بخش ۱۱۷ - و من طبقة الثالثه ایضاً محمد بن اسماعیل
او محمد بن حامد الترمذی، کنیة ابوبکر، از مشایخ خراسانست. احمد خضرویه دیده و جز ازو، و پسروی بونصر از یگانهٔ فتیان خراسان بود. محمد حامد گفته: کی سرمال و مایهٔ تو، دل تو ایذ. چون دل خود مشغول کنی بهواجس ظنون، و ضایع کنی اوقات خود بچیزهاء که ازان که ترا بسر است چگونه سود کنی بر زیان شدن مایهٔ سرمال؟
شیخ الاسلام گفت. که شبلی٭ گفت: که این سرک وقت خود که داری بناز دار، که تا جاویدان بران صحبت میباید کرد، آنجا سروقت ندهند آن از اینجا باید برد: ارجعوا وراء کم با منافقان خواهند گفت.
شیخ الاسلام گفت: که صوفی دل ایذ و وقت ایذ و زندگانی که اگر «از» صوفی وقت و دل نیکو و فارغ بشود چی بماند؟ و گفت: که فراغت دل، خانهٔ حق ایذ و گفت: که مومن ابن الوقت باشد نه این یعنی العمل. و هم محمدحامد گفت: اذا تمکنت الانوار فی السر نطقت الجوارح بالبر. و هم وی گفت: و هم وی گفت: الولی فی ستر حاله ابداً، والکون کله بنگر علیه.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: محمد بن حامد ترمذی، که به کنیه ابوبکر شناخته میشود، از مشایخ خراسان و شاگرد احمد خضرویه بود. او تأکید دارد که دل انسان باید از مشغلههای ظنی و بیهوده دور باشد تا بتواند از سرمایههای واقعی زندگی بهرهمند شود. شیخ الاسلام از شبلی نقل میکند که وقت آدمی باید به خوبی مدیریت شود، زیرا در آن دنیا زمان برای گفتگو و تفکر کافی نخواهد بود. او میگوید که دل مرتب با خداوند باید در ارتباط باشد و مومن کسی است که به ارزش زمان آگاه باشد. محمد بن حامد به اهمیت تمکین نور در دل اشاره میکند و میگوید زمانی که دل روشن شود، اعضای بدن به انجام کارهای نیکو خواهند پرداخت. وی همچنین بر این نکته تأکید میورزد که ولی (اولیای خدا) باید در حال خود پنهان باقی بماند و تماشای جهانیان بر او است.
هوش مصنوعی: محمد بن حامد الترمذی، که با نام ابوبکر شناخته میشود، از استادان خراسان است. او به دیدن احمد خضرویه رفته و غیر از او، به بونصر نیز اشاره شده که از جوانان برجسته خراسان بوده است. محمد حامد بیان کرده است که سرمایه و دارایی تو در واقع دل توست. وقتی که دل خود را به خاطر خیالات بیهوده مشغول کنی و وقت خود را با چیزهایی که از آنچه داری دور کند، چگونه میتوانی از داراییهایت بهرهبرداری کنی و بر ضرر آنها غلبه کنی؟
هوش مصنوعی: شیخ الاسلام فرمود که شبلی گفته است: این سرک زمانی که در اختیار داری را گرامی بدار، زیرا باید در آنجا که تا ابد ادامه دارد صحبت کرد. در آنجا به موقع عمل نمیکنند و باید از اینجا دور شد: به عقب برگردید، چرا که با منافقان صحبت خواهند کرد.
هوش مصنوعی: شیخ الاسلام فرمود که صوفی آن کسی است که دل و زمانش را با کیفیتی خوب و خالی از دغدغهها بگذراند. او بیان کرد که آرامش دل، محل وجود حق است و مومن باید در زمان حال زندگی کند، نه به صرف عمل. همچنین محمدحامد گفت: زمانی که نورها در سرّ پدیدار میشود، اعضای بدن به کارهای نیک سخن میگویند. او همچنین افزود که ولی همیشه در پوشش حال خود قرار دارد و کل جهان را باید در نظر بگیرد.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.