از میدان یقطنت میدان زهد زاید. قوله تعالی: «بقیة اللّه خیر لکم». زهد در سه چیزست: اول در دنیا، دوم در خلق، سیم در خود. هر که دولت این جهانرا از دشمن خود دریغ ندارد، درین جهان او زاهد باشد. و هر که او آزرم خلق ویرا در حق مداهن نکند، در خلق زاهدست. و هرکه بچشم پسند در خود ننگرد، در خود زاهدست. نشان زهد در دنیا سه چیز است: یاد مرگ، و قناعت بقوت، و صحبت با درویشان. و زهد در خلق را سه نشانست: دیدن سبق حکم، و استقامت قدر، و عجز خلق. و نشان زهد در خود سه چیزست: شناختن کید و دیو، و ضعف خود، و تاریکی استدراج.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این متن درباره زهد و نشانههای آن در سه زمینه مختلف است: دنیا، خلق و خود. زهد در دنیا به معنای دوری از حقد و حسد در برابر دشمنان، قناعت به زندگی ساده و یاد مرگ است. زهد در خلق به معنای عدم مداهنه و تعارف با مردم و درنهایت زهد در خود به شناخت ضعفها و کمبودهای خود و دوری از تظاهر است. به طور کلی، زهد در زندگی فرد را به انسانی با تسلط بر نفس و قانع تبدیل میکند.
هوش مصنوعی: زهد به معنای دل بکندن از دنیا و مادیات است و به اشخاصی اطلاق میشود که زندگی ساده و بیریا دارند. زهد شامل سه جنبه است: اول در نسبت به دنیا، دوم در برخورد با دیگران و سوم در شناخت خود. فردی که از نعمتهای دنیا به دشمن خود نمیبخشد، در واقع فردی زاهد به شمار میآید. همچنین کسی که در مواجهه با دیگران به احترام و حیا پایبند باشد، زاهد محسوب میشود. و کسی که به خود به دیدهی پسند و شیوایی ننگرد، زاهد است. علامتهای زهد در دنیا شامل سه چیز است: یادآوری مرگ، قناعت به خوراک ضروری و ارتباط با درویشان. زهد در زندگی اجتماعی نیز بازتابی دارد که شامل دیدن قضا و قدر الهی، ثبات در برابر مشکلات و ناتوانی انسانها است. و در نهایت، زهد در خود با شناخت ترفندهای شیطانی، اذعان به نقصهای خود و درک نادانی همراه است.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.