از میدان زهد میدان تجرید زاید. قوله تعالی: «و لا تمدن عینیک». تجرید در سه چیزست: در تن و دل و سر. تجرید نفس طریق قرایانست. و تجرید دل طریق صوفیانست، و تجرید سر طریق عارفانست. تجرید نفس سه چیزست: دنیا طلب ناکردن، و بر فایت تأسف ناخوردن، و آنچه بود نهفتن. و تجرید دل سه چیزست: آنچه نیست نبیوسیدن، و آنچه هست قیمت نانهادن، و بترک آن نترسیدن. و تجرید سر سه چیز است: بر اسباب نیارامیدن، و در راه حق نشان خود ندیدن، و از حق بجز از حق باز ناگشتن.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: متن درباره مفهوم تجرید در سه حوزه اصلی انسان یعنی نفس، دل و سر صحبت میکند. تجرید نفس به معنای دنیا طلبی نکردن، از دست دادن ناامیدی نسبت به گذشته و پنهان نگهداشتن برخی امور است. تجرید دل شامل بیاعتنایی به آنچه نیست، ارزش نهادن به آنچه هست و عدم ترس از ترکم آن است. تجرید سر به معنای بیتوجهی به اسباب دنیوی، عدم وابستگی به خود و وفاداری به حق بدون بازگشت از آن است. این مراحل، مسیرهایی هستند که در آنها انسان میتواند به حقیقت نزدیکتر شود و از تعلقات دنیوی رها شود.
هوش مصنوعی: میدان زهد به میدان تجرید منتهی میشود. خداوند میفرماید: «چشمانت را به آنچه نداریم مکن». تجرید شامل سه جنبه است: جسم، دل و ذهن. تجرید نفس راهی است برای قرائتکنندگان قرآن، تجرید دل مسیر صوفیها و تجرید ذهن راه عارفان است. تجرید نفس شامل سه نکته است: دنیا را طلب نکردن، بر آنچه از دست رفته افسوس نخوردن و آنچه را در خود پنهان است، پوشاندن. در مورد تجرید دل نیز سه مسئله وجود دارد: به آنچه نیست دلبستگی نداشتن، برای آنچه هست ارزش قائل شدن و از ترک آن نترسیدن. و در زمینه تجرید ذهن نیز سه نکته مطرح است: به علل و اسباب آرامش نداشتن، در راه حق خود را ندیدن و به جز حق از هیچ چیزی بازنگشتن.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.