قوله تعالی: بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ اسم غنیّ من اطاعه اغناه و من خالفه اضاعه و اقماه، اسم عزیز من وافقه رقّاه الی الرّتبة العلیاء، و من خالفه القاه فی المحنة الکبری.
نام خداوندی عظیم. جبّار نامدار کریم، قهّار کردگار حکیم. خداوندی که رقم قلم قضاء او بهیچ آب منسوخ نگردد. جبّاری که تیر تقدیر او بسپر هیچ آفریده مندفع نشود، کریمی که فضل عمیم او در هیچ معیار نگنجد، رحیمی که احسان قدیم او هیچ میزان نسنجد. خاطر اگر چه هادی و داهی بود در لمعات انوار سبحات جلال او گمراه شود. شکر اگر چه با طول و عرض بود، در فضل و احسان و طول و امتنان او کوتاه گردد. عقل اگر چه کامل و وافر بود، در دریای علم او غریق گردد. وهم و فهم اگر چه با حدّت و فطنت بود، در انوار جلال و جمال او حریق شود.
پیر طریقت قدّس روحه، بدین معنی سخنی مختصر باشارت گفته بس نغز و بس عجب. گفت: از جمال و جلال دوست کسی لذّت یابد کش دیده بازست، مصحوب لم یزل با صاحب لم یکن بد سازست.
قوله تعالی: أَ لَمْ تَرَ کَیْفَ فَعَلَ رَبُّکَ بِأَصْحابِ الْفِیلِ ای محمد ننگری و نه بینی تو اصحاب فیل را که با ایشان چه کردیم، و ایشان را چون کشتیم، و دمار از ایشان چون بر آوردیم؟ قومی بودند بر پشت حیوان کوه هیکل موج پیکر قصد خانه ما کردند و بر عدّت و ساز و آلت خود اعتماد کردند، تا ما از خزائن قهر خود مرغکی چند ضعیف فرستادیم تا ایشان را هلاک کردند. و آتش قهر و سیاست ما در ایشان زدند که: وَ أَرْسَلَ عَلَیْهِمْ طَیْراً أَبابِیلَ تَرْمِیهِمْ بِحِجارَةٍ مِنْ سِجِّیلٍ ما آن قهّار و جبّاریم که هر که را خواهیم بهر چه خواهیم قهر کنیم. نمرود لعین را پشهای فرستیم تا سزای وی در کنار وی نهد. فرعون طاغی را که دعوی خدایی کرد و ساحران با سحر عظیم جمع کرد، پارهای چوب از حضرت خود فرستادیم تا قدر ایشان با ایشان نمود. ای محمد آن صنادید قریش و رؤساء کفر که قصد هلاک تو کردند و ترا از وطن خود بتاختند و بر اندیشه هلاک کردن تو بر پی تو بیرون آمدند و تو با صدّیق در آن غار غیرت رفته، نبینی که ما عنکبوتی ضعیف را بشحنگی تو چون فرستادیم؟
تا دست دعاوی و اباطیل ایشان فرو بست! ما آن خداوندیم که در راه ما عنکبوتی شحنگی کند، مرغی مبارزی کند، پشهای سپاه سالاری کند، غاری راز داری کند، عصائی در صحرایی اژدهایی کند، آبی فرمانبرداری کند، آتشی مونسی کند، درختی سبز مشعله داری کند، سگی عاشقی کند، موری مذکّری کند، سنگی مسبّحی کند، کس را با قهر ما تاوستن نیست و از عذاب و عقاب ما رهایی جستن نیست. دور افتادند و غلط پنداشتند اصحاب فیل که قصد تخریب خانه ما کردند، خانهای که طراز اضافت بیت اللَّه بر آستین اعزاز او کشیده، از سنگ بر آورده، لیکن مغناطیس دلهای مؤمنان ساخته! ابراهیم و اسماعیل را گفتیم که: مرا خانهای بنا کنید بِوادٍ غَیْرِ ذِی زَرْعٍ از مشتی سنگ خاره، از یک جانب او برّ بینهایت و از یک جانب او بحر بیغایت. اگر خانهای بودی از یاقوت و لعل و زبرجد یا در میان بساطین و ریاض و انهار و اشجار بودی، اگر کسی بوی میل کردی عجب نبودی، عجب آنست که مشتی سنگ بر هم نهاد و بادیه مردم خوار راه وی ساخته و صد هزار اعرابی جلف سخت دل بیرحمت بر راه وی نشانده و آن گه آتش عشق عشّاق هر روز تیزتر! گویی آن کعبه شمعیست افروخته و حاجیان پروانهاند بیصبر گشته، از هزار فرسنگ میشتابند و پروانه وار خویشتن را درو میسوزند، و ایشان که بعذری ازو باز ماندهاند و در آرزوی جوار و طواف او بگداختهاند این نوحه همی کنند:
گر کعبه وصل تو کنند بر ما ناز
از بادیه هجر که مان دارد باز؟
ما میگردیم در بیابان نیاز
کز دور روا بود سوی کعبه نماز!
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: خلاصه متن به این صورت است که خداوند، به عنوان یکتای قدرتمند و توانا، همه کسانی را که به او ایمان میآورند، غنی و سعادتمند میکند و کسانی که با او مخالفت میکنند، دچار نابودی و سختی میشوند. در اینجا به داستان اصحاب فیل اشاره شده است؛ قومی که قصد تخریب خانه خدا (کعبه) را داشتند و به رغم قدرت و تجهیزات خود، به وسیله پرندگانی ضعیف از سوی خداوند شکست خوردند. این مطلب نشاندهنده قدرت خداوند در نابودی دشمنان و حفاظت از مؤمنان است. در نهایت، متن به عشق و اشتیاق مؤمنان برای کعبه، خانه خدا و یادآوری عشق عمیق آنان به این مکان مقدس میپردازد.
هوش مصنوعی: این آیه به نام خداوند آغاز میشود که رحمتش شامل حال همه است. خداوند با نامش به کسی که فرمانش را اطاعت کند، بینیازی و ثروت میبخشد و کسی که از او سرپیچی کند، به بیچیزی دچار میسازد. همچنین، نام خداوند برای کسانی که با او هماهنگ باشند، سبب بالارفتن به درجات عالی میشود و افرادی که از او دوری کنند، در آزمونهای بزرگ قرار میگیرند.
هوش مصنوعی: خدای بزرگ و قدرتمند، با ویژگیهای برجسته و رحمت بیپایان. خدایی که هیچ حکم و قضاوت او هرگز باطل نمیشود. او کسی است که هیچ موجودی نمیتواند از تیر تقدیرش در امان بماند. رحمتهایش به قدری فراوان است که نمیتوان آنها را اندازهگیری کرد و احسانهایش همواره بینهایت است. حتی اگر ذهنها راهنمایی کنند، در نور جلال او به گمراهی میگرایند. شکرگزاری با وجود گستردگیاش، در برابر فضل و احسان او ناتوان میشود. اگرچه عقل انسانها کامل است، اما در دریای علوم او غرق میشود. توهم و فهم اگرچه تیز و هوشمندانه باشد، در نور زیبایی و جلال او از بین میرود.
هوش مصنوعی: پیر راه و روش عرفانی، مطلبی کوتاه و زیبا بیان کرده است. او میگوید: کسی که از زیبایی و عظمت خدا لذت میبرد، چشمانش باز است و همیشه با وجودی که هیچگاه نبوده است، همراه است.
هوش مصنوعی: خداوند در قرآن میفرماید: «آیا ندیدی که پروردگارت با یاران فیل چه کرد؟» ای محمد، آیا نمینگری که با این قوم چه کردیم؟ آنها را چگونه کشتیم و هلاک کردیم؟ آنها گروهی بودند که بر پشت فیلهای بزرگ، به قصد حمله به خانه ما حرکت کردند و بر تعداد و ابزار خود تکیه کرده بودند، اما ما از خزائن قهر خود چند پرنده ضعیف فرستادیم تا آنها را نابود کردند. قهر و قدرت ما به آنها ضربه زد و بر آنها پرندگانی فرستادیم که با سنگهای آتشین به آنها حمله کردند. ما قهرمانان و شکستناپذیرانی هستیم که هر که را بخواهیم، میتوانیم مجازات کنیم. همانطور که نمرود را با پشهای به مجازات رساندیم، و فرعون طاغی را که ادعای خدایی میکرد، با تکهای چوب تنبیه کردیم. ای محمد، آیا نمیبینی که قریشیان و رؤسای کفر که به نیت نابودی تو آمدهاند، و تو در غار بههمراه صدیق خود پنهان شدهای، چگونه ما میتوانیم حتی عنکبوتی ضعیف را برای حفظ تو بفرستیم؟
هوش مصنوعی: ما همان خداوندی هستیم که در مسیر خود، از کوچکترین مخلوقات مثل عنکبوت و پشه گرفته تا بزرگترین و شگفتانگیزترین پدیدهها، قدرت خود را نشان میدهیم. در این راه، آفرینش عمیقترین رازها، فرمانبری آب و آتش، و عشق در دلها به واقعیت تبدیل میشود. هیچکس نمیتواند از قهر و عذاب ما فرار کند. اصحاب فیل که به تخریب خانه ما تلاش کردند، دور از حقیقت به سر میبردند. آن خانهای که با سنگهای ساده ساخته شده، و در عین حال در دل مؤمنان محبوبیت دارد، جایی است که ابراهیم و اسماعیل در دل صحرا بنا کردند. این کعبه که به سادگی و از سنگ ساخته شده، با وجود بیابان و اعراب بیرحم اطرافش، محل تجمع عاشقان و زائران است که بیوقفه خود را به آن میسوزانند و از دور دست به سویش میشتابند. این صحنه نشاندهنده عشق و اشتیاقی است که هر روز بیشتر میشود.
هوش مصنوعی: اگر کاخ وصالت به ما برسد، دیگر چه ناز و فخر از دوری که ما را رنج میدهد، باقی میماند؟
هوش مصنوعی: ما در بیابانهای نیاز و طلب سفر میکنیم، چون از دور نماز خواندن به سمت کعبه برای ما مجاز است.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.