از طریق این صفحه میتوانید تصویر مد نظر یا طراحی شدهٔ خود را برای سخنوران محبوبتان پیشنهاد دهید.
هدف اولیهٔ استفاده از تصاویر سخنوران در گنجور آسان کردن فرایند جستجو و مرور اشعار است. از عموم ادبای ایران زمین (تقریباً همهٔ غیر معاصرین) تصویر مستندی به جا نمانده و تصویری که ما از سعدی، حافظ، مولانا و فردوسی و دیگر بزرگانمان در ذهن داریم حاصل کار هنرمندان معاصر است. به همین جهت و به این جهت که خصوصاً برای سخنورانی که شهرت زیادی ندارند تصاویری که به نیت و به نام آنها ارائه شده باشد یافت نمیشد در گنجور بعضاً از تصاویری که به نام دیگران ارائه شده استفاده کردهایم.
اگر تمایل دارید این فرایند را بهبود دهید یا اگر هنرمند هستید و علاقه دارید اثر خودتان را برای خصوصاً سخنوران کمتر شناخته شده در گنجور و در قالب چهرهٔ سخنوران یا ادیبان ببینید از این صفحه استفاده کنید.
سخنور مد نظرتان را انتخاب کنید و تصویر مد نظرتان را بارگذاری کنید. توجه فرمایید که از لحاظ هنری امکان استفاده از تصاویری که با تصاویر موجود همخوان نباشند (مثلاً حالت طراحی سیاه قلم داشته باشند یا خیلی مینیاتوری باشند) وجود ندارد. تلاش کنید تصویری که ارائه میکنید شاخص باشد و بتوان با یک نگاه تفاوت آن را با بقیهٔ تصاویر تشخیص داد. توجه فرمایید که در نهایت تصاویر باید در قالب قاب بیضوی ایستادهٔ گنجور بریده شوند منتهی شما تصویر کامل را ارسال بفرمایید.
به گونهای دیگر نیز میتوانید به این پروژه کمک کنید و آن این که برای کمک به تناسب تصاویر با زندگی واقعی سخنوران اگر نکات خاصی که روی تصویر آنها تأثیرگذار است میدانید با ارائهٔ لینک یا مستندات (مثلاً ذکر شعری که در آن به این نکات اشاره شده) آنها را عنوان کنید. مثلاً ذکر این که سخنوری در جوانی از دنیا رفته میتواند نکتهٔ مهمی باشد تا سن تصویر متناسب با زندگی واقعی سخنور باشد و ... .
برای پیشنهاد نکات دیگری راجع به همام تبریزی که ممکن است روی تصویر خیالی یا حقیقی او تأثیرگذار باشد در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.
برای پیشنهاد تصویر دیگری برای همام تبریزی در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.
**خواجه همام تبریزی و شیخ شیرازی در حمام**
برگی از نسخهای مصور از نگارستان
شمارهی ثبت: AKM272.f168v
**پدیدآورندگان:**
- **نویسنده:** احمد بن محمد غفاری (تاریخنگار و دانشمند ایرانی، درگذشتهٔ ۱۵۶۷ میلادی)
- **کاتب:** احمد شیرازی
**محل ساخت:** ایران، احتمالاً شیراز
**ابعاد:** ۳۸.۷ × ۲۵ × ۶.۴ سانتیمتر
**تاریخ:** ۱۵۷۳–۱۵۷۴ میلادی / ۹۸۰ هجری قمری
**مواد و تکنیک:** مرکب، رنگ مات (گواش) و طلا بر روی کاغذ
---
این نگاره از نسخهای سالم از *کتاب نگارستان* برگرفته شده است. این اثر مجموعهای از حکایتها و رویدادهای تاریخی است که توسط احمد محمد غفاری کاشانی (۱۵۰۴–۱۵۶۷/۶۸) در سالهای ۱۵۵۱–۱۵۵۲ میلادی به نثر نگاشته شده است. نسخهٔ مصور حاضر که تاریخ آن ۱۵۷۳ میلادی است، به احتمال زیاد در کارگاهی در شیراز تولید شده است.
**شرح صحنه:**
این نگاره فضای داخلی یک حمام عمومی را به تصویر میکشد. در پسزمینه، دیواری پوشیده از کاشی دیده میشود و بخشی از یک ایوان آبیرنگ زیر جعبهی متن پنهان شده است. در مرکز تصویر، یک حوض هشتضلعی وجود دارد که به صورت مسطح ترسیم شده است.
دور تا دور حوض، سه مرد بر روی زمین نشستهاند، در حالی که سر و بالاتنهشان برهنه است. در برابر آنان کاسهای پر از آب قرار دارد که برای شستوشو از آن استفاده میکنند. در دو طرف حوض نیز دو مرد ایستادهاند. فردی که در سمت چپ قرار دارد، با توجه به نوع لباسش، به نظر میرسد که کارگر حمام باشد و وظیفهی شستوشو و ماساژ میهمانان را بر عهده داشته باشد.
**روایت متن:**
طبق متن، دیداری میان شاعر نامدار، خواجه همام تبریزی، و یک شیخ صوفی اهل شیراز در حمام رخ میدهد. پس از ردوبدل شدن چند کلمه، خواجه همام شیخ را تحریک میکند و شیخ با خواندن یکی از اشعار خودِ خواجه، هویت او را آشکار میکند. این حرکت، خواجه را چنان تحت تاثیر قرار میدهد که برخلاف عادت همیشگی، پسر خود را به شیخ معرفی میکند.
**زمینهی هنری و فرهنگی:**
تصویرپردازی از صحنههای حمام عمومی در نیمهی نخست سدهی شانزدهم میلادی در شیراز رایج شد. بسیاری از نگارههای متون معروفی چون *شاهنامه*، *ظفرنامه*، و آثار *جامی* و *سعدی* شامل صحنههای حمام میشوند که معمولاً فرمولی مشخص دارند:
نمایش اتاقی کاشیکاری شده، معمولاً با حوض یا آبنمایی در مرکز و طاقچههایی در دیوارها.
این نسخه در موزه آقاخان موجود است
منبع ویکی مدیا