بخش ۱۳۶ - و من طبقة الرابعة عبداللّه بن محمد بن منازل
کنیه ابومحمد از بزرگان مشایخ نشاپور بود، او را طریقت بود، کی بآن منفرد بود صحبت کرده بود با حمدون فصار. و طریقت ازو گرفته، و عالم بود بعلوم ظاهر. بزرگی گفت از مشایخ: کی من مردی ونیم شناسم، نیمی نصرآبادی ایذ که مردمان به بدنام نبرد «بو مردی تمام عبداللّه منازل، که مردمانرا خود نام نبرد» در سنه تسع و عشرین او ثلثین و ثلثمائه برفت «از دنیا» و عبداللّه ابو محمد کان عالما کتب الحدیث الکثیر و کان له لسان من الاخلاص و تصحیح المعاملات.
شیخ الاسلام گفت: که وی گفت: هر که درین کار بزور درآید فضیمت شود، و هرکه بضعف درآید قوی شود، یعنی به نیاز و حرمت و ارادات درآید نه بدعوی و قوت. از وی پرسیدند: که عبودیت چیست؟ گفت آن اضطرار است ترا درو اختیار نیست. هم وی گفته: هر درویشی که آن ترانه ضرورت بود، ترا در آن فضیلت نبود. و هم وی گفت: که هیچ خیر نیست درو که ذل کسب و ذل سوال و ذل رد نچشیده بود.
شیخ الاسلام گفت: کی عبداللّه حداد رازی گفت: که هر کی حق اللّه تعالی در جوانی فرو گذارد، ویرا در پیری فرو گذارند و یاری ندهند.
شیخ الاسلام گفت: که این باکو گفت که عبداللّه سیاری گفت که محمد بن عبداللّه سیاری گفت که محمد بن عبداللّه الجوسقی گفت که: استحلاء الطاعات بلیة و التلذذ بها علة والفرح بها قلة و فی ترک الطاعات خروج عن الملة.
شیخ الاسلام گفت: کی شریعت بیحقیقت بیکارست، و حقیقت بیشریعت بیکار و هر که راه نه میان این دو برد بیکاریست.
شیخ السالام گفت: که عبداللّه عصام مقدسی مصطفی را بخواب دید، اورا گفت: یا رسول اللّه! حقیقت این کار که ما در آنیم چیست؟ گفت: شرم از حق که با خلق خالی بی و برفت بر اثر او برفتم گفتم یا رسول اللّه بفزای گفت: خشنودی بر خلق که با حق بی.
شیخ الاسلام گفت: که عبداللّه نبادانی گفت که مصطفی را بخواب دیدم. گفتم: یا رسول اللّه! من با کدام قوم نشینم گفت: بآن قوم که به مهمانی شوند یعنی درویشان، نه آن قوم که مهمانی کنند یعنی توانگران.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: ابومحمد، از مشایخ بزرگ نشاپور، به طریقت و علوم مختلف آشنا بود و با حمدون فصار صحبت کرده بود. او به شدت بر اهمیت عبودیت و حقیقت در دین تأکید میکرد و معتقد بود که بندگی واقعی به اختیار انسان نیست بلکه به نیاز و احترام به خداوند بستگی دارد. او همچنین گفت که هیچ درویشی فضیلت ندارد اگر تجربه ذلت کسب و سوال را نداشته باشد.
عبدالله حداد رازی به جوانان توصیه کرده بود که در جوانی به حقوق الهی توجه کنند تا در پیری توفیق یابند. شیخ الاسلام اعتقاد داشت که شریعت و حقیقت هر دو لازم و ملزوم یکدیگر هستند و افرادی که از این دو جدایی جویند بیعمل و بیفایده میشوند. عبدالله عصام مقدسی نیز به خواب پیامبر اسلام رفته و از او سؤال کرده بود که حقیقت دین چیست. پیامبر در پاسخ، بر لزوم شرم از حق و خشنودی از خلق تأکید کرد.
در نهایت، عبدالله نبادانی خاطرنشان کرد که درویشان باید با کسانی که به مهمانی میروند همنشین شوند و نه با توانگران.
هوش مصنوعی: ابومحمد یکی از شخصیتهای بزرگ مشایخ نشاپور بود که به طریقتی خاص اعتقاد داشت و با حمدون فصار صحبت کرده بود. او از این طریقت استفاده میکرد و در علوم ظاهری نیز دانشمند بود. یکی از بزرگان مشایخ در مورد او گفته بود که او را به عنوان یک فرد مهم و کامل میشناخته است، که در میان مردم به نیکی یاد میشد. به گفتهها، او در سنین نه و بیست سالگی از دنیا رفت و عبداللّه ابومحمد به عنوان یک عالم شناخته میشد که آثار زیادی در زمینه حدیث نوشته و در کارهایش صداقت و درستکاری را رعایت میکرد.
هوش مصنوعی: شیخ الاسلام بیان کرد که هر کسی که با زور و اجبار به این کار وارد شود، از فضیلت دور خواهد بود و آن کسی که با نرمی و به خاطر نیاز و احترام و ارادت وارد شود، قویتر خواهد شد. در ادامه، از او پرسیدند که عبودیت چیست؟ او پاسخ داد که عبودیت حالتی است که در آن اختیار در دست انسان نیست و انسان مجبور است. او همچنین گفته است که اگر درویشی در شرایط ضروری قرار نگیرد، در آن فضیلت نخواهد داشت. و در نهایت گفت که هیچ خیری در کسی نیست که ذلت کسب، ذلت سؤال و ذلت رد را تجربه نکرده باشد.
هوش مصنوعی: شیخ الاسلام گفت: عبداللّه حداد رازی اظهار داشت که هر کسی در جوانی حقوق خداوند را رعایت نکند، در پیری از او حمایت نخواهد شد و به او یاری نخواهند رساند.
هوش مصنوعی: شیخ الاسلام بیان کرد که کسی به او گفته است که عبداللّه سیاری نقل کرده که محمد بن عبداللّه سیاری گفته که محمد بن عبداللّه الجوسقی اظهار داشته است: لذت بردن از انجام طاعات نوعی فاجعه است و خوشحالی از آن کمبود دارد، و ترک طاعات به معنای خروج از دین است.
هوش مصنوعی: شیخ الاسلام بیان کرد: شریعت بدون حقیقت هیچ فعالیتی ندارد و حقیقت نیز بدون شریعت بیفاید است. هر کسی که نتواند راه درست میان این دو را پیدا کند، در واقع به نوعی بیعملی دچار شده است.
هوش مصنوعی: شیخ السلام فرمود: عبداللّه عصام مقدسی، مصطفی را در خواب دید و از او پرسید: ای رسول خدا! حقیقت این کاری که ما در آن هستیم چیست؟ پیامبر پاسخ داد: شرم از حقیقت که با مردم خالی بی. سپس پیامبر رفت و من هم به دنبالش رفتم. گفتم: ای رسول خدا، چه باید کرد؟ او پاسخ داد: خرسندی از مردم که با حقیقت بی.
هوش مصنوعی: شیخ الاسلام گفت: عبدالله نبادانی گفته است که مصطفی را در خواب دیده است. در خواب به او گفتم: ای رسول الله! با کدام گروه باید زندگی کنم؟ او پاسخ داد: با آن گروه که مهماننوازی میکنند، یعنی درویشان، نه با آن گروه که مهمانی میکنند، یعنی ثروتمندان.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.