کنیه ابوالحسین، استاذ جنید و آن بغدادیان از اقران حارث محاسبی و بشر حافی٭ شاگرد معروف کرخی ٭ بود و گویند خال جنید ٭ بود و گویند اول کسی است، کی در بغداد سخن گفت: بزبان توحید و حقائق احوال .ووی امام بغدادیان بود شیخ ایشان در وقت خویش، سید وقت بود و ایشان که از طبقهٔ ثانیاند بیشتری بوی نسبت کنند از مشایخ، بامداد روز سه شنبه برفته سیوم ماه رمضان سنه ثلث و خمسین و مائتین و پس نماز دیگر دفن کردند.
قال جنید: ما رأیت اعبد من السری اتت علیه سبعین سنة ماری مضطجعاً الا فی علة الموت. شیخ الاسلام گفت کی سری سقطی گفت: که معرف از بالا فرو آید چون مرغی پرواز کنان، تا دلی بیند که درو شرم بود و حرمت، آنجا فرود آید.
شیخ الاسلام گفت: که حرمت و هیبت و تعظیم با بستاخی و ولایت همراه است، و قال رسول اللّه : ان کلام النبوة الاولی، اذا لم تستحی فاصنع بما شئت، الخبر
و قال: الحیا من الایمان و انشد رجل من خزاعه:
اذا لم تخش عاقبة اللیا لی
و لم تستحیی فاصنع ما تشا
فلا و اللّه ما فی العیش خیر
و لا الدنیا اذا ذهب الحیا
و یعیش المرعما استخیی بخیر
و یبقی العود ما بقی اللحا
شیخ الاسلام گفت:که بوعبداللّه با کو گفت، بو طبیب فرخان گفت، کی جنید گفت، که سری گفت: بدایة المعرفة تجرید النفس للتقرید الحق و هم وی گفت: من تزین للناس بما لیس فیه، سقط عن عین اللّه عز و جل،
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: ابوالحسین، استادی از بغداد و شاگرد جنید، در میان بزرگان دین مانند حارث محاسبی و بشر حافی قرار دارد. او نخستین کسی بود که در بغداد درباره توحید و حقایق صحبت کرد و به عنوان امام بغدادیان شناخته میشد. او در سیام ماه رمضان سال 353 هجری قمری درگذشت و پس از نماز دفن شد.
جنید درباره او گفت که سَری سقطی، مردی بسیار عبادتگزار بود که هفتاد سال از عمرش را در حال عبادت سپری کرد. همچنین وی به قدرت شناخت حقایق اعتقاد داشت و بر این باور بود که احترام و حرمت باید در کنار ولایت وجود داشته باشد. او نقل کرد که رسول الله فرمودند اگر شرم نکنید، هر کاری که بخواهید انجام دهید. از نظر وی، حیا جزو ایمان است و زندگی بدون حیا ارزشی ندارد.
سری نیز معتقد بود که شناخت حقایق نیازمند خالص کردن نفس از کثافات است و کسی که خود را برای مردم با چیزهایی که درونش نیست زینت دهد، از چشم خداوند دور است.
هوش مصنوعی: ابوالحسین، استاد جنید و یکی از شخصیتهای مشهور بغداد بود که همعصر حارث محاسبی و بشر حافی به شمار میرفت و شاگرد معروف کرخی نیز بود. گفته میشود که او خال جنید بود و اولین کسی بود که در بغداد درباره توحید و حقایق احوال سخن گفت. او امام و رهبر اهل بغداد بود و در زمان خود مورد احترام و اعتبار ویژهای قرار داشت. کسانی که در طبقه دوم قرار داشتند، بیشتر به او نسبت میدهند و از او به عنوان یکی از مشایخ و بزرگان یاد میکنند. او در روز سهشنبه، سیام ماه رمضان سال ۲۵۳ هجری قمری پس از نماز دفن شد.
هوش مصنوعی: جنید گفت: کسی را عبادتی بیشتر از سری نمیدیدم که در هفتاد سال زندگیاش به جز در حالت بیماری موت، دراز نکشیده باشد. شیخ الاسلام بیان کرد که سری سقطی گفت: معرفت از آسمان فرود میآید همچون پرندهای که پرواز میکند، تا دلی را ببیند که در آن شرم و حرمت وجود دارد، و در آنجا فرود میآید.
هوش مصنوعی: شیخ الاسلام بیان کرد که حرمت، هیبت و تعظیم همراه با سلطنت و اختیار است. همچنین، رسول خدا فرمودند: «سخن نبوت اولی این است که اگر شرم نداری، هر کاری که میخواهی انجام بده.»
هوش مصنوعی: او گفت: حیا بخشی از ایمان است و مردی از خزاعه شعر زیر را خواند:
هوش مصنوعی: اگر از پیامدهای کارهای خود نمیترسی و حیا نمیکنی، هر کاری که میخواهی انجام بده.
هوش مصنوعی: به خدا قسم، نه در زندگی چیزی خوب است و نه دنیا وقتی حیات از آن رخت بندد.
هوش مصنوعی: این بیت به این معناست که کسی که در زندگی خود از خوبى و نیکى بهرهمند است، به نوعی از آن لذت میبرد و ادامه حیاتش به شیوهای مثبت خواهد بود. میتوان گفت، آنچه در زندگی وجود دارد، تا زمانی که چیز خوب و مفیدی باقی بماند، اثرش ادامه خواهد داشت.
هوش مصنوعی: شیخ الاسلام بیان کرد که بوعبدالله از کو پرسید و بو طبیب فرخان گفت که جنید گفت، و سری نیز گفت: آغاز شناخت، خالص کردن نفس برای پیروی از حقیقت است و او همچنین گفت: هر کس خود را به چیزی بیاراید که در او نیست، از نظر خداوند بزرگ مورد قبول نخواهد بود.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.