«نام وی احمدبن محمد است» با یوسف حسین رازی و عبداللّه حداد و جریری، و ابن عطا و رویم٭ دیده بود، وی نیکو طریقت بود با استقامت، در نشاپور بوده و وعظ گفته بنشاپور، و سخن گفته، ور زبان معرفت به نیکوتر سخن. از نشاپور برفت بترمذ آمد، خواجه محمد حامد واشگردی شاگرد بوبکر وراق٭ پذیرهٔ وی آمد، و بوسه بر رکاب وی داد، شاگردان وی آنرا! خوش نیامد از رشک ویرا گفتند: که تو آن چرا کردی؟ گفت: من شنودهام کی او خداوند من چون نیکو بستاید و بوالعباس بسمرقند رفت و آنجا نماند در سنه اربعین و ثلثمائه این بوالعباس گفته: من عطش الی حال دهش فیه، فاذا وصل الیه لم یستقر فیه.
شیخ الاسلام گفت که هرکه با او نزدیکتر، درو حیرانتر، واسطی٭ آن سخن او بپسندید. هم این بوالعباس را گفتند: کی اللّه را به چه بشناختی؟ گفت: بدانج نشناختم یعنی بعجز معترفم. و هم وی گفت: ادنی الذکران ینسی مادونه و نهایة الذکران یغیب الذکر فی الذکر و یستغرق بمذکور عن الرجوع الی مقام الذکر و هذا حال فناء الغنا شیخ الاسلام گفت کی:
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: احمد بن محمد، روحانی و عارف نشاپوری، از شخصیتهای معروف در علم و معرفت بود. او با بزرگان دیگری مانند یوسف حسین رازی و عبدالله حداد دیدار و گفتگو داشت. وی به سبب علم و معرفت خود، مورد احترام شاگردانش قرار داشت، اما برخی به او حسادت کردند. بوالعباس، یکی از شاگردان برجسته، به سفرهایی از جمله به سمرقند رفت و تجربیات معنوی بسیاری کسب کرد. شیخ الاسلام در توصیف او بیان کرد که نزدیکی به بوالعباس انسان را به حیرت میافکند و او به این نکته اشاره کرد که شناخت خداوند با اعتراف به عجز آغاز میشود. وی همچنین به عمق و نقش یاد خدا در زندگی و عبور از خودخواهی اشاره نمود.
هوش مصنوعی: او به نام احمد بن محمد شناخته میشود و با یوسف حسین رازی، عبداللّه حداد، جریری، ابن عطا و رویم دیدار کرده بود. او فردی با طریقت نیکو و استقامت بود و در نشاپور فعالیتهای وعظ و سخنرانی داشت و به بیان معارف به بهترین شکل میپرداخت. سپس از نشاپور به ترمذ رفت و خواجه محمد حامد واشگردی، که شاگرد بوبکر وراق بود، با محبت به استقبال او آمد و بر رکابش بوسه زد. این کار از نظر شاگردانش خوشایند نبود و از حسادت گفتند که چرا این کار را کردی؟ او پاسخ داد که شنیدهام خداوند به نیکویی او را ستایش میکند. بوالعباس به سمرقند رفت و در آنجا نماند و در سال چهل و سه گفته بود که به حالت عطش به حال دهش نیاز دارد و وقتی به آنجا برسد، در آنجا نمیماند.
هوش مصنوعی: شیخ الاسلام بیان کرد که هر کسی که به او نزدیکتر باشد، بیشتر در حیرت خواهد بود و کسانی که واسطهی کلام او هستند، این سخنان او را قبول دارند. همچنین از بوالعباس پرسیدند که چگونه خدا را شناختی؟ او پاسخ داد که من در واقع به عجز خود اعتراف میکنم. او نیز گفت که افراد نزدیکتر به یاد خدا، چیزهای دیگر را فراموش میکنند و در نهایت، هر چه بیشتر از یاد خدا غفلت میکنند، ذهنشان از یاد خود، غافل میشود و به صورت کامل در ذکر غوطهور میگردند. این حالت، همان فناء در غنا است.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.