قوله تعالی: وَ لَقَدْ خَلَقْناکُمْ شما را بیافریدیم ثُمَّ صَوَّرْناکُمْ آن گه شما را چهرها نگاشتیم ثُمَّ قُلْنا لِلْمَلائِکَةِ آن گه فریشتگان را گفتیم: اسْجُدُوا لِآدَمَ سجود کنید آدم را فَسَجَدُوا إِلَّا إِبْلِیسَ سجود کردند مگر ابلیس لَمْ یَکُنْ مِنَ السَّاجِدِینَ (۱۱) که وی از سجود کنندگان نبود.
قالَ ما مَنَعَکَ أَلَّا تَسْجُدَ اللَّه گفت وی را: چه باز داشت ترا که سجود نکردی؟ إِذْ أَمَرْتُکَ آن گه که فرمودم ترا قالَ أَنَا خَیْرٌ مِنْهُ ابلیس گفت من بهام ازو خَلَقْتَنِی مِنْ نارٍ مرا که بیافریدی از آتش بیافریدی وَ خَلَقْتَهُ مِنْ طِینٍ (۱۲) و وی را از گل آفریدی.
قالَ فَاهْبِطْ مِنْها گفت: اکنون پس فرو شو از آسمان فَما یَکُونُ لَکَ أَنْ تَتَکَبَّرَ فِیها که نیاید ترا و نرسد که گردن کشی کنی و در آسمان باشی فَاخْرُجْ إِنَّکَ مِنَ الصَّاغِرِینَ (۱۳) از بهشت بیرون شو تو از کم آمدگانی خوار و از پسان.
قالَ أَنْظِرْنِی ابلیس گفت: درنگ ده مرا إِلی یَوْمِ یُبْعَثُونَ (۱۴) تا آن روز که آدم و فرزندان را برانگیزانند پس مرگی.
قالَ إِنَّکَ مِنَ الْمُنْظَرِینَ (۱۵) اللَّه گفت تو از درنگ دادگانی.
قالَ فَبِما أَغْوَیْتَنِی ابلیس گفت: پس اکنون بآنچه مرا بیراه کردی لَأَقْعُدَنَّ لَهُمْ صِراطَکَ الْمُسْتَقِیمَ (۱۶) ایشان را در راه راست تو نشینم و در گذر ایشان.
ثُمَّ لَآتِیَنَّهُمْ آن گه درآیم بایشان مِنْ بَیْنِ أَیْدِیهِمْ وَ مِنْ خَلْفِهِمْ از پیش ایشان و از پس ایشان وَ عَنْ أَیْمانِهِمْ وَ عَنْ شَمائِلِهِمْ و از راست ایشان و از چپ ایشان وَ لا تَجِدُ أَکْثَرَهُمْ شاکِرِینَ (۱۷) و بیشتر ایشان را سپاسدار و منعم شناس نیابی.
قالَ اخْرُجْ مِنْها اللَّه گفت: بیرون شو از بهشت و آسمان مَذْؤُماً نکوهیده و ناشایست کرده مَدْحُوراً رانده و دور کرده. لَمَنْ تَبِعَکَ مِنْهُمْ هر که بر پی تو بیاید از ایشان لَأَمْلَأَنَّ جَهَنَّمَ مِنْکُمْ أَجْمَعِینَ (۱۸) ناچاره پر کنم دوزخ را از شما همگان.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این آیات از قرآن کریم به داستان آفرینش انسان و نافرمانی ابلیس اشاره دارد. خداوند آدم را خلق کرد و به فرشتگان فرمان داد که به او سجده کنند. همه فرشتگان فرمان را پذیرفتند، جز ابلیس که دلیل نافرمانی خود را برتری بر آدم به خاطر آفرینش از آتش نسبت به او که از گل خلق شده بود، ذکر کرد. در پاسخ به نافرمانیاش، خداوند او را از آسمان و بهشت بیرون کرد و به او اجازه داد تا تا روز قیامت منتظر بماند. ابلیس سپس اعلام کرد که قصد دارد آدم و فرزندانش را از راه راست منحرف کند، اما خداوند او را تهدید کرد که جهنم را پر خواهد کرد از پیروانش. این داستان به موضوعاتی چون نافرمانی، برتریطلبی و عواقب آنها میپردازد.
هوش مصنوعی: خداوند میفرماید: ما شما را خلق کردیم، سپس شما را به صورتهای مختلفی شکل دادیم. سپس به فرشتگان گفتیم: برای آدم سجده کنید. آنها سجده کردند، جز ابلیس که از سجدهکنندگان نبود.
هوش مصنوعی: خداوند از ابلیس پرسید که چه چیزی تو را از سجده کردن بازداشت؟ ابلیس در پاسخ گفت: من از او بهترم، زیرا تو مرا از آتش آفریدی و او را از گل.
هوش مصنوعی: خدا به او گفت: الآن از آسمان پایین برو، زیرا تو حق نداری در آنجا گردنکشی کنی. از بهشت بیرون برو، تو از کسانی هستی که خوار و کوچکاند.
هوش مصنوعی: ابلیس درخواست کرد که او را تا روز قیامت مهلت دهند، یعنی تا زمانی که انسانها از قبرهایشان برانگیخته شوند.
هوش مصنوعی: خداوند فرمود که تو از کسانی هستی که به آنها مهلت داده شده است.
هوش مصنوعی: ابلیس گفت: به خاطر اینکه مرا به گمراهی کشاندی، حالا تصمیم دارم که در راه راست تو بنشینم و جلوی انسانها را در مسیرشان بگیرم.
هوش مصنوعی: سپس به سراغشان میآیم و از جلو و عقب، از سمت راست و چپ به آنها دسترسی پیدا میکنم و بیشتر آنها را سپاسگزار نخواهی یافت.
هوش مصنوعی: خداوند به او گفت: از بهشت خارج شو، زیرا تو نکوهیده و رانده شدهای. هر کسی که از آنها از تو پیروی کند، من دوزخ را از شما همه پر خواهم کرد.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.