نام وی قاسم بن مهدی زابن بنت احمد بن سیار، و گفتند: که نام وی عبدالواحد بود، و در ستر که عبدالواحد بن علی سیاری خواهر زادهٔ بوالعباس سیاری بود شاگرد وی. بوالعباس از اهل مرو بود، شیخ ایشان ایذ، شاگرد بوبکر واسطی٭ ایذ و عالم بوده در علم حقایق احوال او فقیه بوده، و حدیث بسیار داشت درسنه و اربعین برفته و ثلثمائه، و له لسان فی علوم الحقایق.
شیخ الاسلام گفت: که بوالعباس سیاری گوید: کی بدر مرگ، فرا واسطی گفتند: که ما را وصیتی کن! گفت: احفظو مراد اللّه فیکم.
شیخ الاسلام گفت، که سید بوالمعالی زید عمری گفت: کی عبدالواحد سیاری بمرو سرای خود بر صوفیان وقف کرد، سبب آن بود کی دعوتی کرد صوفیانرا رقص میکردند یکی در رقص در هوا برشد و ناپدید شد و هرگز پدید نامد مات عبدالواحد سنة خمس و سبعین و ثلثمائه. عبدالواحد سیاری گوید: که خال مرا گفتند بوالعباس سیاری: گه به چه چیز، مرید نفس خود را ریاضت دهد و چون کند؟ گفت: ورامرها صبر کند و بگذارد و از نهیها بپرهیزد، و صحبت با نیکان کند و خدمت رفیقان کند، و با درویشان نشیند، والمرء حیث وضع نفسه. ثم تمثل و انشاء یقول:
صبرت عن اللذات حتی تولت
نفسی هجرها فاستمرت والزمت
و ماالنفس الاحیث تجعلها الفتی
فان طمعت باقت و الاتسلت
وکانت علی الایام نفسی عزیزة
فلما رأت عزمی علی الذل ذلت
وهم وی گفت: المعرفة حیوة القلب باللّه و حیوة القلب مع اللّه. و گفتند که وی این دو بیت بسیار خواندی
شعر
ما استنار الصبح ادرج ضؤه
باسفاره انوار ضوء الکواکب
یجر عهم کاساً لو ابتلی اللظلی
بتجریعها طارت کاسرع ذاهب
یحکی عن ابی العباس انه قال: لولم الق الواسطی مت مجوسیا. و من المتأخرین «شیخ الاسلام گفت کی»:
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: عبدالواحد بن علی سیاری، معروف به عبدالواحد سیاری، یک عالم و فقیه مهم در علم حدیث و حقایق بود. او شاگرد بوالعباس سیاری، یکی از علمای مرو، و بوبکر واسطی بود. عبدالواحد در طلب علم کوشش زیادی کرد و با صوفیان ارتباط داشت. به نقل از شیخ الاسلام، او با صوفیان رقصی را برگزار کرد که در آن یکی از شرکتکنندگان به طرز معجزهآسا ناپدید شد. شیخ الاسلام همچنین اشاره میکند که عبدالواحد به مریدان خود توصیه میکرد که برای تزکیه نفس، صبر کنند و از ناهنجاریها بپرهیزند. او معتقد بود که در دوستی و خدمت به دیگران، از جمله درویشان، مسیر صحیح را پیدا میکنند. عبدالواحد در سال ۳۵۷ هجری وفات یافت و نظرات و اشعار او نشاندهنده عمق شناختش نسبت به خداوند و مسائل روحانی است.
هوش مصنوعی: قاسم بن مهدی زابن بنت احمد بن سیار، که برخی او را عبدالواحد مینامیدند، به عنوان شاگرد عبدالواحد بن علی سیاری، که خواهرزاده بوالعباس سیاری بود، شناخته میشود. بوالعباس اهل مرو بود و استاد این شخص به شمار میآمد. او شاگرد بوبکر واسطی بود و در زمینه علم حقایق به عنوان عالمی معروف بود. او در علم فقه نیز دانش زیادی داشت و احادیث بسیاری را روایت کرده بود. دورههای آموختن او شامل سنه، اربعین و ثلثمائه بود و در علوم حقایق نیز توانایی خاصی داشت.
هوش مصنوعی: شیخ الاسلام فرمود: بوالعباس سیاری میگوید: زمانی که مرگ به بدر نزدیک شد، به او گفتند: برای ما وصیتی کن! او پاسخ داد: خواسته خدا را در مورد شما حفظ کنید.
هوش مصنوعی: شیخ الاسلام بیان کرد که سید بوالمعالی زید عمری گفت: عبدالواحد سیاری در مرو، خانه خود را به صوفیان وقف کرد. دلیل این کار این بود که زمانی صوفیان را دعوت کرد، در حین رقص یکی از آنان بهطور ناگهانی در آسمان ناپدید شد و هرگز دیگر دیده نشد. عبدالواحد سیاری به تاریخ سال 375 هجری اشاره کرد. او گفت که به خالهاش گفته بودند بوالعباس سیاری: چگونه مرید میتواند نفس خود را تربیت کند و این کار را چگونه انجام دهد؟ او پاسخ داد که باید صبر کند و به کارهای زشت پرهیز کند، با نیکان نشستوبرخاست کند، به دوستان خدمت کند و با درویشان ارتباط برقرار کند، زیرا انسان در جایی است که خود را قرار میدهد. سپس عباراتی را در این زمینه بیان کرد.
هوش مصنوعی: من در برابر لذتها صبر کردم تا جایی که روح من از دوری آنها خسته شد و همچنان ادامه دادم و به این دوری عادت کردم.
هوش مصنوعی: این دنیای خود را چگونه میسازید، جوانی که با آرزوهایت جستجو میکنی؟ اگر به آرزوهایت چنگ بزنید، و از خود رها نشوید، به حیات واقعی نمیرسی.
هوش مصنوعی: روزی روزگاری نفس من برای خود ارزش و جایگاهی داشت، اما وقتی دید که عزم من بر تن دادن به ذلت و خوار شدن است، خود را هم خوار کرد.
هوش مصنوعی: وهم وی گفت: شناخت، زندگی دل با خداوند است و زندگی دل با خداوند نیز وجود دارد. و گفته شده که او این دو بیت را بسیار میخوانده است.
هوش مصنوعی: صبح نورانی شد و روشنایی آن مانند درخشش ستارگان در آسمان است.
هوش مصنوعی: شراب خوری که چگونه با لذت مینوشد و حتی اگر سختیهایی به سراغش بیاید، از نوشیدن دست نمیکشد و شاداب و سبکبار به زندگی ادامه میدهد.
هوش مصنوعی: ابوالعباس گفته است: اگر ما به واسطی نمیرسیدیم، من مانند یک مجوسی میمردم. و یکی از متأخرین نیز بیان کرده که: «شیخ الاسلام گفته است که».
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.