بخش ۱۳۷ - و من طبقة الرابعه ابوبکر یزدانیار ارموی
نام وی حسین بن علی بن یزیدانیار از ارمیه، او را طریقت است در تصوف که او بآن مختص است و بعضی مشایخ برو منکر بودند چون شبلی و جز ازوی. عالم بوده بعلم ظاهر و علوم معاملات و معارف و ادب استاد شیخ بوبکر رازی ایذ.
شیخ الاسلام گفت: که از بوبکر یزدانیار ارمی پرسیدند: که مرد که بحق آید بر چه آید؟ گفت: بران آید که وازان نگردد، و واز که باو آمده بود، اوی بنه گردد گفت: این وجود است. و او که از عدم آمده بود گفت: که شیرینی مستقبل چشد چنانک طلحی ماضی چشید این کمینه ایذ، و آنک از وجود آید اوی هرگز باز نگردد. شیخ الاسلام گفت: که بوبکر یزدانیار اللّه تعالی را بخواب دید گفت: خداوندا! حاجت. گفت: چه حاجت خواهی مه ازان کم داری! نه ترا از دست بند صوفیان برهانیدم؟
شیخ الاسلام گفت که رویم گفت بوعبداللّه خفیف را: که این کار بذل روست، نگر بترهات مشغول نشوی ای پسر! و دیدهام جائی که پرسیدند: ما دست بند الصوفیه؟ گفت: الحال المحال والاشارات الباطله. بوبکر یزدانیار را قصهاست دراز با صوفیان و انکار ایشان برو، و دران اشکال است، و مردی بزرگست و صاحب تلبیس است در ظاهر، و محقق در باطن. وی گفت: الملایکة حراس السمآ و اصحاب الحدیث حراس السنة والصوفیة حراس اللّه.
شیخ الاسلام گفت: که بوالعباس نهاوندی٭ روزی نماز بام صوفیان همه خفته دید گفت: همه پخسپید که وی بکوشد یعنی امر او وصحبت و دوستی و یاد او.
قال ابوبکر الرازی: سمعت ابن یزدانیار ما الفراق بین المرید و العارف؟ قال المرید طالب والعارف مطلوب، والمطلوب مقبول والطالب مرغوب. و قال المعرفة تحقق القلب بوحدانیة اللّه. و قال المعرفة ظهور الحقایق و تلاقی الشواهد. و قال المحبة اصلها الموافقه و امحب هو الذی یؤثر رضا محبوبه علی کل شیئی. و قال: من استغفر و هو ملازم للذنب حرم اللّه علیه التوبة والانابة الیه و ابوبکر الخباز بغدادی کان من استاذی الجریری قال: العیال عقوبة تنفیذ الشهوات الحلال ابوبکر بیکندی نام وی محمد، شاگرد بوعبداللّه المغربی٭ بود، استاد شیخ بوبکر رازی صاحب «تاریخ و حکایات».
شیخ الاسلام گفت: که شیخ بوبکر بیکندی گفت: که اللّه مهر خود بر دلها قسم کرد. مهر گفت: خداوندا! هر دل را از من نصیب دادی، مرا چه دادی؟ گفت: نام. و هم وی گفت: المحبة فی القلب، والمعرفة فیالفواد، والایمان فی الصدر والوجد فیالسرلانه سر. ابوبکر بن عیسی من اهل ابهر من اقران ابیبکر بن طاهر وابرمنه. دخل ابوبکر علیه و هو فی الموت فقال له احسن ظنک بربک ففتح عینه و قال: لمثلی یقال هذا الکلام؟ ان ترکنا عبدناه وان دعانا اجبناه مات سنه خمس و ثلثمائه.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: حسین بن علی بن یزیدانیار، معروف به بوبکر یزدانیار، یکی از بزرگترین مشایخ صوفیه از ارمیه است. او در علم ظاهر و علوم معاملات و ادب استاد بوده و نظرات متفاوتی درباره او وجود دارد. بوبکر بر این باور است که کسی که به حقیقت میرسد نباید به عقب بازگردد و این وجود است که از عدم پدید آمده است. او در خواب به خداوند عمیقاً نزدیک میشود و در زندگیاش با صوفیان ارتباط دارد.
او همچنین در مورد تفاوت بین مرید و عارف میگوید که مرید طالب و عارف مطلوب است. شناخت حقیقت نزد او تحقق قلبی به وحدانیت خداوند و ظهور حقایق به شمار میرود. بوبکر معتقد است که محبت اصل آن توافق با محبوب است و استغفار تنها زمانی مؤثر است که با ترک گناه همراه باشد. او همچنین به اهمیت محبت و معرفت در قلب تأکید دارد.
این متن به عقاید بوبکر یزدانیار و تعاملات او با دیگر مشایخ و صوفیان پرداخته و نشاندهنده عمق تفکرات او در زمینه تصوف و عرفان است.
هوش مصنوعی: حسین بن علی بن یزیدانیار از شهر ارمیه معروف است و در تصوف دارای طریقتی خاص است که به او مرتبط میشود. بعضی از مشایخ مانند شبلی به او ایراداتی وارد کردهاند. او دارای شناخت عمیق از علم ظاهر، معاملات، معارف و ادب بوده و استاد شیخ بوبکر رازی نیز به او اشاره کرده است.
هوش مصنوعی: شیخ الاسلام نقل میکند که بوبکر یزدانیار ارمی درباره مردی پرسیده بود که چگونه به حقیقت دست پیدا کند. او پاسخ داده بود که فرد باید به جایی برسد که به عقب برنگردد و به چیزی که به او رسیده، مهر ورزد. او این موضوع را به وجود تشبیه کرده بود. همچنین اشاره کرده بود که کسانی که از عدم به وجود آمدهاند، شیرینی آینده را تجربه میکنند درست مثل این که طعم گذشته را چشیدهاند. او تأکید کرد که آن کسی که از وجود آمده، هرگز به عقب برنمیگردد. سپس شیخ الاسلام افزود که بوبکر یزدانیار در خواب خداوند را دید و از اوخواست که حاجتی برای او برآورده کند. خداوند به او پاسخ داد که چه نیازی داری، مگر از دست صوفیان نجاتت ندادهام؟
هوش مصنوعی: شیخ الاسلام به بوعبدالله خفیف گفت که این کار بد و زشت است، پس مراقب باش که به اشتباه نیفتی، ای پسر! همچنین دیدهام که از کسی پرسیدند: مشکل صوفیها چیست؟ او پاسخ داد: اکنون وضعیت غیر عادی و نشانههای باطل وجود دارد. بوبکر یزدانیار هم داستانی طولانی درباره صوفیان دارد و به انکار آنها پرداخته است. او مردی بزرگ و در ظاهر فریبنده است، اما در باطن محقق و دقیق است. او گفت: ملائکه نگهبان آسمان هستند و أصحاب الحدیث (اهل حدیث) نگهبان سنت و صوفیها نگهبان خدا هستند.
هوش مصنوعی: شیخ الاسلام گفت: بوالعباس نهاوندی روزی دید که همه صوفیان در حال خواب هستند و فرمود: همه در غفلت هستند و او باید تلاش کند، یعنی اینکه باید درباره او توجه و دوستی و یاد او را زنده نگه دارد.
هوش مصنوعی: ابو بکر رازی میگوید: از ابن یزدانیار شنیدم که پرسیدند تفاوت میان مرید و عارف چیست؟ او پاسخ داد که مرید جستجوگر و عارف مورد جستجو است. آنچه مطلوب است، پذیرفته میشود و آنکه جستجو میکند، مورد توجه قرار میگیرد. همچنین گفت که معرفت، تحقق در قلب به یگانگی خداوند است. او معرفت را ظهور حقایق و تلاقی شواهد معرفی کرد. در مورد محبت نیز گفته است که اصل آن توافق است و کسی که محبت دارد، رضایت محبوبش را بر همه چیز مقدم میدارد. او میافزاید که اگر کسی استغفار کند اما همچنان به گناه پایبند باشد، خداوند توبه و بازگشت او را حرام میکند. ابوبکر الخباز بغدادی از اساتید جریری بود و ابو بکر بیکندی که محمد، شاگرد بوعبدالله مغربی بود، از شاگردان شیخ ابوبکر رازی صاحب «تاریخ و حکایات» به شمار میآید.
هوش مصنوعی: شیخ الاسلام فرمود: شیخ بوبکر بیکندی گفت: خداوند مهر خود را بر دلها نهاده است. او در ادامه اضافه کرد: ای خدا! به هر دلی که از من به تو تعلق دارد، چه چیزی به من دادهای؟ پاسخ خداوند این بود: نام. سپس او گفت: محبت در دل است، شناخت در فؤاد، ایمان در سینه و حال در راز دل است. ابوبکر بن عیسی، اهل ابهر و از همعصران ابیبکر بن طاهر است. زمانی که ابوبکر به عیسی در حال احتضار مراجعه کرد، به او گفت: به پروردگارت خوشبین باش، او چشمهایش را باز کرد و گفت: آیا این سخن برای کسی مانند من گفته میشود؟ اگر ما را رها کند، او را عبادت میکنیم و اگر صدای ما را بشنود، به او پاسخ خواهیم داد. او در سال ۳۵۵ هجری به دنیا رفته است.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.