بخش ۲۴ - ۲۴ ابوتراب عسکر بن الحُصَین النَّسَفی، رضی اللّه عنه
و منهم: امام متوکّلان، و گزیدهٔ اهل زمان، ابوتراب عسکر بن الحُصَین النَّسَفی، رضی اللّه عنه
از جلّهٔ مشایخ خراسان بود و از سادات ایشان، مشهور به فتوّت و زهد و ورع. وی را کرامات بسیار است و عجوبات بیشمار که در بادیه دیده است و از کبرای مسافران متصوّفه بود و بَوادی، جمله، به تجرید گذاشتی. وفات وی اندر بادیهٔ بصره بود. از پس چندین سال جماعتی بدو رسیدند. وی را یافتند بر پای استاده و روی سوی قبله کرده و جان تسلیم کرده و خشک گشته، رَکوهای اندر پیش نهاده و عصا در دست گرفته و از سِباع هیچ چیز گرد او نگشته.
از وی میآید که گفت: «الفقیرُ قُوتُهُ ماوَجَدَ و لِباسُهُ ماسَتَرَ وَمَسْکَنُهُ حَیْثُ نَزَلَ.» قوت درویش آن بود که بیابد و در آن اختیار نکند؛ و لباسش آن که ورا بپوشد، اندر آن تصرف نکند و جایگاهش آن که فرو آید و منزل کند و خود را جای نسازد؛ از آنچه تصرف اندر این هر سه مشغولی بود.
و همه عالم اندر بلای این سه چیز ماندهاند، چون تکلف کنند و این از روی معاملت بود؛ اما از روی تحقیق غذای درویش وجد باشد و لباسش تقوی و مسکنش غیب؛ از آنچه خداوند گفت، عزّ مِنْ قائلٍ: «وَاَنْ لَوِ اسْتَقامُوا عَلَی الطَّریقَةِ لَأَسْقَیْناهُم مآءً غَدَقاً (۱۶/الجنّ).» و نیز گفت، قوله، تعالی: «و ریشاً و لِباسُ التَّقوی (۲۶/الأعراف).» و رسول گفت، علیه السّلام: «الفَقْرُ وَطَنُ الغَیْبِ.»
پس چون غذا و مشرب وی از شراب قربت بود و لباس تقوی و مجاهدت و وطن، غیب و انتظار وصلت، طریق فقر واضح بود و معاملات آن لایح، و این درجهٔ کمال باشد.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: ابوتراب عسکر بن الحصین النسفی، یکی از مشایخ بزرگ خراسان و از سادات مشهور به زهد و ورع بود. او کرامات و عجایب زیادی داشت و در بادیه به مسافران متصوفه پیوسته بود. وفات او در بادیه بصره اتفاق افتاد، زمانی که او در حالت ایستاده به سمت قبله، جان خود را تسلیم کرد. اطراف او هیچ آسیبی از حیوانات نرسیده بود. او در مورد فقر و درویشی میگفت که قوت درویش همان است که به وی میرسد و لباس و مسکن او باید از تقوی و غیب باشد. او بر این باور بود که انسانها باید بهدور از تکلف و مشغولیتهای دنیوی زندگی کنند و بر اساس تعالیم دین و حقیقت معنوی، به رشد و کمال برسند.
هوش مصنوعی: از جمله این افراد، امام توکلکنندگان و بهترین اهل زمان، ابوتراب عسکر بن الحُصَین النَّسَفی هستند که خداوند از او راضی باشد.
هوش مصنوعی: او از اهل سنت خراسان و از سادات آنجا بود و به خاطر صفات نیکویی چون جوانمردی، زهد و پرهیزگاری مشهور شده بود. او کرامات و عجایب فراوانی از خود نشان داده و تجربیات زیادی در بیابان داشته است. او از بزرگترین مسافران صوفی به شمار میرفت و زندگیاش را به معنویت و خلوص اختصاص داده بود. در نهایت، در بیابان بصره وفات یافت. پس از چندین سال، گروهی به او رسیدند و او را یافتند که در حالت ایستاده، رو به قبله، با روحی تسلیم کرده و جسمش خشکی گرفته بود، در حالی که سنگی در جلو و عصایی در دستش بود و هیچ چیز خطرناکی از حیوانات در اطرافش وجود نداشت.
هوش مصنوعی: از او نقل شده که گفت: «رزق درویش آن است که بیابد و در آن دخالت نکند؛ لباسش باید آنچه باشد که بر تن کند و در آن تصرف نداشته باشد؛ و خانهاش جایی است که بنشیند و اقامت کند و برای خود جایی نسازد.» این یعنی هرگونه دخالت در این سه مورد، او را مشغول خواهد کرد.
هوش مصنوعی: همه افراد در دنیا به خاطر سه چیز به زحمت افتادهاند، زیرا به زحمت خودشان درگیر مسائلی هستند؛ اما درویش واقعی با تحقیق به تغذیه و معیشت میپردازد و لباسش تقوا و محل زندگیاش غیب است. خداوند فرمود: «اگر بر مسیر درست ثابت قدم بودند، به آنها آب فراوانی میدادیم.» همچنین گفت: «و لباس تقوا بهترین لباس است.» و پیامبر نیز فرمود: «فقر، سرزمین غیبت است.»
هوش مصنوعی: غذا و نوشیدنی او از عشق و نزدیکی به محبوب ساخته شده است و لباس او نشانه تقوا و تلاش و وطن او در عالم غیب و آرزوی وصال است. راه فقر روشن و معاملات او هم برایش واضح و مشخص است و این هم نشاندهنده رسیدن به کمال است.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.