آن رکن روزگار آن قطب ابرار آن فرید دهر آن وحید عصر آنعاشق معشوق شیخ وقت احمد مسروق رحمه الله علیه از مشایخ کبار خراسان بود واز طوس بود اما در بغداد نشستی و باتفاق همه از جمله اولیاء خدای بود واو را با قطب المدار رحمةالله علیه صحبت بود او خود از اقطاب بود ازو پرسیدند که قطب کیست ظاهر نکرد اما به حکم اشارت چنان نمود که جنید است و او چهل تن را از اهل تمکین و مشایخ مکین خدمت کرده بود و فایدها گرفته و در علوم ظاهرو باطن به کمال و در مجاهده و تقوی به غایت درجه و صحبت محاسبی و سری یافته.
و گفت: پیری به نزدیک من آمد و سخن پاکیزه همی گفت: و شیرین سخن وخوش زبان بود و خاطری نیکو داشت وگفت: هر خاطری که شمارا درآید با من بگوئید مسروق گفت: مرا در خاطر آمد که او جهود است و این خاطر از من نمیرفت با جریری گفتم او را این موافق نیاید گفتم البته باوی بخواهم گفت: پس او را گفتم که تو گفتهٔ که هر خاطر که شمارادرآید با من بگوئید اکنون مرا چنین درخاطر آمد که تو جهودی ساعتی سر در پیش افکند پس گفت: راست گفتی و شهادت آورد آنگاه گفت: همه دینها و مذهبها نگه کردم گفتم اگر با هیچ قوم چیزی است با این قوم است به نزدیک شما آمدم تا بیازمایم شمارا بر حق یافتم.
و سخن اوست که هر که بغیر خدای شاد شود شادی او بجمله اندوه بود و هرکه را در خدمت خداوندانس نباشد انس وی بجمله وحشت بود و هرکه در خواطر دل با خدای تعالی مراقبت بجای آورد خدای تعالی او را در حرکات جوارح معصوم دارد.
و گفت هرکه محصن شود در تقوی آسان گردد بر وی اعراض از دنیا.
و گفت: تقوی آنست که بگوشهٔ چشم به لذات دنیا بازننگری و بدل در آن تفکر نکنی.
و گفت: بزرگ داشتن حرمت مؤمن از بزرگ داشتن حرمت خداوند بود و به حرمت بنده به محل حقیقت تقوی رسد.
و گفت: در باطن نگرستن معرفت حق از دل ببرد.
و گفت: هر کرا مودت حق بود کس بر وی غالب نتواند شد.
و گفت: دنیا را بوحشت داغ کردهاند تا انس مطیعان خدای به خدای بود نه به دنیا.
و گفت: خوف میباید که خوف بیش از رجا است که حق تعالی بهشت را بیافرید و دوزخ و هیچکس به بهشت نتواند رسید تا به دوزخ گذر نکند.
و گفت: بیشتر چیزی که عارفان از آن بترسند خوف از فوت حق بود.
و گفت: درخت معرفت را آب فکرت دهند ودرخت فکرت را آب جهل و درخت توبه را آب ندامت و درخت محبت را آب موافقت.
و گفت: هرگاه که طمع معرفت داری و پیش از آن درجهٔ انابت محکم نکرده باشی بر بساط جهل باشی و هرگاه که ارادت طلب کنی پیش از درست کردن مقام توبه در میدان غفلت باشی.
و گفت: زهد آنست که جز خدای هیچ سببی بر وی پادشاه نگردد.
و گفت: تا تو از شکم مادر بیرون آمدهٔ در خراب کردن عمر خودی، رحمةالله علیه.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: احمد مسروق رحمتالله علیه یکی از بزرگان خراسان و مشایخ طریقت بود که در بغداد زندگی میکرد. او به مقامهای والای علمی و عملی دست یافته و از نزدیک با اولیاء خدا در ارتباط بود. وی از پیری شنید که هر کسی هر خیالی دارد باید با او در میان بگذارد. مسروق به او گفت که او را یهودی میداند، و پیر به این حقیقت اقرار کرد. در ادامه، این پیر از معارف دینی گفت و بر اهمیت تقوی، بزرگداشت مؤمن، و شناخت حق تأکید کرد. او همچنین به رابطه بین خوف و رجا اشاره کرده و گفت که هیچ کس نمیتواند به بهشت برسد مگر اینکه از دوزخ بگذرد. او درخت معرفت و فکرت را با توجه به نوع آب آن تشبیه کرد و تأکید کرد که زهد به معنای عدم وابستگی به غیرخداست. مسروق یادآور شد که از زمان تولد، انسان باید در جهت اصلاح عمر خود بکوشد.
هوش مصنوعی: این پاراگراف درباره شخصیت معنوی والایی به نام "احمد مسروق" صحبت میکند که از مشایخ بزرگ خراسان و اهل طوس بوده است. او در بغداد زندگی میکرد و به عنوان یکی از ولیهای خدا شناخته میشد. احمد مسروق با بزرگانی چون "قطب المدار" نیز رابطه نزدیکی داشت. در مورد او پرسشی درباره تعریف "قطب" مطرح شد که او به طور مستقیم پاسخ نداد اما به طریقی اشاره کرد که منظورش "جنید" است. او چهل نفر از اهل کمال را آموزش داده و در علوم ظاهری و باطنی به کمال رسیده بود و در مجاهده و تقوای معنوی نیز به درجات عالی دست یافته بود. از محاسبی و سری نیز بهرهمند بوده است.
هوش مصنوعی: پیری به نزد من آمد و با کلامی زیبا و دلنشین صحبت میکرد. او از نظر اخلاقی فردی نیکو و خوش برخورد بود و از من خواست هر چیزی که در ذهن دارم به او بگویم. من در ذهنم به این فکر افتادم که او یهودی است و این اندیشه به این راحتی از من نمیرفت. به جریر گفتم که او با این صفت سازگاری ندارد و تصمیم گرفتم که به او بگویم. وقتی به او گفتم که در ذهنم این فکر وجود دارد، او لحظهای سرش را پایین انداخت و بعد گفت: «راست میگویی» و تصدیق کرد. سپس ادامه داد که همه ادیان و مذهبها را مورد بررسی قرار داده و در انتها به این نتیجه رسیده که من حق را در نزد آن قوم یافتم و به آنها نزدیک شدم تا حقیقت را آزمایش کنم و در نهایت شما را بر حق یافتم.
هوش مصنوعی: هر کسی که به جز خدا خوشحال شود، شادیاش در نهایت به غم تبدیل میشود. اگر کسی در خدمت خداوند نباشد، آرامش او به وحشت تبدیل میشود. اما هر کسی که در دل خود به یاد خدا باشد و به او مراقبت کند، خداوند او را از خطاهای رفتاری مصون نگه میدارد.
هوش مصنوعی: هرکسی که در تقوا و پرهیزگاری پخته و بالغ شود، برایش آسان میشود که از دنیای مادی کنارهگیری کند.
هوش مصنوعی: او گفت: تقوی یعنی اینکه با چشم غیرتی به لذات دنیوی ننگری و در دل به آنها فکر نکنی.
هوش مصنوعی: او گفت: احترام گذاشتن به مؤمن همانند احترام گذاشتن به خداوند است و با احترام به بندگان، انسان به مقام واقعی تقوی میرسد.
هوش مصنوعی: و گفت: نگریستن به درون، معرفت واقعی را از دل انسان میزداید.
هوش مصنوعی: او گفت: هر کسی که محبت به حق را داشته باشد، هیچکس نمیتواند بر او غلبه کند.
هوش مصنوعی: او گفت که دنیا را به گونهای داغ و دشوار کردهاند تا بندگان فرمانبردار خدا، محبت و وابستگی خود را به خداوند بیشتری از دنیا داشته باشند.
هوش مصنوعی: او گفت: باید ترس داشته باشیم، چرا که ترس بیشتر از امید ضروری است. زیرا حق تعالی بهشت و جهنم را خلق کرده و هیچکس نمیتواند به بهشت برسد مگر اینکه ابتدا از جهنم عبور کند.
هوش مصنوعی: وی بیان کرد که آنچه عارفان بیشتر از آن میترسند، ترس از از دست دادن حقیقت است.
هوش مصنوعی: او گفت: درخت معرفت را با آب فکر سیراب کنید و درخت فکر را با آب جهل، درخت توبه را با آب ندامت و درخت محبت را با آب توافق و هماهنگی پرورش دهید.
هوش مصنوعی: او اشاره میکند که اگر به دنبال کسب معرفت هستی، اما هنوز در مسیر انابت و بازگشت به سوی خدا ثابت قدم نشدهای، در واقع در وادی جهل قرار داری. همچنین، اگر میخواهی اراده و خواستهای داشته باشی، اما قبل از اصلاح حالت توبه و پشیمانی، در کنار غفلت و غفلتزدگی باقی ماندهای.
هوش مصنوعی: او گفت که زهد به این معناست که هیچ چیزی به جز خداوند نباید برای انسان قدرت و سلطه بر او پیدا کند.
هوش مصنوعی: و گفت: ای کسی که از شکم مادر به دنیا آمدی و در هدر دادن عمر خود کوشا هستی، خداوند رحمتش بر تو باد.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.