ابوالحسن بنان بن محمد بن حمدان بن سعید المصری گفتند که باصل از واسط بود بمصر نشستی و آنجا برفت از دنیا در ماه رمضان سنه ست عشرة و ثلثمائه. وی از مهینان مشایخست و گوینده بود بحق و امر معروف او را مقاماتست مشهور و کرامات ظاهر. با جتید صحبت کرده بود و خراز و از مشایخ آن وقت، گویند که از استاذان حصری است.
شیخ الاسلام گفت: کی وی نه حمال بود، کی وی امام بود ابن طیلون ویرا در خانه کرد در چاه باشیر، که احتساب کرده بود و امر معروف. روز سدیگر بیرون کردند. گفتند او را مگر ترا رنج بود ازشیر؟ گفت: نبود رنج، جز آنکه شیر مرا میلیسید، ودر آب دهن شیر فقها را خلافست.
شیخ بوعلی رودباری٭ حکایت کرده از وی، بنان گفت: من کان یسره ما یضره متی یفلح؟ پرسیدند ویرا از مهینه احوال صوفی. گفت: الثقة بالمضمون والقیام بالاوامر و مراعات السر والتخلی من الکونین بالتسبب بالحق. قال الدقی سمعت بنان یقول: ان افردته بالربوبیة افردک بالعنایه والامر بیدک ان نصحت صافوک و ان خلطت خلوک.
بنان حمال گوید: کی در تیه بنیاسرائیل میرفتم، شخصی دیدم مهول بجای آوردم کی از اهل غیبست نه از شیطان. ویرا گفتم: مرا وصیتی کن: گفت: بنان! ان کان اللّه اعطاک من سرسره سراً فکن مع ما اعطاک و ان کان اللّه لم یعطیک من سرسره سراً فکن علی الظاین من المسلمین و علیک بکتبه و حدیث رسوا اللّه .
شیخ الاسلام گفت: کب بوالحسن مزین دو بودهاند، یکی کبیر و یکی صغیر «مزین مهین و مزب کهین» مزین مهین از اهل بغداد بود و گور مهین در بغدادست و آن کهین در مکه و اللّه اعلم. و مهین صاحب اجتهاد بود و تعبد. شاگردوی گفت: الکلام من غیر ضرورة مقت من اللّه بالعبد. شیخ الاسلام گفت: که گرد کردار گرد، که از گفتار جز گرفتاری ناید.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: ابوالحسن بنان، عالم و عارف مصری، از شهر واسط به مصر آمده و در ماه رمضان سال ۳۱۳ هجری قمری درگذشته است. او از مشایخ زمان خود و دارای مقامات و کرامات شناخته شدهای بود. بنان به عنوان یک گوینده مؤثر در امر به معروف شناخته میشد. او بيشتر تحت تاثیر استادان خود از جمله حصری قرار داشت.
در یک روایت، ابن طیلون اشاره میکند که بنان به شیر در چاهی که در خانه او بود، دچار عذاب و رنجی نبوده و بیشتر به نظر فقها در مورد شیر علاقهمند بود. بنان در توضیح مفهوم صوفیانهاش به "ثقه" و "مراقبت" اشاره میکند و میگوید اگر کسی بر اساس حقیقت عمل کند و رابطهاش با خدا را جدی بگیرد، در همه حال مورد لطف و عنایت خداوند خواهد بود.
او همچنین در جستجوی نصیحتی از یک شخص غیبی نصیحت میگیرد که آیا باید خود را با علم و حمایت خداوند وفق دهد یا بر اهل کتاب پایبند بماند. در نهایت، به دو شخصیت با نام مزین اشاره میشود که یکی در بغداد و دیگری در مکه است و پیام شبهه به غیبت و گفتار بیمورد را به یاد میآورد.
هوش مصنوعی: ابوالحسن بنان از خانوادهای معروف در واسط به دنیا آمد و به قاهره رفت و در آنجا زندگی کرد تا اینکه در ماه رمضان سال ۳۱۶ هجری به رحمت خدا رفت. او از علمای بزرگ و اهل سخن بود و به حق در مقامها و ویژگیهای معنویاش شناخته شده بود. او با بزرگانی چون خراز ارتباط داشت و گفته میشود که از شاگردان استاد حصری بوده است.
هوش مصنوعی: شیخ الاسلام گفت: آیا او فقط یک باربر بود، یا اینکه امام بود؟ ابن طیلون او را در خانه در چاهی نگه داشت، چرا که حسابرسی انجام داده بود و به امر معروف مشغول بود. در روز دیگری او را بیرون کردند. از او پرسیدند آیا از شیر رنج میبردی؟ او پاسخ داد: رنجی نداشتم، جز اینکه شیر مرا لیس میزد و در آب دهان شیر، فقها نظرهای متفاوتی دارند.
هوش مصنوعی: شیخ بوعلی رودباری حکایت کرده است که بنان میگوید: اگر کسی به آنچه برایش راحت است توجه کند و از آن بپرهیزد، آیا به موفقیت خواهد رسید؟ از او درباره وضعیت صوفیان سؤال کردند. او پاسخ داد: اعتماد بر حمایت مورد نظر، اجرای دستورات، حفظ اسرار و دوری از دوگانگی و وابستگی به حق. آنگاه دقی میگوید که شنیدهام بنان میگوید: اگر تو را به پروردگاری خاص دعوت کند، او تو را نیز از نعمت و توجه بهرهمند خواهد ساخت. کار در دست خودت است، اگر نیکوکار باشی رویکردت صاف خواهد بود و اگر در کارهای خود آمیخته باشی، وضعیتت مختلط خواهد شد.
هوش مصنوعی: بنان حمال میگوید: در حال عبور از بیابان بنیاسرائیل، فردی را دیدم که از عالم غیب بود و نه از شیطان. از او خواستم که برایم وصیتی کند. او گفت: بنان! اگر خداوند به تو اسراری عطا کرده، با آنچه به تو داده رفتار کن و اگر خداوند به تو هیچ چیزی نداده است، با مسلمانان خوب رفتار کن و به کتاب و گفتار رسول خدا توجه کن.
هوش مصنوعی: شیخ الاسلام بیان کرد که دو شخصیت به نام «مزین» وجود داشتهاند: یکی به نام «مزین کبیر» و دیگری «مزین صغیر». مزین مهین اهل بغداد بود و آرامگاه او در این شهر قرار دارد، در حالی که مزین کهین در مکه است و خدا داناتر است. مزین مهین فردی اجتهادگر و متعهد به دین بود. یکی از شاگردان او گفت: "گفتار بدون ضرورت موجب خشم خدا بر بندگان است." شیخ الاسلام در پاسخ گفت: "باید مراقب عمل خود بود، زیرا از گفتار تنها مشکلات و گرفتاری به وجود میآید."
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.