از مهمان مشایخ جبل است، از درویشان صادق صحبت کرده با عبداللّه خراز و مه ازو یگانه بوده از مشایخ در طریقت نیکوی. وی گفته است: روزه سه است: صوم الروح بقصر الامل و صوم العقل بخلاف الهوی و صوم النفس بالامساک عن الطعام والمحارم. و هم وی گفت: من قتله الحب احیاه القرب. و هم وی گفت: العارف من جعل قلبه لمولاه و جسده لخلقه.
شیخ الاسلام گفت: که وی شب سه قسم کرده بود: سه یکی نماز کردی و سه یکی قرآن خواندی، و سه یکی مناجات کردی. و باین بیت برخود میزاریدی:
ولقد لسعت حیة الهوی کبدی
فلا طبیب لها و لاراق
الا الحبیب الذی شفعت به
فعنده رقیتی و تریاق
وی گفت: التواضع قبول الحق ممن کان به. و سئل عن التصوف، فقال: الاخلاق المرضیه. استاد عباس بن الشاعر ایذ از وی پرسیدند: که فقیر که بود؟ گفت: او کش باو هیچ حاجت نبود. شیخ الاسلام گفت: ازان باو حاجت نبود، کش حاجت همه او بود و بس.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این متن درباره یکی از درویشان صادق و مشایخ طریقت به نام عبدالله خراز است. او به سه نوع روزه اشاره میکند: روزه روح که به کمامیدی مربوط میشود، روزه عقل که به ضدهوای نفس وابسته است، و روزه نفس که به پرهیز از غذا و محرمات اشاره دارد. عبدالله خراز میگوید هر کس عشق را تجربه کند، از نزدیکی به خدا زنده میشود و عارف واقعی کسی است که قلبش را برای خدا و بدنش را برای مردم قرار دهد.
او همچنین شب را به سه قسمت تقسیم کرده و در هر قسمت به نماز، خواندن قرآن و مناجات پرداخته و شعری در این زمینه ذکر میکند که در آن به عشق و شفای روح اشاره شده است. در نهایت، او تواضع را به معنای قبول حق از هر کس میداند و درباره ضرورت اخلاق نیکو صحبت میکند. استاد عباس بن الشاعر نیز در مورد نیازمندیهای فقیر سؤال میکند و در پاسخ میگوید که فقیر به هیچ چیز احتیاج ندارد، زیرا خود او به تمام نیازها پاسخ میدهد.
هوش مصنوعی: این فرد از مهمانان مشایخ جبل است و درباره درویشان صادق با عبداللّه خراز صحبت کرده و او را یگانهای در طریقت نیکو میدانسته است. او میگوید که روزه به سه قسم تقسیم میشود: روزه روح که به معنای کوتاه کردن آرزوهاست، روزه عقل که به معنای مخالفت با هوای نفس است و روزه نفس که به کنترل خوردن غذا و دوری از محرمات مربوط میشود. او همچنین میگوید آن کسی که عشق را کشته، به وسیله نزدیکی به خدا زنده میشود. و در پایان اشاره میکند که عارف کسی است که قلبش را برای خدا و جسمش را برای مخلوق اختصاص داده است.
شیخ الاسلام گفت: که شب را سه قسمت کرده بود؛ یک سوم نماز میگزارد، یک سوم قرآن میخواند و یک سوم شب را نیایش میکرد و با این بیت زار میگریست:
هوش مصنوعی: به راستی که عشق مانند یک مار زهری در دل من نفوذ کرده است، و نه پزشکی برای درمان آن وجود دارد و نه کسی که بخواهد خون من را بریزد.
هوش مصنوعی: ای معشوقی که به خاطر تو شفاعت میکنم، نزد توست راز و دردی که دارم و درمانم.
هوش مصنوعی: او گفت: تواضع به معنی پذیرش حقیقت از کسی است که آن را بیان میکند. درباره تصوف نیز پرسیده شد و او پاسخ داد: اخلاق پسندیده. استاد عباس بن الشاعر از او پرسید: فقیر کیست؟ او گفت: فقیری است که به هیچ چیزی نیاز ندارد. شیخ الاسلام افزود: او به هیچ چیز نیاز ندارد، زیرا همه نیازها به او وابسته است و بس.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.