رضاقلی خان هدایت
»
تذکرهٔ ریاض العارفین
»
روضهٔ دوم در ذکر فضلا و محقّقین حکما
»
بخش ۸۷ - کاشفی سبزواری
و هُوَ زبدة الحکماء و قدوة العرفاء مولانا کمال الدّین حسین الواعظ. فاضلی یگانه و عالمی مشهور زمانه. به تحقیق در علوم نجوم و انشاء و فنون عربیه اعلم عهد خود بود. به صوتی خوش و آهنگی دلکش خلایق را موعظه و نصیحت مینمود. معانی آیات قرآنی و احادیث نبویّهؐرا به عبارات لایقه و اشارات رایقه بیان میساخت. در هرات با مولانا جامی ملاقات کرد و مصاهرت جامی را پذیرفت و مولانا فخرالدّین علی از او متولد شد. غرض، او را تصانیف نیکوست. مِنْجمله جواهر التّفسیر و لبّ لباب کتاب مثنوی مولوی نیز از اوست و مواهب علیه هم ازکتب وی است. در اخلاق نیز تصنیف دارد. تفصیل حالات او در تواریخ مفصّلاً مسطور است. مدتها در نیشابور موعظه میکرده و واعظ بوده و این بیت از آن جناب است:
چون که خوشیهای دهر باقی و پاینده نیست
از خوشیاش خوشدلی هیچ خوشاینده نیست
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: مولانا کمال الدین حسین الواعظ فاضلی، از بزرگترین دانشمندان و حکیمان زمان خود، در زمینههای نجوم، انشاء و فنون عربی مهارت داشت. او به صدای خوش و آهنگ دلنشین خود به تفسیر آیات قرآن و احادیث پیامبر میپرداخت و با عبارات قابل فهم، معانی عمیق آنها را بیان میکرد. حسین الواعظ در هرات با مولانا جامی ملاقات کرد و پس از آن، مولانا فخرالدین علی، فرزند او به دنیا آمد. او آثار ارزندهای نظیر "جواهر التفسیر" و "لب لباب کتاب مثنوی" داشته است و در زمینه اخلاق نیز نوشتههایی دارد. همچنین، او مدتی در نیشابور به موعظه و وعظ مشغول بود. یکی از ابیات مشهور او به این مضمون است که خوشیهای دنیا دائمی نیستند و نباید به آنها توجه کرد.
هوش مصنوعی: او یکی از بهترین حکما و پیشوایان عرفان است، مولانا کمالالدین حسین الواعظ. فردی برجسته و شناختهشده در زمان خود که در علوم نجوم، نگارش و فنون زبان عربی، در سطحی بالاتر از دیگران قرار داشت. با صدایی دلنشین و آهنگی جذاب، مردم را مورد موعظه و نصیحت قرار میداد. معانی آیات قرآن و احادیث نبوی را به شیوهای مناسب و با اشارههای هوشمندانه بیان میکرد. در هرات با مولانا جامی دیدار کرد و با او خویشاوندی تشکیل داد، که حاصل آن تولد مولانا فخرالدین علی بود. او آثار معتبری دارد؛ از جمله "جواهر التّفسیر" و "لبّ لباب" که مربوط به کتاب مثنوی مولوی است و همچنین در زمینه اخلاق نیز آثار نگارش کرده است. جزئیات زندگی او به طور مفصل در تاریخها ثبت شده است. او مدتهای زیادی در نیشابور به وعظ و نصیحت مشغول بوده و یکی از اشعار او به این صورت است:
هوش مصنوعی: زیرا خوشیهای دنیا ماندگار نیستند، لذا از خوشیهای زودگذر آن، هیچگونه دلخوشی و رضایتی نمیتوان داشت.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.