قرار دارد. جنید از او نقل قولهایی دارد که درباره «انس» سخن میگوید. او میگوید که اگر همه مخلوقات زیر آسمان بمیرند، او را ملامت نخواهد کرد و وحشتی احساس نمیکند.
در ادامه، تبادل سخنی بین محمد نفیسه و محمد عبدالله گازر بیان میشود که در آن محمد عبدالله فراموشی خود را عذرخواهی میکند و محمد نفیسه میگوید که خداوند وحشت تنهایی را از دوستانش برمیدارد.
سخنان دیگری از مشایخ در مورد «انس» و اهمیت آن در ارتباط با خداوند و دلایل بینیازی از دنیا و مخلوقات بیان شده است. برخی از مشایخ تعاریف مختلفی از «انس» دارند که شامل یاد خدا و خوشحالی دل از گفتگوی با معشوق میشود.
در نهایت، به مرگ حسن مسوحی که بعد از سال سیصد و سی و هفت اتفاق افتاده اشاره میشود.
هوش مصنوعی: کنیت او ابوعلی است و گفته میشود که از استادان جنید و بوحمزه بوده، اما همزمان با آنها و از پیشگامان بزرگان است. او شاگرد سری سقطی و بشر حافی نیز بوده است. جنید میگوید: حسن مسوحی را در مورد انس چیزی گفتم و از او پرسیدم که انس چیست؟ او پاسخ داد: اگر همه خلایق یکباره بمیرند، من احساس ملامت نخواهم کرد و وحشتی نیز نخواهم داشت.
هوش مصنوعی: محمد نفیسه به محمد عبدالله گازر گفت که هفتهٔ گذشته او را فراموش کرده بود و از او عذرخواهی کرد. محمد عبدالله پاسخ داد: نگران نباش! خداوند ترس تنهایی را از دوستان خود دور کرده است.
هوش مصنوعی: ای دل: بر تو سلام باد، پس باید از خود رهایی یابی، چرا که زندگی در آسایش و بینیازی و آرامش است. گفت: حقیقت انس این است که از خود احساس بیگانگی کنی و به یاد او باشی.
هوش مصنوعی: شبلی میگوید: "انس یعنی جدا شدن و خلوت کردن با ذکر خدا." خراز میگوید: "انس یعنی دل را به محبوب تسلیم کردن." جنید میگوید: "انس یعنی شادی دل به خاطر لطافت کلام محبوب." روییم میگوید: "انس یعنی احساس تنهایی از غیر خدا، حتی از خود." خراز همچنین میگوید: "انس یعنی گفتگو بین ارواح و محبوب در مجالس نزدیک." از انطاکی پرسیدند درباره انس، او گفت: "انس یعنی دور شدن از دنیا و اهلش، جز بر اهل ولایت، که انس با آنها به معنای انس با خداست."
هوش مصنوعی: بوحمزه میگوید: استاذ ما حسن المسوحي بعد از سیصد سال زندگی درگذشت.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.