«قوله تعالی: فَإِذا قَضَیْتُمُ الصَّلاةَ الآیة بدان که این نماز رازی استمیان بنده و خدا که درین راز همنیاز است، و هم ناز. امروز نیاز است، و فردا ناز. امروز رنج است و فردا گنج. امروز باری گران، فردا روح و ریحان. امروز کدّ و کار، و فردا کام و بازار. امروز رکوع و سجود، و فردا وجود و شهود.
و از شرف نماز است که ربّ العالمین صد و دو جایگه در قرآن ذکر آن کرده، و آن را سیزده نام نهاده: صلاة، و قنوت، و قرآن، و تسبیح، و کتاب، و ذکر، و رکوع، و سجود، و حمد، و استغفار، و تکبیر، و حسنات، و باقیات.
و مصطفی (ص) گفته:«الصّلاة معراج المؤمن»
و گفته: «الصّلاة مأدبة اللَّه فی الأرض»، و علماء سلف گفتهاند: الصّلاة عرس المریدین و نزهة العارفین، و وسیلة المذنبین، و بستان الزّاهدین. و گفتهاند: نماز گزارنده را هفت کرامت است: هدایت و کفایت و کفّارت و رحمت و قربت و درجت و مغفرت. و اوّل قدم از شرک بینمازی است، که ربّ العزّة گفت: ما سَلَکَکُمْ فِی سَقَرَ؟ قالُوا لَمْ نَکُ مِنَ الْمُصَلِّینَ. و اسم ایمان در صلاة نهاد آنجا که گفت: وَ ما کانَ اللَّهُ لِیُضِیعَ إِیمانَکُمْ ای صلوتکم، و وعده روزی بنماز داد آنجا که گفت: وَ أْمُرْ أَهْلَکَ بِالصَّلاةِ الی قوله... نَحْنُ نَرْزُقُکَ. و عدد نمازهای فرائض پنج آمد بر وفق اصول شرایع. مصطفی (ص) اصول شرایع را گفت: «بنی الاسلام علی خمس»، و اصول فرایض نماز را: «خمس صلوات فی الیوم و اللّیلة». یعنی که چون بنده این پنج نماز بشرط و وقت خویش بگزارد، ربّ العزّة وی را ثواب جمله اصول شرایع بدهد. و هیأت نماز چهار است: قیام، رکوع، سجود و قعود. حکمت درین آنست که: جمله موجودات بر چهار شکلاند: بعضی بر هیأت قائمان راستاند، و آن درختاناند. بعضی بر هیأت راکعان سر فرو افکنده، و آن ستوراناند. بعضی بر هیأت ساجدان روی بخاک نهاده، و آن حشراتاند. بعضی بر زمین نشسته بر هیأت قاعدان، و آن حشیش و نباتست، چنانستی که ربّ العزّة گفتی: بنده مؤمن! در خدمت ما این چهار هیأت بجای آر: قیام و رکوع و سجود و قعود، تا ثواب تسبیح آن همه خلایق بیابی. و آن گه این نمازها بعضی دو رکعت فرمود چون نماز بامداد، و بعضی سه رکعت چون نماز شام، و بعضی چهار چون پیشین و دیگر و خفتیدن: از آنست که بنده دو قسم است: یکی روح، دیگر تن. نماز دوگانی یکی شکر روح است و دیگر شکر تن، و در باطن آدمی سه گوهر است عزیز: یکی دل، دوم عقل، سیوم ایمان، نماز سه گانه شکر این سه خلعت است. و باز ترکیب آدمی از چهار طبع است، نماز چهارگانی شکر آن چهار طبع است. از روی اشارت میگوید: بنده من بنماز دوگانی شکر تن و جان گذار، و بنماز سه گانی شکر ایمان و دل و عقل، و بچهار گانی شکر چهار ارکان بقدر وسع و امکان. تا پیدا گردد که مؤمن از همه مطیعتر است، و کار وی شریفتر، و درجه وی نزدیک حق رفیع تر.
و گفتهاند که این نماز عقدی است در آن جوهرهای رنگارنگ، هر رنگی از تحفه عزیزی، و حال پیغامبری: طهارت فعل ایوب پیغامبر است: ارْکُضْ بِرِجْلِکَ الآیة. تکبیر ذکر ابراهیم (ع) است: وَ فَدَیْناهُ بِذِبْحٍ عَظِیمٍ. قیام خدمت زکریا: وَ هُوَ قائِمٌ یُصَلِّی فِی الْمِحْرابِ. رکوع فعل داود: وَ خَرَّ راکِعاً وَ أَنابَ.
سجود حال اسماعیل است: وَ تَلَّهُ لِلْجَبِینِ. تشهّد فعل یونس است: إِذْ أَبَقَ إِلَی الْفُلْکِ الْمَشْحُونِ.
تسبیح فعل فریشتگان است: یُسَبِّحُونَ بِحَمْدِ رَبِّهِمْ. بنده مؤمن دو رکعت نماز با خضوع و خشوع که کند، ربّ العزّة او را کرامت این پیغامبران دهد، و بدرجات ایشان رساند.
ازین لطیفتر شنو: هر عبادتی که بندگان آرند، و هر ذکری که فریشتگان کنند، جمله چون تأمّل کنی در دو رکعت نماز جمع است، هم جهاد، و هم حجّ، و هم زکاة، و هم روزه: امّا جهاد آنست که: هم چنان که غازیان بحرب کفّار شوند، اوّل صف برکشند، و حرب بسازند، و بمبارزت مبادرت کنند، مرد دلیر جوشن درپوشد، در پیش صف شود، و خصم را در میدان خواند، و با وی جولان کند، آن مرد دلاور در پیش، و دیگران بر قفاش ایستاده، و حشم در وی گماشته، و زبانها بتکبیر گشاده، و با دشمن بکارزار درآمده، در نماز جمله این معانی تعبیه است: مرد مؤمن اوّل غسل کند، آن زره است که میدرپوشد، چون وضو کند جوشن است که میدربندد، آن گه در صف عبادت و طایفه حرمت بایستد. امام چون مبارزان در پیش شود، و در محراب که حربگاه شیطان است، با شیطان و با نفس خویش حرب کند، دیگران چشم در وی نهاده، و دل در ظفر وی بسته. این جهاد از آن جهاد عظیمتر، و بزرگتر. اینست که مصطفی (ص) گفت: «رجعنا من الجهاد الأصغر الی الجهاد الأکبر».
و در نماز معنی زکاة است: زکاة پاکی مال است، و نماز پاکی تن: خُذْ مِنْ أَمْوالِهِمْ صَدَقَةً تُطَهِّرُهُمْ وَ تُزَکِّیهِمْ بِها، إِنَّ الْحَسَناتِ یُذْهِبْنَ السَّیِّئاتِ. این پاکی جان است و آن پاکی مال. این از آن تمامتر، و شریفتر، و فی معناه
روی انّ رسول اللَّه (ص) رأی رجلا یقول: اللّهمّ اغفر لی و ما اریک تغفر. فقال النّبیّ (ص): «ما اسوأ ظنّک بربّک؟!» فقال: یا رسول اللَّه انّی اذنبت فی الجاهلیّة و الاسلام.
فقال (ص): «ما فی الجاهلیّة فقد محاه الاسلام، و ما فی الاسلام تمحوه الصّلوات الخمس»، فأنزل اللَّه تعالی: وَ أَقِمِ الصَّلاةَ طَرَفَیِ النَّهارِ الآیة.
و در نماز معنی حجّ است، حجّ احرام و احلال است، و نماز را نیز تحریم و تحلیل است. و در نماز معنی حج تمامتر، و شرف وی شاملتر، و اللَّه اعلم.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این متن درباره اهمیت نماز در زندگی مسلمانان و جایگاه والای آن در دین اسلام صحبت میکند. نماز را ارتباطی ویژه میان بنده و خداوند میداند که شامل نیاز و ناز، رنج و گنج، و حالتهای مختلفی مانند رکوع و سجود است. نماز به عنوان یک معراج برای مؤمنان و مهمانی خدا بر روی زمین توصیف شده و تعداد زیادی از نامها و آیات قرآن به آن اشاره دارند.
در ادامه، به کرامات نمازگزاران، اهمیت نمازهای واجب و اصول آن اشاره شده و توضیحاتی درباره ساختمان و حالتهای مختلف نماز ارائه میشود. نماز به عنوان یک عبادت جامع که شامل جهاد، زکات و حج است، معرفی شده و تأکید میشود که از طریق نماز، آثاری مثبت بر روح و جان شخص خواهد داشت. در نهایت، نماز به عنوان وسیلهای برای پاکی و مغفرت شناخته میشود و به نقش کششی آن در نزدیک کردن بنده به خدا اشاره میشود.
هوش مصنوعی: نماز یک رابطه خاص و پنهانی میان بنده و خداوند است. در این رابطه، هم نیاز احساس میشود و هم ناز و کرشمه. امروز ممکن است احساس نیاز کنیم، اما روز دیگر به آرامش و رضایت میرسیم. امروز ممکن است در تلاش و زحمت باشیم، اما فردا به پاداش و ثمره آن خواهیم رسید. امروز ممکن است بار سنگینی را به دوش بکشیم، اما فردا به آسایش و آرامش خواهیم رسید. امروز در حال عبادت و خشوع هستیم و فردا به درک و شهود حقیقت نزدیکتر خواهیم شد.
هوش مصنوعی: نماز دارای جایگاه بلندی است و خداوند در قرآن کریم به آن در 102 مورد اشاره کرده است. این عبادت با سیزده نام مختلف مانند صلاة، قنوت، قرآن، تسبیح، و ذکر شناخته میشود و شامل اعمالی چون رکوع، سجود، حمد، استغفار، و تکبیر است. همچنین به کارهای نیک و باقیات نیز اشاره شده است.
هوش مصنوعی: و مصطفی (ص) فرمودهاند: «نماز، معراج مؤمن است.»
هوش مصنوعی: نماز مانند مهمانی خداوند بر روی زمین است. علمای گذشته نماز را جشن برای جویندگان حقیقت، تفریح برای عارفان، وسیلهای برای گناهکاران و باغی برای زاهدان میدانند. معتقدند که نماز گزار هفت کرامت را دریافت میکند: هدایت، کفایت، کفّاره، رحمت، نزدیکی به خدا، مقام و مغفرت. اولین نشانه شرک، ترک نماز است؛ خداوند در قرآن درباره کسانی که در آتش جهنماند میفرماید: «چرا وارد آتش جهنم شدید؟» و آنها پاسخ میدهند: «ما از نمازگزاران نبودیم». همچنین، به ایمان در نماز اشاره شده است و خداوند وعده روزی به نماز را میدهد. نمازهای واجب پنج تا هستند که مطابق با اصول دین اسلام مطرح شده و پیامبر (ص) آنها را «بنی الإسلام علی خمس» معرفی کرده است. هر بندهای که این پنج نماز را در زمان خود بخواند، پاداش همه اصول دین را از خداوند دریافت میکند. نماز شامل چهار حالت است: قیام، رکوع، سجود و قعود. حکمت این حالتها این است که تمام موجودات در چهار شکل مختلف وجود دارند: برخی در حالت قیام، برخی در حالت رکوع، برخی در حالت سجود و برخی نشستهاند. خداوند به بندگان مؤمن میگوید که این چهار حالت را در عبادت خود به جا آورند تا ثواب تسبیح تمام موجودات را به دست آورند. نمازهای معین نیز شامل نمازهای دو رکعتی، سه رکعتی و چهار رکعتی هستند که به نیاز روح و جسم انسان اشاره دارند. نماز دوگانه، شکر جسم و نماز سهگانه، شکر دل و عقل است. همچنین ترکیب انسان از چهار طبیعت مختلف است و نماز چهارگانه شکر بر آنهاست. در نهایت، اهمیت نماز نشان میدهد که مؤمن به طور کامل مطیع خدا است و درجات او نزد خداوند بسیار بالا و محترم است.
هوش مصنوعی: این نماز، شبیه یک عقد زیبا است که در آن رنگهای مختلفی از نعمتها وجود دارد. هر رنگ، نمایانگر یک هدیه ارزشمند است. در اینجا، عبادت پیامبرانی چون ایوب و ابراهیم و زکریا یادآوری میشود. طهارت عمل ایوب با دعوت به آرامش و سکون مشخص میشود. یادآوری از تکبیر ابراهیم، نشانه عظمت و فدای اوست. قیام زکریا در حال نماز نشاندهنده خضوع و عبادت اوست، و رکوع داود نیز نماد تسلیم و توبه است.
هوش مصنوعی: سجده، حال اسماعیل را به تصویر میکشد و فعالیت تشهد، مربوط به یونس است زمانی که به سمت کشتی فرار کرد.
هوش مصنوعی: تسبیح کار فرشتگان است و آنها با ستایش پروردگارشان مشغولند. اگر یک بنده مؤمن با خضوع و خشوع دو رکعت نماز بخواند، پروردگار او را به خاطر این عمل شایسته، مورد کرامت قرار داده و به درجات فرشتگان خواهد رساند.
هوش مصنوعی: شنونده باشید: هر نوع عبادتی که بندگان انجام میدهند و هر ذکری که فرشتگان میگویند، مانند دو رکعت نماز، همه در یک مجموعه جمع میشوند؛ این عبادات شامل جهاد، حج، زکات و روزه هستند. جهاد به این معناست که همانطور که مبارزان در جنگ با کفار پیشگام میشوند، باید آمادگی کامل داشته باشند، و در میدان نبرد به دشمن حمله کنند. در این میدان، مردم دلاور در خط مقدم قرار میگیرند و دیگران از پشت آنها حمایت میکنند. در نماز نیز تمام این ویژگیها وجود دارد: مؤمن ابتدا غسل میکند که مانند زرهای است که میپوشد و سپس وضو میگیرد که به نوعی مانند جوشن است. بعد از آن در صف عبادت قرار میگیرد. امام مانند مبارزان در پیش صف میایستد و در محل عبادت که مانند میدان جنگ با شیطان است، باید با شیطان و نفس خود بجنگد. دیگران نظارهگر او هستند و دل به پیروزی او بستهاند. این نوع جهاد، بزرگتر و عظیمتر از جهادهای دیگر است. به همین دلیل پیامبر (ص) فرمودند: «به جنگ کوچکتر برگشتیم به جنگ بزرگتر».
هوش مصنوعی: در نماز، معنی زکات وجود دارد و زکات به معنای پاکی مال است، در حالی که نماز نشاندهنده پاکی بدن است. در آیهای گفته شده است که باید از اموال آنها صدقهای بگیریم که باعث طهارت و پاکی آنها شود. نیکیها میتوانند بدیها را محو کنند. این پاکی روح است و آن پاکی مال. این پاکی روح از آن دیگر بالاتر و با ارزشتر است.
هوش مصنوعی: پیامبر (ص) مردی را دید که میگفت: «خداوندا، مرا ببخش و به من رحم کن.» پیامبر فرمود: «چرا به پروردگارت اینگونه بدگمان هستی؟» آن مرد پاسخ داد: «ای پیامبر خدا، من در دوران جاهلیت و همچنین در دوره اسلام گناه کردهام.»
هوش مصنوعی: پیامبر (ص) فرمودند: «هر آنچه از دوره جاهلیت باقی مانده، اسلام آن را محو کرده و هر آنچه در اسلام است، نمازهای پنجگانه آن را از بین میبرد». سپس خداوند آیهای نازل کرد که فرمود: «نماز را در دو طرف روز برپا دارید».
هوش مصنوعی: در نماز نمادی از حج وجود دارد. در حج، مفهوم احرام و احلال وجود دارد و نماز نیز شامل تحریم و تحلیل است. در نماز این مفاهیم به شکل کاملتری نمود پیدا میکنند و مقام و عظمت آن بیشتر است. و خداوند داناتر است.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.