بخش ۸۱ - و من طبقة الثانیه محمدبن الفضل البلخی
ساکن سمرقند، و هومحمد بن الفضل بن العباس بیحفص، و کنیه ابوعبداللّه. اصل او از بلخ است، او را از بلخ بیرون کردند بیگناه بسبب مذهب وی. روی فرا شهر کرد. و بر ایشان نفرین کرد.
شیخ الاسلام گفت: که پس ازو از بلخ هیچ صوفی نخاست. به سمرقند رفت، او را آنجا قاضی کردند، خواست که حج کند رفت بنشاپور، از وی مجلس خواستند، بر کرسی شد گفت: اللّه اکبر و لذکر اللّه اکبر «سوره عنکبوت آیه ۴۵» و رضوان من بود در سنه تسع عشر و ثلثمائه. صحبت کرده با احمد خضرویه٭ و بجز از وی از بلخ بوده. یقال محمد بن الفضل سمسار الرجال.
شیخ الاسلام گفت: که بوبکر واسطی٭ گوید، و خود هیچکس چنون گوید، و حکایت کم کند، کی وی سخن خود گوید حکایت کند یکی از آن اینست، که وی گفت: محمدبن الفضل بلخی گفت: آن چیز که ببود او همه نیکویها شود، و به نبود او همه زشتها زشت شد، آن استقامتست. شیخ الاسلام گفت: سخت نیکو گفت: فَاسْتَقِمْ کَمَا أُمِرْتَ «سوره هود آیه ۱۱۲» یکی گفت مصطفی را . که مرا وصیتی بکن «گفت»: قل آمنت باللّه ثم استقم بگو که یکی وران بپای
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: هومحمد بن الفضل بن العباس، که به کنیه ابوعبدالله شناخته میشود، از سمرقند بوده و اصالتاً اهل بلخ است. او به دلیل مذهب خود از بلخ اخراج شده و به سمرقند رفت. در سمرقند به عنوان قاضی منصوب شد و در این سمت به تدریس و بیان آموزههای مذهبی پرداخت. او در سن ۱۹ سالگی نزد احمد خضرویه تحصیل کرد.
شیخ الاسلام به نقل از بوبکر واسطی، درباره هومحمد میگوید که او همواره در سخنانش بر نیکوییها تأکید داشت و بر این باور بود که وجود او باعث نیکویی و نبودش باعث زشتی است. او به آیهای از قرآن اشاره کرده و تأکید کرد که به استقامت و پایبندی به اصول دینی توصیه شده است.
هوش مصنوعی: هومحمد بن الفضل بن العباس که ابوعبدالله لقب دارد، در سمرقند زندگی میکند. او اهل بلخ است و به خاطر اعتقادات مذهبیاش به ناحق از بلخ رانده شده است. پس از آن، به شهرهای دیگری مهاجرت کرد و بر افرادی که او را بیرون کرده بودند نفرین کرد.
هوش مصنوعی: شیخ الاسلام گفت که بعد از او هیچ صوفی از بلخ نیامد. او به سمرقند رفت و در آنجا به عنوان قاضی انتخاب شد. او تصمیم گرفت به حج برود و به نشاپور رفت. در آنجا از او خواستند که جلسهای برگزار کند و بر روی کرسی نشست. او گفت: «اللّه اکبر» و به آیهای از قرآن اشاره کرد. همچنین اشاره کرد که در سال نوزده و سیصد و چند، با احمد خضرویه صحبت کرده است و غیر از او از بلخ کسی دیگر نبوده است. گفته میشود که نام او محمد بن الفضل است و او کارهای مربوط به خرید و فروش را انجام میداده است.
هوش مصنوعی: شیخ الاسلام بیان کرد که بوبکر واسطی میگوید، و هیچکس به این صورت نمیگوید و نقل میکند. او گفت: محمد بن الفضل بلخی اظهار داشته است که آنچه که وجود دارد، همه نیکیهاست و در عدم آن، تمام زشتیها زشت میشود، که همان استقامت است. شیخ الاسلام اظهار داشت که این سخن بسیار نیکو است: «پس استقامت ورزید همانگونه که به شما دستور داده شده است». همچنین یکی از مردم از مصطفی خواست که به او وصیتی کند و او گفت: «بگو به خدا ایمان آوردم، سپس استقامت ورزید».
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.