خواجه عبدالخالق غجدوانی را - قدس سره - روزی درویشی پیش او گفت: اگر خدای تعالی مرا مخیر گرداند میان بهشت و دوزخ من دوزخ را انتخاب کنم زیراکه بهشت مراد نفس است و دوزخ مراد خدای تعالی خواجه او را رد کردند و فرمودند که بنده را به اختیار چه کار؟ هر جا گوید رو رویم و هرجا گوید باش باشیم.
کار بی اختیار خواجه مکن
ای که داری به بندگی اقرار
هرکجا اختیار خواجه بود
بندگان را به اختیار چه کار
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: خواجه عبدالخالق غجدوانی - قدس سره - روزی درویشی را ملاقات کرد که گفت اگر خداوند به او اختیار بدهد، بین بهشت و دوزخ دوزخ را انتخاب میکند، زیرا بهشت مورد خواسته نفس است و دوزخ متعلق به خداست. خواجه او را رد کرد و فرمود که بنده را اختیاری نیست و باید هرجا که خدا میخواهد برود یا بماند. در واقع، خواجه میگوید بندگی حقیقی یعنی تبعیت از اراده خداوند، نه انتخاب شخصی.
هوش مصنوعی: خواجه عبدالخالق غجدوانی - که روحش شاد باشد - روزی درویشی نزد او آمد و گفت: اگر خداوند به من اجازه دهد که بین بهشت و دوزخ یکی را انتخاب کنم، من دوزخ را انتخاب خواهم کرد، زیرا بهشت خواسته نفس است و دوزخ خواسته خداوند است. خواجه او را مورد انتقاد قرار داد و فرمود که بنده نمیتواند خود را به اختیارد به کاری وادارد؛ باید هر جا خداوند بگوید، برود و هر جا که بگوید بایستد.
هوش مصنوعی: ای شخصی که به بندگی و اطاعت اعتراف کردهای، کارهایی را که از سر ناچاری و بیاختیار انجام میدهی، انجام نده.
هوش مصنوعی: هر جا که اراده و تصمیم حاکم باشد، بندگان چگونه میتوانند اختیار و انتخابی داشته باشند؟
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.