بخش ۱۲۷ - و من طبقة الثالثه ایضاً ابوالحسین الدراج
شیخ الاسلام گفت: از ظریفان بوده، بغدادیست، خادم ابرهیم خواص بوده در سماع بمرد در دوستی، در سنه عشرین و ثلثمائه برفته با شیخ ابو عمرو دمشقی و بوعمران مزین رازی.
شیخ الاسلام گفت: که بوالحسین دراج از بغداد برفت به ری آمد بزیارت یوسف حسین رازی ترا. گفت: ارترا در راه کسی سرای آراسته و کنیزک نیکو دادی، آن ترا از زیارت من مانع بودی؟ گفت: ار بودی ندانم، اللّه خود نیاموز مرا بدان.
شیخ الاسلام گفت: کی جواب سخت نیکو باز داد و خود ازو نمیبایست پرسید شیخ الاسلام گفت: کی ابوالحسین سلامی مردی بزرگ بود و صاحب تاریخست. وی گفت: که عیسی موصلی راهب بود وی گفت: که بر مسلمانان آیتی فرود آمد، ندانم، که از بس آن آیت اللّه را چون آزاراند؟ ما یکون من نجوی ثلثه الاهورا بعهم. الآیه.
شیخ الاسلام گفت: کی بوالحسین مالکی نام وی احمد بن سعید المالکی بغدادیست و فصیح بود با جنید و نوری٭ و آن طبقه صحبت کرده، بطرسوس بوده و آنجا برفته وی گفت: که این طایفه را فقیر خوانند از بهر آنک ایشان بدو گیتی فرو نمیآیند.
شیخ الاسلام گفت: که این مرد بر قنطرهٔ بگذشت بود ار بود شاید و گر نبود شاید، اللّه کاروی خود میسازد وی حکایت کند از سماع نوری و جنید٭ شیخ الاسلام گفت: کی بوالحسین هاشمی گوید کی از جنید پرسیدند: کی دل کی خوش بود؟ گفت: آن وقت که او در دل بود.
شیخ الاسلام گفت: که او سخن با جوانمردان میگفت، در دل یاد او بود و مهر او بود و صحبت او بود. و گفت: که کی خوش شود؟ کی او ناظر او بود. کی خوش بود؟ کی او حاضر بود.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: شیخ الاسلام درباره شخصیتهایی از بغداد صحبت میکند و از بوالحسین دراج یاد میکند که به ری سفر کرده و به زیارت یوسف حسین رازی رفته است. در این سفر، او با سوالی از طرف فردی در مسیر مواجه میشود و جواب نیکویی میدهد. شیخ الاسلام همچنین به عیسی موصلی اشاره میکند و از آیات قرآن صحبت میکند. او به بوالحسین مالکی، احمد بن سعید، و ارتباط او با جنید و نوری اشاره میکند و میگوید این افراد به فقری در دنیا توجه ندارند. در ادامه، شیخ الاسلام توضیح میدهد که بوالحسین هاشمی از جنید پرسیده که دل چه زمانی خوش است و او پاسخ میدهد که دل در زمانی خوش است که خداوند در آن باشد. در نهایت، تاکید بر عشق و محبت خدا در دل آدمی و حضور او در دل است.
هوش مصنوعی: شیخ الاسلام گفت: او شخصی با ذوق و ظریف است که اهل بغداد بوده و خدمتگزار ابراهیم خواص بوده است. در حین سماع (موسیقی عرفانی) به دلیل عشق و دوستی جان سپرده و در سال بیستم و سیصد (معادل سال 320 هجری) همراه با شیخ ابو عمرو دمشقی و بوعمران مزین رازی سفر کرده است.
هوش مصنوعی: شیخ الاسلام گفت که بوالحسین دراج از بغداد به ری رفت تا یوسف حسین رازی را زیارت کند. در راه او خانهای آراسته و کنیزکی زیبا دید و از او پرسید آیا این چیزها مانع دیدار او با من نشده است؟ بوالحسین پاسخ داد: اگر چنین است، نمیدانم، خداوند خود مرا به این امور آگاه نکند.
هوش مصنوعی: شیخ الاسلام گفت: چه کسی به سختی به خوبی پاسخ داد و نباید از او سوال کرد. شیخ الاسلام همچنین اشاره کرد که ابوالحسین سلامی شخصیتی بزرگ و تاریخنویس بود. او روایت کرد که عیسی موصلی، راهب بود و گفت که بر مسلمانان آیتی نازل شده است. او نمیداند که آیا به علت آن آیت خداوند را آزار دادهاند یا نه. سپس به آیهای اشاره کرد که میگوید: "هیچ گروهی از آنان، جز سه نفر نمیتوانند در پنهانی با هم سخن بگویند."
هوش مصنوعی: شیخ الاسلام بیان کرد که کی بوالحسین مالکی، که نام واقعی او احمد بن سعید المالکی بغدادی است، فردی فصیح و مؤثر بوده است. او با افرادی نظیر جنید و نوری صحبت کرده و به طورسوس سفر کرده است. او اذعان داشت که این گروه به عنوان فقیر شناخته میشوند، زیرا آنها به دنیا وابستگی نداشته و کمتر به امور دنیوی توجه میکنند.
هوش مصنوعی: شیخ الاسلام گفت: این مرد بر روی پل گذر میکرد و ممکن است بود یا ممکن است نبود. خداوند کارهای خود را انجام میدهد و او از تجربه نور و جنید صحبت میکند. شیخ الاسلام همچنین نقل کرد که بوالحسین هاشمی گفته است وقتی از جنید پرسیدند که دل چه زمانی خوش است، او پاسخ داد: زمانی که خدا در دل باشد.
هوش مصنوعی: شیخ الاسلام فرمود که او با جوانمردان صحبت میکرد و در دلش یاد و محبت آن شخص بود و حرفهای او را به یاد داشت. او پرسید که چه زمانی او خوشحال میشود؟ چه زمانی او به او توجه دارد؟ چه زمانی او خوشحال است و در کنار او حاضر است؟
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.