بخش ۱۴ - و من طبقة الاولی الحارث بن اسد المحاسبی العنزی
ابومحمد و یقال کنیه ابوعبداللّه، از علما و مشایخ بزرگ قدیمست بعلوم ظاهر و علوم اصول و معاملات و اشارات، و او را تصانیف است مشهور از آن کتاب رعایتست و وی استاذ بغدادیان بود، او از اهل بصره بود، ببغداد برفته از دنیا در سنه ثلث و اربعین و مائتین پس احمد حنبل بدو سال.
حارث گفته: من صحیح باطنه بالمراقبة والاخلاص، زین اللّه ظاهره بالمجاهدة و اتباع السنه. و هم وی گفت: من لم یهذب نفسه بالریاضات لا یفتح له السبیل الی سنی المقامات.
بوعبداللّه خفیف ٭ گوید: اقتدو الخمسة من شیوخنا و الباقون سلموا احوالهم: حارث المحاسبی و الجنید و رویم و ابن عطا و عمر و بن عثمان الملکی ٭ لانهم جمعوا بین العلم و الحقایق. و قال الحارث: صفة العبودیة ان لا تری لنفسک ملکاً و تعلم انک لا تملک لنفسک ضراً و لا نفعاً.
شیخ الاسلام گفت: کی حارث محاسبی کتاب معرفة تصنیف کرده بود هنوز تحریر نکرده بود، و بیرون نیاورده، با شاگردان نمودن در پیش نهاده بود، درآن مینگریست. مرد فرا درآمد کس نبود از شاگردان وی گفت: کیست؟ گفت: مردیست که میخواهد که مسئله پرسد. گفت: درای! درشد گفت: آن معرفت غیبی که در غلافست آن حق حق است بر بنده، یابنده است برو؟ بشتاب جواب گفت: حق حق است بر بنده. آن درویش گفت: که حق او است بر بنده، پس چون عطا است بر بندهٔ و او میوغندد بر بنده. حارث گفت: نه حق بنده است برو درویش گفت: ازو بیداد نیاید.
شیخ الاسلام گفت: یعنی که او نستاند و کانوا حق بها، وابتغوا ما کتب اللّه لکم. واسطی میگوید: که او ما را بآن مطالبت میکند کی ما بر او داریم، نه به آنکه او بر ما دارد، در حقیقت همچنین نیست.
الهی! ارا بر که حقست که جز ز تو نیست، از چه کسی نشان، که حق و حقیقت یکیست.
کل له و به منه فاین لی
شییٔ فاوثره فطاح لسانها
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: ابومحمد، معروف به ابوعبدالله، یکی از علمای بزرگ و مشایخ قدیمی در علوم مختلف است. او از بصره به بغداد رفته و در سن ۴۲ سالگی درگذشت. ابومحمد استاد بغدادیان بود و آثار مشهوری از جمله کتاب «رعایت» دارد. او تأکید میکند که برای دستیابی به درجات الهی، ممارست و مراقبت لازم است و باید از معلمان بزرگ مانند حارث محاسبی و جنید پیروی کرد.
حارث محاسبی درباره عبودیت میگوید که انسان نباید خود را مالک چیزی بداند و باید بداند که هر چیزی از خود او نیست. همچنین ذکر میکند که حق و حقیقت یکی هستند و انسان باید به این درک برسد. در گفتگویی که در مورد معرفت غیبی داشتند، او تأکید کرد که حقیقتی که بر بندگان آشکار میشود، در واقع حق است و نباید آن را از دیگران بفهمند، بلکه باید خود به این شناخت برسند. این گفتگو نشان میدهد که حق و حقیقت بینهایت است و انسان باید در جستجوی آن باشد.
هوش مصنوعی: ابومحمد که کنیهاش ابوعبدالله است، از علمای بزرگ قدیم در زمینههای مختلف علمی از جمله علوم ظاهری، اصول، معاملات و اشارات به شمار میرود. او آثار مشهور زیادی دارد که از جمله آنها کتاب «رعایت» است. وی استاد افرادی در بغداد بوده و اهل بصره است. ابومحمد در سال ۳۴۳ هجری قمری در بغداد درگذشت که پس از فوت احمد حنبل، به دنیا آمد.
هوش مصنوعی: حارث گفت: با نظارت و خلوص نیت، باطن خود را درست کنید و با سختکوشی و پیروی از سنت، ظاهرتان را زینت دهید. او همچنین افزود: کسی که با تمرینات روحی خود را تربیت نکند، به مقامات عالی نخواهد رسید.
هوش مصنوعی: بوعبدالله خفیف میگوید: پیروی کنید از پنج نفر از استادان ما و بقیه حال خود را به خدا واگذار کردهاند: حارث محاسبی، جنید، رویم، ابن عطا و عمر بن عثمان ملکی. زیرا آنها علم و حقیقت را با هم جمع کردهاند. حارث میگوید: نشانهٔ عبودیت این است که خود را مالک ندانید و بدانید که نه میتوانید به خودتان ضرری بزنید و نه منفعتی برسانید.
هوش مصنوعی: شیخ الاسلام گفت: زمانی که حارث محاسبی کتابی به نام "معرفة" تدوین نکرده بود و هنوز آن را منتشر نکرده بود، آن را به شاگردانش نشان میداد و خود در آن مطلب مینگریست. روزی فردی به نزد او آمد و از یکی از شاگردان پرسید که این شخص کیست؟ شاگرد گفت: مردی است که میخواهد مسئلهای بپرسد. حارث به او اجازه ورود داد. مرد پرسید: آن معرفت غیبی که در غلاف است، بر بنده حق دارد یا نه؟ حارث پاسخ داد: حق واقعاً بر بنده است. مرد درویش گفت: آیا حق او بر بنده است؟ پس آیا این عطا، بر بنده است و او بر بنده تأثیر میگذارد؟ حارث گفت: نه، حق به بنده تعلق ندارد. درویش گفت: از او هیچ ستمی برنمیآید.
هوش مصنوعی: شیخ الاسلام فرمود: یعنی او چیزی نمیگیرد و شما نیز حق خود را طلب کنید و آنچه که خداوند برای شما مقرر کرده است را بجویید. واسطی میگوید: او از ما میخواهد که به آن خواستههایی که برای ما در نظر گرفته شده توجه کنیم، نه به آنچه که او برای ما دارد. اما در واقع، این چنین نیست.
هوش مصنوعی: ای خدا! به من نشان بده که حق چیست و حقیقت کدام است، زیرا جز تو کسی دیگری وجود ندارد که به درستی بتوانم به او رجوع کنم.
هوش مصنوعی: همه چیز را به من گفتند، اما من کجا میتوانم چیزی بیابم که از آن بهرهبرداری کنم؟ زبانها مانند سنگ آسیاب در حال چرخش هستند.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.